Mój Instagram

wtorek, 23 czerwca 2015

Sznycel z indyka, ryż ze szpinakiem i warzywa zapiekane z serem

Witajcie Moi Drodzy

Za oknami pochmurno i deszczowo, przez co nie jeden z nas czuje się ospały, a do tego niższa temperatura pomimo, iż mamy już prawdziwe kalendarzowe lato. Postanowiłem, dlatego ruszyć dzisiaj z pomocom dla Was i przedstawić moją propozycję na pożywny i dostarczający energii obiad.

Potrzebne składniki:



Składniki na obiad dla 4 osób

Ryż ze szpinakiem:
  • 1 torebka brązowego ryżu
  • 200g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • pieprz
  • sól
  • mieszanka suszonych przypraw
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
Warzywa zapiekane z serem:
  • brokuł
  • 2 pomidory
  • 4 plastry żółtego sera
  • oregano
  • sól
Sznycel z indyka:
  • 4 kawałki sznycla z piersi z indyka
  • 5 łyżek oliwy
  • curry
  • sproszkowana słodka papryka
  • sól

Gotujemy brązowy ryż w osolonej wodzie, natomiast w drugim garnku różyczki brokuła. 


W tym czasie w rondlu roztapiamy łyżkę masła 
i dodajemy mrożony szpinak, a gdy szpinak już się rozmrozi doprawiamy i jeszcze chwilę dusimy na maśle.


Na koniec do szpinaku dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego 
i zdejmujemy z ognia, następnie możemy dodać do ugotowanego ryżu i wymieszać całość.

Ugotowane różyczki brokuła i pokrojone pomidory w ćwiartki układamy w naczyniu żaroodpornym.


Na wierzchu układamy plasterki żółtego sera i posypujemy oregano, 
następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 na około 10 minut.

Do miseczki dodajemy 5 łyżek oliwy, curry i sproszkowaną słodką paprykę, po czym mieszamy. Roztłuczone sznycle z piersi z indyka maczamy z jednej i drugiej strony w marynacie, po czym smażymy 
na rozgrzanej patelni z powłoką teflonową.


Po kilku minutach smażenia na jednej i drugiej strony sznycle są gotowe. Nakładamy na talerz sznycel, ryż ze szpinakiem i warzywa zapiekane z serem i pozostaje jedynie zjeść obiad, no i oczywiście 
nie przejmować się obecną pogodą.







36 komentarzy:

  1. Wygląda jak zawsze apetycznie. Pozdrawiam Cię Janusz serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no to już wiem co mam dziś na obiad :P obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba zacznę się u Ciebie stołować, może dzięki temu dieta w końcu się uda, zawsze tak zdrowo;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się w miarę by to co proponuję nie było takie złe :)

      Usuń
  4. Ryż ze szpinakiem nie jadłam hmm :) musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj ryż i szpinak to połączenie warte zjedzenia :)

      Usuń
  5. wygląda apetycznie :3
    http://polynaeces.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Zielono, czyli idealnie! :) Chodzi za mną szpinak od jakiegoś czasu, chyba muszę znowu zebrać się w sobie i zacząć gotować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mam nadzieję, że to jest wystarczająca zachęta do gotowania :)

      Usuń
  7. Świetnie zbilansowane danie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. ^^ pozostaje mi się tylko cieszyć z tego powodu :)

      Usuń
  9. Warzywka wspaniałe :). A co do ospałości, to dzisiaj było jakieś apogeum. Wypiłam cztery kawy, a i tak zasypiałam za kierownicą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja się zastanawiam jak w ogóle egzystuję bez kawy, bo u mnie jest święto jak się kawy napiję i to zazwyczaj jest latte :)

      Usuń
  10. Jak jest brokuł to już jesteśmy kupione :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brokuł ma w sobie to coś, bo jak raz spróbowałem tak na stale gości w mojej kuchni :)

      Usuń
  11. Ryż ze szpinakiem i warzywka wyglądają cudownie i aż mi się zachciało ugotować brokuła do kolacji, dobrze że czeka w lodówce; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, obok brokuła nie można przejść obojętnie :)

      Usuń
  12. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award - pytania na moim blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny i zdrowy obiadek, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli udało mi się tak jak być powinno :)

      Usuń
  14. Wszystko bardzo apetycznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszny obiadek miałeś, ostatnio bardzo polubiłam indyka, a curry to moja ulubiona przyprawa do drobiu, super:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doszedłem do wniosku, że wcześniej nie doceniałem indyka, dlatego postanowiłem to zmienić :)

      Usuń