sobota, 29 listopada 2014

Szarlotka z jabłkami

Witajcie Serdecznie

Mamy końcówkę listopada, zaawansowana jesień, 
właściwie to zbliżamy się już do zimy. W każdym razie jesień to sezon jabłek, dlatego też nie wyobrażam sobie tej pory roku bez szarlotki. Jednak czymże jest szarlotka bez jabłek z prawdziwego ogrodu, gdzie nie mają styczności ze sztucznymi nawozami.


 Idealny wygląd jabłka nie jest tym co najważniejsze, jeśli za owym wyglądem stoi chemia. 

Do szarlotki potrzebne Nam będą:



Składniki na ciasto o wymiarach formy 24cm x 40cm


  • 500 g mąki
  • 100 g cukru do ciasta
  • paczka proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki masła (150g)
  • jajko
  • kubek śmietany
  • paczka cukru waniliowego
  • 750 g jabłek
  • 250 g cukru do jabłek
  • cynamon

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i dodajemy żółtko i masło. Całość ucieramy na jednolitą masę i mieszamy 
ze śmietaną. W osobnej misce ubijamy białko z cukrem waniliowym, 
a następnie dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na placek. 

Do nasmarowanej formy masłem wkładamy jeden placek, 
dokładnie zakrywając spód i boki formy. Następnie wkładamy formę do pieca nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 
przez około 25 minut. 

W tym czasie obrane i pokrojone w kawałki jabłka 
wkładamy do garnka i dodajemy 250g cukru. Mieszając gotujemy 
do uzyskania konsystencji zbliżonej do marmolady.

Po wyjęciu upieczonego placka czekamy, aż trochę wystygnie 
po czym na wierzchu rozprowadzamy gorącą masę z jabłek 
i posypujemy cynamonem. Z placka, który Nam pozostał formujemy wałeczki i układamy w kratkę na masę jabłkową. 


Ciasto wkładamy znowu do pieca nagrzanego do 180 
stopni i pozostawiamy do czasu zarumienia się kratki z ciasta umieszczonej na wierzchu.

Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem 
podajemy na ciepło najlepiej z lodami waniliowymi. 


niedziela, 23 listopada 2014

Ciasteczka owsiane z migdałami

Witam Wszystkich

Pierwszego posta na moim  blogu chciałbym poświęcić ciasteczkom owsianych z migdałami. Ciasteczka te nie tylko zadowolą amatora słodkości, ale i są bardzo pożywne, dlatego nadają się na przekąskę 
w ciągu dnia.

Do zrobienia ciasteczek potrzebne Nam będą:



  • 25 dag płatków owsianych
  • 20 dag mąki pszennej 
  • 10 dag cukru
  • 15 dag masła
  • jajko 
  • szklanka mleka
  • garść migdałów


Na początku płatki owsiane namaczamy w mleku. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy masło, jajko, namoczone płatki owsiane i pokrojone migdały. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.


Na blachę nakładamy papier do pieczenia, a następnie umieszczamy ciasto, po czym wkładamy do nagrzanego pieca na 180 stopni.


Po około 20 minutach pieczenia mamy gotowe ciasteczka i możemy zajadać, a dla większych łakomczuchów wersja z polewą z czekolady 
i masła na wierzchu.