INSTAGRAM

środa, 6 maja 2015

Puree marchewkowo-groszkowe, sałatka i kawałki kurczaka z dipem jogurtowo-ketchupowym

Witam Wszystkich Serdecznie

Już maj, choć dzisiaj za moim oknem pada deszcz to nie zmienia faktu, że zaczynam odczuwać co raz bardziej letnią aurę. Okres letni niewątpliwie to dla mnie kolorowe warzywa i owoce, zapach ziół, dlatego dzisiaj przedstawiam Wam propozycję obiadową, której kolorów nie brak. Chciałbym Was, także poinformować o tym,
 iż na jakiś czas będę musiał z Wami rozstać z powodu innych obowiązków i w sumie dość ważnego momentu w moim życiu.
 Nie zostawiam Was jednak zupełnie, ponieważ na moim fanpage Carrot & Kitchen zawsze coś się pojawi.

Potrzebne składniki:



Składniki na danie dla 4 osób

Puree marchewkowo-groszkowe
  • 450g gram mrożonej marchewki i groszku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • sól
Sałatka
  • sałata lodowa
  • 1 papryka
  • pęczek rzodkiewek
  • garść liści mięty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sproszkowana słodka papryka
  • tymianek
  • rozmaryn
  • mieszanka Tomato Seasoning Salt
Kawałki kurczaka z dipem jogurtowo-ketchupowym
  • 2 piersi z kurczaka
  • miseczka płatków zbożowych
  • 1 jajko
  • miseczka mąki pszennej
  • sól
  • 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek ketchupu
  • pieprz


W osolonej wodzie gotujemy marchewkę i groszek.

  
Ugotowaną marchewkę i groszek przy pomocy blendera miksujemy 
do uzyskania jednolitej konsystencji. 


Dodajemy masło i jogurt naturalny i ponownie miksujemy,
 po czym doprawiamy pieprzem.

Myjemy warzywa do sałatki, po czym dodajemy do miski porwane liście sałaty lodowej, pokrojoną w kostkę paprykę, rzodkiewki i liście mięty.


Następnie przygotowujemy sos do sałatki, do kubka dodajemy
 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, sproszkowanej słodkiej papryki, tymianku, rozmarynu i mieszanki suszonych przypraw. Sosem polewamy sałatkę, po czym mieszamy całość.

Umyte piersi z kurczaka rozcinamy na małe kawałki, które następnie rozbijamy i solimy. Kawałki piersi obtaczamy w mące,
 następnie w jajku i na koniec obtaczamy w płatkach zbożowych. Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju.


Do usmażonych kawałków kurczaka przygotowujemy jeszcze dip.
 Do kubka dodajemy pół kubka jogurtu naturalnego, ketchup, następnie dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem.

Nasz obiad gotowy, dlatego też możemy zasiąść do stołu
 z najbliższymi i zajadać.



42 komentarze:

  1. Obiadek faktycznie jest bardzo kolorowy i wiosenny. Jeszcze nigdy nie miałam okazji jeść filetów smażonych w płatkach zbożowych. Bardzo ciekawy pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Okazuje się jednak. że można z panierką pokombinować i za każdym razem z inną zrobić :)

      Usuń
  2. Fajny obiadek, dodatek liści miętydo sałatki mnie zaciekawił, muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięta wpływa bardzo dobrze na smak całości :)

      Usuń
  3. Wspaniale wygląda, a połączenie marchewki z groszkiem wprost ubóstwiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też :) nie wyobrażam sobie by mogło nie być marchewki i groszku w mojej kuchni :)

      Usuń
  4. Sałatka prezentuje się przepięknie :) Muszę sobie kupić blender żeby robić takie pyszne puree:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda blender jest przydatny w kuchni :)

      Usuń
  5. Fajny zestaw :-) bede musiala wyprobowac!

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Znam to, naogląda się człowiek i potem by coś zjadł, haha

      Usuń
  7. Fajny pomysł z tym pure marchewkowo-groszkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podoba mi się, zwłaszcza puree!

    OdpowiedzUsuń
  9. Z chęcią spróbowałabym puree. Zgłodniałam aż! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, pewnie będziesz miała okazję takie spróbować :)

      Usuń
  10. Sam groszek z marchewką lubimy zajadać do obiadu :D Ale Twoja propozycja też jest ciekawa :) Wracaj do nas szybko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się wrócić jak najszybciej :)

      Usuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie. Wprosiłabym się chętnie do Ciebie na ucztę. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Może będzie i kiedyś okazja, żebyś się wprosiła :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Marchewka z groszkiem to prawdziwy klasyk :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam ziemniaki z marchewką i groszkiem :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sumie to jeszcze nie robiłem puree z ziemniaków marchewki i groszku razem, więc pewnie wypróbuję :)

      Usuń
  15. Świetny obiad :) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  16. połączenie marchewki i groszku to moje ulubione połączenie smakowe. Taki duet idealny. Całość z kurczaczkiem, sałatką i dipem.. MISTRZOSTWO

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje też, cieszę się, że się podoba :)

      Usuń
  17. Pysznie wygląda, szkoda że jestem zbyt leniwa żeby gotować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tam nie warto szukać wymówek :), jestem przekonany, że jakbyś spróbowała to coś by z tego wyszło dobrego :)

      Usuń
  18. u Ciebie wszytsko takie apetyczne :)))

    OdpowiedzUsuń
  19. To puree mnie zafascynowało, uwielbiam tradycyjną marchewkę z groszkiem, ciekawa jestem takiej wersji. Fajny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam tradycyjną marchewkę z groszkiem ^^, ale czasem próbuję nowych opcji z ich wykorzystaniem :)

      Usuń
  20. Bardzo ciekawy pomysł na obiad!

    OdpowiedzUsuń