Mój Instagram

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Makaron z warzywami i serem

Witam Wszystkich

Już po świętach i nie jeden z nas chce już się uwolnić od sterty jedzenia, które po świętach zostało i zjeść coś innego. Moja propozycja na dziś to makaron z warzywami i serem, a że mróz na zewnątrz 
to z chęcią krzątam się w kuchni i nie bardzo mam ochotę by wyjść 
z domu. 

Potrzebne Nam będą:


  • makaron rurki
  • seler
  • 3 marchewki
  • ogórki konserwowe
  • sól
  • olej lub oliwa
  • koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • mieszanka suszonych przypraw
  • cebula
  • czosnek
  • bazylia
  • pół kostki żółtego sera

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, w drugim garnku marchewkę 
i seler. Na patelni smażymy posiekaną cebulę i czosnek,
 po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy. Następnie umieszczamy sos w garnuszku dodajemy odrobinę wody i dokładnie mieszamy na małym ogniu. Ja użyłem na koniec jeszcze blendera 
do uzyskania bardziej jednolitej konsystencji. 

Do naczynia żaroodpornego dodajemy makaron, pokrojoną marchewkę, seler i ogórek konserwowy i mieszamy. Na górze rozprowadzamy sos pomidorowy i posypujemy pokrojoną w paski bazylią.


Na koniec posypujemy całość startym żółtym serem.


16 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo fajnie, muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas niestety jeszcze mnóstwo ryb zostało, więc nie ma mowy o innym obiedzie :D
    Ale Twoja propozycja wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi na szczęście udało się już uwolnić od świątecznych potraw :)

      Usuń
  3. Niby chciałabym uwolnić się od świątecznego jedzenia, ale nadal je jem i to z ogromną przyjemnością.... :)

    Ciekawy pomysł, jedno z noworocznych postanowień to bezmiesny obiad raz w tygodniu. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. makaron + ser ... to się nazywa pysznosć !

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślałam, że całość będzie zapieczona jeszcze dodatkowo. Ale z drugiej strony nie wiem, jaki to by miało wpływ na ogórki. Nigdy bym nie dodała ogórków konserwowych do makaronu z serem. Ale pewnie dlatego, że specjalnie za nimi nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na początku się nad tym zastanawiałem, ale sos pomidory straciłby na wartości, dlatego bez zapieczenia :) Ale ogórki konserwowe dają radę w zapiekankach czy na pizzy, chętnie ich używam do tego typu jedzenia.

      Usuń
  6. Muszę wypróbować ten przepis - ciekawy

    OdpowiedzUsuń