INSTAGRAM

niedziela, 19 kwietnia 2015

Pieczone warzywa

Witajcie Moi Drodzy

Ostatnimi czasy na moim blogu dominowały słodkości, 
dlatego też najwyższy czas na małą odmianę czyli pieczone warzywa. Warzywa w takiej formie doskonale sprawdzą się na obiad, same 
w sobie będąc smacznym daniem, ale także dobrym dodatkiem 
do mięsa. Dużym plusem jest brak soli w całym daniu, 
co wcale nie odbija się na walorach smakowych potrawy.

Potrzebne Nam będą:


Składniki na danie dla 2 osób

  • 5 ziemniaków
  • pół selera
  • 3 marchewki
  • 2 buraki
  • czerwona cebula
  • suszona bazylia
  • majeranek
  • tymianek
  • oliwa z oliwek

Obieramy ziemniaki, seler, marchewkę i buraki, po czym kroimy 
w plastry. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w krążki. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym.


Dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek i przyprawy, po czym mieszamy 
i wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Następnie naczynie wyjmujemy z piekarnika i możemy zajadać same warzywa lub też z tym co lubimy.



20 komentarzy:

  1. Uwielbiam pieczone warzywa, a najbardziej marchewki i brokuła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brokuły jeszcze nigdy w ten sposób nie robiłem :)

      Usuń
  2. kocham warzywa *.* Może zrezygnowałbym z buraka bo po prostu nie lubię ale wszystko mniam ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A szkoda, bo burak nie taki zły, może jeszcze kiedyś się do niego przekonasz :)

      Usuń
  3. Super, chyba niedługo podchwycę Twój pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę spróbować bo uwielbiam warzywa :D Ale robię zazwyczaj te na patelnię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z pieczonych warzyw najbardziej lubię ziemniaczki i marchew! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marchew pod każdą postacią genialna jest ^^

      Usuń
  6. Ale bym zjadła taką pieczoną marchewkę :) Oszalałam na jej punkcie ostatnio :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię pieczone warzywa :) Twoja kompozycja wygląda całkiem nieźle (buraków jeszcze nigdy nie piekłam, czas spróbować). Ja lubię układać warstwami - ziemniaki na samym dole, a później stopniowo inne składniki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem skąd to się bierze, że burak jest taki zapomniany, sam odkryłem go na nowo jakiś czas temu :) Może kiedyś spróbuję z wartswami :)

      Usuń
  8. Wprost ubóstwiam pieczone warzywa! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne foty, warzywa w każdej postaci u mnie - zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się warzywa w każdej postaci to jest to ^^

      Usuń
  10. Tez mialam ostatnio u siebie pieczone warzywa - super sa;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są dobrą alternatywą dla tych choćby przyrządzanym na patelni lub gotowanych :)

      Usuń