INSTAGRAM

sobota, 29 listopada 2014

Szarlotka z jabłkami

Witajcie Serdecznie

Mamy końcówkę listopada, zaawansowana jesień, 
właściwie to zbliżamy się już do zimy. W każdym razie jesień to sezon jabłek, dlatego też nie wyobrażam sobie tej pory roku bez szarlotki. Jednak czymże jest szarlotka bez jabłek z prawdziwego ogrodu, gdzie nie mają styczności ze sztucznymi nawozami.


 Idealny wygląd jabłka nie jest tym co najważniejsze, jeśli za owym wyglądem stoi chemia. 

Do szarlotki potrzebne Nam będą:



Składniki na ciasto o wymiarach formy 24cm x 40cm


  • 500 g mąki
  • 100 g cukru do ciasta
  • paczka proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki masła (150g)
  • jajko
  • kubek śmietany
  • paczka cukru waniliowego
  • 750 g jabłek
  • 250 g cukru do jabłek
  • cynamon

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i dodajemy żółtko i masło. Całość ucieramy na jednolitą masę i mieszamy 
ze śmietaną. W osobnej misce ubijamy białko z cukrem waniliowym, 
a następnie dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na placek. 

Do nasmarowanej formy masłem wkładamy jeden placek, 
dokładnie zakrywając spód i boki formy. Następnie wkładamy formę do pieca nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 
przez około 25 minut. 

W tym czasie obrane i pokrojone w kawałki jabłka 
wkładamy do garnka i dodajemy 250g cukru. Mieszając gotujemy 
do uzyskania konsystencji zbliżonej do marmolady.

Po wyjęciu upieczonego placka czekamy, aż trochę wystygnie 
po czym na wierzchu rozprowadzamy gorącą masę z jabłek 
i posypujemy cynamonem. Z placka, który Nam pozostał formujemy wałeczki i układamy w kratkę na masę jabłkową. 


Ciasto wkładamy znowu do pieca nagrzanego do 180 
stopni i pozostawiamy do czasu zarumienia się kratki z ciasta umieszczonej na wierzchu.

Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem 
podajemy na ciepło najlepiej z lodami waniliowymi. 


10 komentarzy:

  1. ciepła szarlotka z lodami pycha !

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotka z jabłkami... Czy to nie trochę masło maślane? Szarlotka zawsze jest z jabłkami. Innej nie ma :P To tak jakby napisać makowiec z makiem :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak przyjęło się, że szarlotka jest to placek z jabłkami, ale istnieją także inne np. z gruszkami, brzoskwiniami czy morelami :)

      Usuń
  3. Super, na pewno niedługo jabłecznik pojawi się i u mnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz rację, one wyglądają beznadziejnie, ale w smaku od tych pięknych bardzo się różnią. Te "piękne" niejednokrotnie były wręcz bez smaku, natomiast te niepryskane są zawsze pyszne:) Szarlotka z nich to coś wyjątkowego :)
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś za coś, ale wydaje mi się, że to właściwy wybór :)

      Usuń
  5. Oj tak, domowa szarlotka na ciepło z lodami waniliowymi - to mój ulubiony deser, nic się z nim nie równa!

    OdpowiedzUsuń