Mój Instagram

czwartek, 2 lipca 2015

Domowe bułeczki

Witam Was Ciepło

Nadzieja na lepszą pogodę pojawiła się na horyzoncie, 
a czymże są letnie słoneczne poranki bez świeżego cieplutkiego pieczywa. Tak o to zrodził się pomysł upieczenia własnych bułeczek 
na śniadanie w taki oto poranek, po którym korzystając z pogody 
po prostu nie mogłem oprzeć się pokusie, by wybrać się na miejski targ w poszukiwaniu świeżych warzyw i owoców. W tym poście zamieszczam, także odpowiedzi na pytania z nominacji do Liebster Blog Awards 2015, do której wybrała mnie Olga Pi autorka bloga Cukry proste.

Do bułeczek potrzebne Nam będą:



Składniki na 9 bułeczek

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy
  • pestki dyni
  • nasiona słonecznika
  • siemie lniane
  • sezam

Do miski dodajemy mąkę, pokruszone drożdże, cukier, sól następnie ciepłą wodę, mleko i łyżkę oliwy i zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy nasiona i ponownie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.


Formujemy bułeczki i układamy na blasze nasmarowanej oliwą.


Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury do 180 stopni i pieczemy przez około 25 minut.


Bułeczki wyjmujmy w pieca i pozostawiamy na chwilę do wystygnięcia, po czym możemy zjeść je tak jak lubimy.


Na koniec moje odpowiedzi na pytania do Liebster Blog Awards 2015:

1. Zupa, drugie danie czy deser?
Zdecydowanie deser, bo w życiu nie raz potrzeba trochę słodyczy.

2. Muffiny czy kapkejki?
Muffiny bez dwóch zdań

3. Widelec czy łyżka?
Widelec

4. Śniadanie czy kolacja?
Kolacja

5. Pierogi czy tortellini?
Pierogi i to najlepiej ze szpinakiem

6. Wypieki wielkanocne czy bożonarodzeniowe?
Wypieki wielkanocne i to koniecznie babka

7. Piekarnik czy patelnia?
Piekarnik, bo nadaje się nie tylko do wypieków

8. Kawa czy herbata?
Oczywiście, że herbata do tego najlepiej zielona lub jakaś ziołowa.

9. Czekolada mleczna czy biała?
Czekolada biała

10. Nigella Lawson czy Jamie Oliver?
Jamie Oliver

11. Obiad w domu czy na mieście?
Obiad w domu wygrywa bez zastanowienia, bo można ugotować to na co tylko na się ochotę i wiadomo z jakich składników. 

42 komentarze:

  1. Super te bułeczki - muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, bo warto czasem zjeść własne :)

      Usuń
  2. Bardzo dobre połączenie ziaren. I ciekawy, rustykalny kształt. Ja dostaję nerwicy, jeśli wszystkich nie zrobię równych, ładnych i gładkich :D
    Jakiego typu mąki pszennej używasz do takich bułek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się pogodziłem z tego, że nigdy idealne nie będą w kształcie, może kiedyś się uda :) Ps. Co do mąki to tutaj odkrycia nie ma, używam zwykłej mąki pszennej typu 450, niestety próby z pełnoziarnistą zakończyły się fiaskiem, dlatego na razie została ta najpowszechniejsza, a ja muszę bardziej popracować z innymi mąkami, by się tutaj tym z Wami podzielić :)

      Usuń
    2. Z mąki pszennej 750 wychodzi całkiem niezłe pieczywo. Z razową mąką bywają problemy, ale zawsze można mieszać.
      :)

      Usuń
    3. Wygląda na to, że będę musiał spróbować :)

      Usuń
  3. Takie bułeczki to jeszcze ciepłe zjadłabym z sałatką, serem żółtym i pomidorem :)
    Nie ma to jak domowe pieczywo :)
    Czuję już ich zapach. Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sam bym lepszej opcji zjedzenia tego pieczywa nie wymyślił :)

      Usuń
  4. Świetne bułeczki! I mi się bardzo podoba to, że mają nieregularne kształty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) widocznie nie zawsze potrzeba idealne kształtu by się coś spodobało :)

      Usuń
  5. Takie fajne nierówne kształty nadały im niepowtarzalny urok :D

    OdpowiedzUsuń
  6. własnoręczne wypieki są najlepsze !

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się ten nierówny kształt. Widać, że domowe!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrą piekarnię ciężko namierzyć, to już trzeba własnych sił z pieczywem w kuchni spróbować :)

      Usuń
  8. Mniam! Takie na weekendowe śniadanie jak znalazł ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ma się wolne weekendy to tak :)

      Usuń
  9. Idealne na piątkowy poranek :)))
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby tak tylko mieć tyle czasu by zawsze takie mieć :D

      Usuń
  10. Świetne, przepięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Domowe bułki zawsze są super. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się w 100%, domowe to jednak świadomość składników z jakich się zrobiło i świeżość :)

      Usuń
  12. Uwielbiam domowe bułeczki, nie ma nic lepszego, pięknie Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :), zgadzam domowe bułeczki są niezastąpione :)

      Usuń
  13. Domowe bułeczki są najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ojej, jakie tu zmiany zaszły, dawno mnie musiało nie być;)
    domowe bułeczki zawsze są najlepsze!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają ślicznie. Robiłam tylko kilkakrotnie, ale domowe bułeczki są super. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas to jest chyba największy problem naszych czasów, bo ciągle wszystkim go brakuje, dobrze że, gdy ma się trochę wolnego można sobie takie sprawić :D

      Usuń
  16. Ja jak robię domowe pieczywo to mam zawsze problem z tym, że jest wg mnie za mało puszyste.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy moim zdaniem od doboru i ilości składników, sam ciągle próbuję nowych konfiguracji w poszukiwaniu tego najlepszego przepisu :)

      Usuń
  17. Uwielbiam domowe pieczywo i piekę je naprawdę często. Również lubię dodawać do bułek czy chleba różne nasiona;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już po prostu nie potrafię się obejść bez pieczywa z nasionami :)

      Usuń
  18. Domowe buleczki Pychota ♥ Deser na pierwszym planie o tak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :), o tak deser jest bezkonkurencyjny :D

      Usuń
  19. Ciekawe odpowiedzi. Dla mnie też deser jest najważniejszy ;)
    Bułeczki wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń