środa, 31 grudnia 2014

Tarta czekoladowa z mandarynkami

Witajcie Moi Drodzy

Nadszedł i ten ostatni dzień w roku, kiedy to możemy podsumować nasze dokonania, a także dobry moment na noworoczne postanowienia. Taki dzień wymaga więc osłodzenia, a żeby miło spędzić czas i nie głowić się zbyt wiele, dlatego dzisiaj zrobimy tartę czekoladową z mandarynkami. 

Do tarty potrzebne Nam będą: 



Składniki na ciasto o średnicy formy 26cm

Ciasto:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
Masa:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolada
  • kubek śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 3 mandarynki

Łączymy mąkę, żółtko, cukier puder i masło, ucieramy na jednolitą masę po czym wkładamy ciasto na pół godziny do lodówki. Następnie smarujemy formę masłem i wykładamy boki i spód ciastem. Ciasto pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy masę czekoladową. Do garnka wlewamy śmietankę  i dodajemy czekoladę, po rozpuszczeniu się czekolady dodajemy ubite jajka z cukrem waniliowym.


 Podgrzewamy powoli do momentu, gdy masa zgęstnieje. Masę rozprowadzamy na wierzchu ciasta, po czym układamy kawałki mandarynek i wkładamy do piekarnika na około 15 minut nagrzanego do temperatury 160 stopni.


Wystudzoną tartę najlepiej włożyć jeszcze na około godzinę 
do lodówki, chyba, że już nie możecie się doczekać to możecie zajadać od razu po wystudzeniu.


Ja nie mogłem się do czekać i musiałem spróbować jeszcze przed włożeniem do lodówki, a tymczasem Wam chciałbym życzyć wszystkiego dobrego w Nowym Roku, a przede wszystkim smacznego jedzenia i spełnienia marzeń.

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Makaron z warzywami i serem

Witam Wszystkich

Już po świętach i nie jeden z nas chce już się uwolnić od sterty jedzenia, które po świętach zostało i zjeść coś innego. Moja propozycja na dziś to makaron z warzywami i serem, a że mróz na zewnątrz 
to z chęcią krzątam się w kuchni i nie bardzo mam ochotę by wyjść 
z domu. 

Potrzebne Nam będą:


  • makaron rurki
  • seler
  • 3 marchewki
  • ogórki konserwowe
  • sól
  • olej lub oliwa
  • koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • mieszanka suszonych przypraw
  • cebula
  • czosnek
  • bazylia
  • pół kostki żółtego sera

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, w drugim garnku marchewkę 
i seler. Na patelni smażymy posiekaną cebulę i czosnek,
 po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy. Następnie umieszczamy sos w garnuszku dodajemy odrobinę wody i dokładnie mieszamy na małym ogniu. Ja użyłem na koniec jeszcze blendera 
do uzyskania bardziej jednolitej konsystencji. 

Do naczynia żaroodpornego dodajemy makaron, pokrojoną marchewkę, seler i ogórek konserwowy i mieszamy. Na górze rozprowadzamy sos pomidorowy i posypujemy pokrojoną w paski bazylią.


Na koniec posypujemy całość startym żółtym serem.


piątek, 26 grudnia 2014

Ciasto cynamonowe z jabłkami i migdałami

Witam Wszystkich

Moi drodzy święta powoli dobiegają końca, ale za nim to nastąpi cieszmy się tym, że nadal trwają. Chciałbym podzielić się z Wami dzisiaj przepisem na ciasto cynamonowe z jabłkami i migdałami. Okres świąt i fakt, że załapałem się jeszcze ostatki zapasów jabłek z ogrodu skłoniły mnie do wykorzystania ich. Święta kojarzą mi się jednak bardzo z zapachem przypraw takich jak cynamon i orzechami 
stąd pojawiły się migdały i pomysł na owe ciasto.

Do ciasta potrzebne Nam będą:



Składniki na ciasto o wymiarach formy 24cm x 40cm

Ciasto:
  • 2 i pół szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki migdałów przekrojonych na pół
  • 5 łyżeczek cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczania
  • 0,5 kg jabłek
  • paczka cukru waniliowego
Polewa:
  • pół tabliczki czekolady
  • odrobina masła

Mąkę, żółtka, cukier, mleko, cynamon, proszek do pieczenia dodajemy do miski i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubijamy z cukrem waniliowym i dodajemy do masy po czym dokładnie mieszamy. Ciasto wkładamy do pierkanika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 40 minut godziny. 


Następnie robimy polewę lub posypujemy cukrem pudrem wedle uznania.



Pod choinką też się coś dla mnie znalazło, i tak o to dostałem książkę Anny Starmach "Pyszne 25". O samej książce i przepisach w niej zawartych napiszę za jakiś czas jak już przetestuję kilka z nich. A Wy co znaleźliście pod choinką?




środa, 24 grudnia 2014

Sernik z płatkami migdałów

Witam Wszystkich Kochani

Nadszedł i ten przez tak wielu wyczekiwany dzień Wigilii, a zapach przygotowywanych potraw ogarnia wnętrza naszych domów. Dzisiaj zrobimy sernik z płatkami migdałów, bo jest to jedno z tych ciast, które bardzo kojarzą mi się z tym magicznym czasem. 

Potrzebować będziemy:


Składniki na ciasto o wymiarach formy 24cm x 40cm

Ciasto:
  • 250g mąki
  • 100g cukru
  • 200g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • jajko
Masa:
  • 1kg twarogu
  • 5 jajek
  • 350g cukru
  • cukier waniliowy
  • garść płatków migdałów
Polewa:
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/4 kostki masła

Do miski dodajemy mąkę, jajko, proszek do pieczenia, cukier i masło 
i ucieramy na jednolitą masę. Następnie umieszczamy w formie 
i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. W tym czasie przygotowujemy masę z twarogu, do miski dodajemy twaróg, cukier, 
2 jajka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy 3 żółtka 
po czym ponownie mieszamy. 


Natomiast białko ubijamy wraz z cukrem waniliowym i dodajemy 
do masy. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy jeszcze płatki migdałów. Masę wlewamy na upieczony spód i wkładamy ponownie 
do piekarnika na około 40 minut.


Przygotowujemy polewę i rozprowadzamy na wierzchu sernika, 
następnie posypujemy płatkami migdałów i kokosem.


Chciałbym Wam życzyć przede wszystkim spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia spędzonych w gronie bliskich. 


wtorek, 23 grudnia 2014

Tarta brokułowo-marchewkowa

Witajcie Moi Drodzy

Już jutro Wigilia i nie jeden z nas jest już całkowicie pochłonięty przygotowaniami do kolacji wigilijnej. Ja jednak postanowiłem dzisiaj zrobić tartę brokułowo-marchewkową, 
aby zjeść coś trochę lżejszego przed świątecznym zajadaniem się potrawami i smakołykami przygotowanymi specjalnie na ten wyjątkowy czas. 

Do tarty potrzebne będą:


Składniki na tartę o średnicy formy 26cm

  • 250g mąki pszennej
  • pół kostki masła
  • szczypta soli
  • woda 
  • 2 marchewki
  • brokuł
  • zielona pietruszka
  • szczypiorek
  • kubek śmietany
  • 4 jajka
  • żółty ser
  • mieszanka suszonych przypraw

Do miski dodajemy mąkę, masło, jedno jajko, szczyptę soli, i dwie łyżki wody, po czym ucieramy na jednolitą masę. Ciasto wstawiamy 
do lodówki na pół godziny. W tym czasie brokuł i marchewkę gotujemy w osolonej wodzie. Następnie wykładamy spód i boki blachy ciastem 
i wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. 

Przygotować sos, do śmietany dodajemy 
3 jajka, starty ser i doprawiamy solą i mieszanką przypraw. Upieczone ciasto smarujemy cienką warstwą sosu, układamy plasterki marchewki, zalewamy resztą sosu i układamy na wierzchu różyczki brokułu i posypujemy posiekaną pietruszką i szczypiorkiem. 


Tartę wkładamy ponownie do pierkarnika nagrzanego do temperutyry 180 stopni na około pół godziny. 





sobota, 20 grudnia 2014

Naleśniki kakaowe

Witam Wszystkich Ciepło


Od czasu do czasu lubię zjeść naleśniki z dżemem lub marmoladą 
na śniadanie, dlatego dzisiaj zrobimy naleśniki kakaowe. Zastanawiając się nad tym co by tu zrobić ze zwykłymi naleśnikami stanęło na tym  by dodać kakao. Moja propozycja to naleśniki kakaowe z marmoladą z jabłek własnej roboty i dżemem z czarnej porzeczki zakupionym w dyskoncie. Przepis jest całkiem prosty a naleśniki dobre nie tylko na śniadanie, ale i deser a czasem i obiad. 

Potrzebne Nam będą:




Składniki na naleśniki dla 2 osób

  • 150g mąki
  • kubek jogurtu naturalnego
  • pół szklanki mleka
  • jajko
  • sól
  • cukier
  • 2 łyżeczki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • dżem z czarnej porzeczki
  • marmolada z jabłek 

Do miski dodajemy jogurt naturalny, jajko i mleko  po czym dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli i łyżkę cukru, makę i kakao. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.


Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Gotowe naleśniki podajemy z czym kto woli, ja proponuję jak wspominałem 
na początku z marmoladą jabłkową i dżemem z czarnej porzeczki. 






środa, 17 grudnia 2014

Rosół

Witam Wszystkich

Pogoda kieruje mnie kierunku ciepłych zup, dlatego dzisiaj rosół 
czyli zupa, która gości naszych stołach nie od dziś, a jej popularność nie słabnie. Uwielbiam tę zupę, jest dobra na chłodne dni 
i niezastąpiona przy przeziębieniu.

Do rosołu potrzebne Nam będą:


Składniki na 8 porcji

  • kawałek porcji rosołowej kurczaka
  • kawałek selera
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • por
  • pęczek zielonej pietruszki
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • makaron 


Na początku nalewamy do dużego garnka wody i wkładamy kawałek porcji rosołowej z kurczaka. Kiedy na wierzchu zauważymy białą pianę należy zebrać ją łyżką, ponieważ to ścięte białko. Dopiero po tym należy dodać ziele angielskie, liście laurowe, pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, zieloną część selera i pietruszki no i por. W takim stanie gotujemy, ale należy tutaj zwrócić uwagę 
na to, iż rosół powinien sobie powoli bulkać na małym ogniu.


Tak gotujemy rosół około półtorej godziny. Na koniec dodajemy soli, pieprzu, posypujemy zieloną pietruszką i gotujemy makaron z którym podamy rosół.

niedziela, 14 grudnia 2014

Sałatka brokułowa z czoskowymi bagietkami

Witam Wszystkich Ciepło

Brokuły brokuły są jednym z tych warzyw, które uwielbiam i choć pora roku nie sprzyja nazbyt sałatką, to dzisiaj mam dla Was moją propozycję, moim zdaniem jak najbardziej nadającą się na ten czas.Nie jeden z Nas za wielkim miłośnikiem mięsa nie jest, 
a i ja nie jestem, dlatego i dzisiaj sałatka brokułowa z bagietkami czosnkowymi.

Potrzebne Nam będą:


Składniki na sałatkę dla 4 osób

  • brokuł
  • 2 pomidory
  • 2 jajka
  • kubek jogurtu naturalnego
  • majonez
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • 2 małe bagietki
  • masło

Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie, następnie ugotowane rozkładamy do dwóch miseczek. Na brokuły układamy pomidory pokrojone w ćwiartki 
i ugotowane jajka, jeśli nie przepadacie za skórką pomidora to oblejcie pomidory wrzątkiem i skórka zejdzie w łatwy sposób. 



Przygotowujemy sos do sałatki, do kubka lub garnuszka dodajemy jogurt naturalny i 5 łyżek majonezu, następnie dodajemy drobno posiekany czosnek, doprawiamy 
i dokładnie mieszamy. Bagietki, 
które pozostały Nam na koniec kroimy na kilka kawałków, smarujemy masłem i posypujemy posiekanym czosnkiem i wkładamy 
do nagrzanego piekarnika do temperatury 150 stopni, 
na około 8 minut.









czwartek, 11 grudnia 2014

Placki ziemniaczane z musem jabłkowym

Witam Wszystkich Serdecznie

Nadszedł i czas ziemniaka, w Polsce nadal jest on bardzo popularnym elementem różnego rodzaju dań. Ja dzisiaj chciałbym Wam zaproponować placki ziemniaczane w wersji na słodko czyli z musem jabłkowym. 

Potrzebne składniku to:


Składniki na placki dla 4 osób

  • 0,5 kg ziemniaków
  • cebula
  • jajko
  • 100g mąki pszennej
  • sól
  • 750g jabłek
  • 250g cukru


Obrane ziemniaki ścieramy przy pomocy tarki, następnie do miski dodajemy już starte ziemniaki, posiekaną cebulę, jajko i mąkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i dodajemy szczyptę soli. 
W między czasie do garnka władamy obrane i pokrojone jabłka 
wraz z cukrem i gotujemy do uzyskania musu. 



W tym czasie możemy już smażyć nasze placki na oleju. Upieczone 
na złocisty kolor podajemy nakładając na górę mus jabłkowy.




sobota, 6 grudnia 2014

Ciasteczka korzenno-cynamonowe

Witam Wszystkich

Dzisiaj 6 grudnia czyli Mikołajki, a co za tym idzie trzeba przygotować jakiś poczęstunek dla Świętego Mikołaja, dlatego dzisiaj upieczemy ciasteczka korzenno-cynamonowe. Jednak za nim zabierzemy się 
do pieczenia chciałbym powiedzieć jeszcze trochę nawet miodu, którego użyłem do ciasteczek. Miód dostałem od mojej mamy, pochodzi ze słowackiej przydomowej pasieki i chwała za to,
 że pszczoły nie są faszerowane antybiotykami jak ich azjatyckie krewne. 

Do ciasteczek potrzebne Nam będą:


  • 0,5 kg mąki
  • 250 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • paczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek cynamonu
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 5 łyżeczek miodu
Do polewy:
  • masło
  • pół tabliczki czekolady

Do miski dodajemy mąkę, cukier, jajka, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę korzenną i miód. Mieszamy wszystkie składniki ze sobą i zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy ciasto i foremkami wykrajamy różnorakie wzory w moim przypadku są to choinki, gwiazdy i renifery. 



Następnie układamy ciasteczka w odstępach na nasmarowanej masłem formie 
i wkładamy do pieca nagrzanego na 180 stopni na około 9 minut.



Następnie w małym garnuszku roztapiamy masło wraz z czekoladą, uzyskaną polewą ozdabiamy ciasteczka na górze umieszczając orzechy i migdały.




Mnie już Mikołaj odwiedził i powiem Wam, że ciasteczka przyniosły zamierzone efekty, bo o to i jest blender firmy Bosch. Recenzja pojawi się dopiero po dłuższych przetestowaniu blendera, a tymczasem życzę wszystkim miłego dnia i jestem przekonany, że i o Was Mikołaj 
nie zapomniał.






piątek, 5 grudnia 2014

Zupa ogórkowa

Witam Wszystkich Serdecznie

Ostatnio ochłodziło się Nam już, więc mam wielką ochotę na zupy, które jak wiemy rozgrzewają, dlatego idealnie się sprawdzają 
przy takiej pogodzie. Dzisiaj ugotujemy jedną z moich ulubionych, 
a mianowicie zupę ogórkową.

Potrzebne Nam będą:


Składniki na 8 porcji

  • 10 ogórków kiszonych
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 10 ziemniaków średniej wielkości
  • 2 marchewki
  • kubek śmietany
  • zielona pietruszka

Starte ogórki kiszone gotujemy w dużym garnku z zielem angielskim 
i liściem laurowym, natomiast w drugim garnku gotujemy ziemniaki 
z marchewką. Dlaczego tak? A dlatego, że ogórki kiszone spowodowałyby, iż ziemniaki i marchewka były by twarde.


Po ugotowaniu ziemniaków i marchewki kroimy je w kostkę 
i wrzucamy do garnka z ogórkami kiszonymi. Zupę gotujemy jeszcze przez około 15, 20 minut. Po czym nabieramy do małego garnuszka zupy, i dodajemy do niego śmietanę, po dokładnym wymieszaniu wlewamy z powrotem do dużego garnka. Na końcu posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i doprawiamy pieprzem. 


wtorek, 2 grudnia 2014

Kopytka z białym serem

Witam Wszystkich Serdecznie

Kopytka z białym serem podawane na słodko, to coś co dzisiaj przygotujemy. Nie wiem jak Wy, ale ja lubię od czasu do czasu zjeść na obiad coś na słodko, dlatego dzisiaj przedstawiam Wam moją propozycję. Dobre na obecną aurę pogodową i jako pretekst 
do pokrzątania się w kuchni.

Składniki jakie będziemy potrzebować to:


  • 0,5 kg ziemniaków
  • 150 g mąki pszennej
  • 200 g chudego twarogu/białego sera
  • jajko
  • sól
  • masło
  • cukier


Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie, zagniatamy dokładnie 
do uzyskania jednolitej masy, po czym dodajemy twaróg, jajko, mąkę, szczyptę soli i trochę cukru. Całość mieszamy i zagniatamy, 
po uzyskaniu jednolitej masy, z ciasta formujemy wałeczki o średnicy około 5 cm. Następnie wałeczki kroimy na kawałki.


Kopytka wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez kilka minut. Proponuję podawać na słodko z roztopionym masłem i cukrem, bo w końcu czasem możemy sobie na to pozwolić.