INSTAGRAM

niedziela, 12 kwietnia 2015

Krem czekoladowy z orzechami włoskimi

Witam Wszystkich

Na półkach sklepowych można znaleźć wiele kremów czekoladowych poczynając od bardzo znanej Nutelli kończąc na markach własnych sieci handlowych. Moja ciekawość jednak została skierowana 
w kierunku domowego kremu czekoladowego, który może nie cieszy się największą popularnością w czasach, których króluje brak czasu. Jednak nie zrażając się jego brakiem postanowiłem spróbować swoich sił i zrobić takowy krem.

Potrzebne Nam będą:


  • 3 tabliczki gorzej czekolady
  • garść orzechów włoskich
  • 150ml mleka 3,2%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki masła
Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w garnuszku 
lub w misce na garnkiem z gotującą się wodą i roztapiamy czekoladę.
Mleko należy zagotować wraz cukrem pudrem, po czym dodajemy do czekolady, a po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy masło. Po roztopieniu masła dodajemy posiekane orzechy włoskie.


Gotowy krem czekoladowy możemy zajadać od razu albo po wystygnięciu włożyć do lodówki i zachować na dłużej.
Krem przechowywany w lodówce doskonale nadaje się na kanapkę na śniadanie, co przypadło mi najbardziej do gustu.


35 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. A tam, ja ostatnio też wprowadzam powoli trochę zmian :)

      Usuń
  2. Gorzka milka? Skąd, że jak?! :O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Niemczech można takowe zakupić, choć gorzka milka nie jest tak gorzka jak inne gorzkie czekoladay :)

      Usuń
    2. Jadłam kiedyś-faktycznie, jako typowa milka, słodka bardziej niż inne gorzkie i delikatniejsza :P Może doczekamy się jej w Polsce za 2 lata! :D
      Ten krem... nikt by się nie mógł oprzeć chyba, a dietę trafiłby szlag.. ;)

      Usuń
    3. Miejmy nadzieję, że doczekamy się jej szybciej w Polsce ^^

      Usuń
  3. Uwielbiam kremy czekoladowe, a robione przez siebie samemu są jeszcze lepsze niż te sklepowe! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda trudno się im oprzeć i jak tu ich nie uwielbiać ^^

      Usuń
  4. Mniam, rewelacja! I przynajmniej wiesz co jesz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uhuuu smakowite bardzo :) I fotki świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię kremy czekoladowe na chleb. Twój wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, choć mam takie momenty, że bym jadł i jadł a potem znowu brak ochoty na takie kremy

      Usuń
    2. Przejedzenie ;) Mam tak samo.

      Usuń
    3. Jednak jaby tak nie patrzeć to nie jest to złe, bo później znowu ma się na taki krem wielką ochotę :)

      Usuń
  7. Wspaniały kremik;) Pierwszy raz widzę gorzką milkę, no ale sprawa się wyjaśniła- to w Niemczech.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety jeszcze nie jesteśmy na równi z ofertą produktów z zachodem

      Usuń
  8. Obawiamy się, że na następny dzień nic by z niego nie zostało xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, zawsze można zrobić ponownie krem następnego dnia :)

      Usuń
  9. Poproszę o cenzurę, jestem na diecie i jem sałatki zamiast czekoladowego kremu. :(

    Pychotka:))) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podziwiam, bo najtrudniejszym jest odmówienie sobie czekolady

      Usuń
  10. Jak ze składem tej gorzkiej od Milki? Zawsze mijam ją obojętnie w sklepach z niemieckimi słodyczami, więc zdziwiło mnie trochę, że do tego przepisu akurat tę czekoladę wybrałeś. :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy kto co lubi :) Zbyt gorzka czekolada jako krem na np. śniadanie nie bardzo mi smakuje ^^

      Usuń
  11. Ta Milka ma 45% masy kakaowej, więc... ;)

    Przepis na krem bardzo fajny, o wiele lepszy niż te margarynowe wynalazki typu Nutella :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 45%? Zaszaleli, haha. :D

      Usuń
    2. jak sama nazwa wskazuje - milka zartherb to znaczy " lekko gorzka " :))

      Usuń
  12. mniam kocham takie słodkości !!

    OdpowiedzUsuń
  13. Odpowiedzi
    1. Tak myślę, że jednak domowe to trochę zdrowsze :)

      Usuń