INSTAGRAM

poniedziałek, 6 lipca 2015

Drożdżówki z dżemem z czarnej porzeczki

Witajcie Moi Drodzy,

Upały i upały, nastały i nie odpuszczają, dlatego pewnie nie jedno 
z Was ile może spędza czas na zewnątrz ciesząc się pogodą. Popołudniowa kawa w ogrodzie nie może się obejść bez czegoś słodkiego, dlatego dzisiaj przepis na drożdżówki z dżemem z czarnej porzeczki. Ja niestety zamiast ogrodem muszę się zadowolić otwartymi oknami i widokiem na zielony park, ale i tak nie ma co narzekać, 
bo wcale nie jest tak źle. 

Potrzebne Nam będą:


Składniki na 9 drożdżówek

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 50g masła
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • dżem z czarnej porzeczki

Do miski wsypujemy mąkę, cukier i wbijamy jajka.


Składniki mieszamy ze sobą, natomiast do ciepłego mleka w szklance dodajemy drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą.


Roztwór wlewamy do miski i wyrabiamy ciasto, po czym dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Ciasto odkładamy na 15 
w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na 9 kawałków z których powstaną drożdżówki.


Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy i na jego środku umieszczamy łyżkę dżemu.


Następnie zaklejamy dokładnie ciasto i otrzymujemy już kształt drożdżówki znanej mi z dzieciństwa ze szkolnej stołówki. Następnie drożdżówki układamy na blasze wysmarowanej masłem.


Wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25 minut.


Wyjmujemy z pieca pachnące drożdżówki i mamy gotowy dodatek do letniej popołudniowej kawy lub herbaty w ogrodzie i nie tylko.



32 komentarze:

  1. świetny przepis :3 i to z moim ulubionym dżemem :)
    Pozdrawiam!
    http://polynaeces.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ! przepis chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozostaje mi się jedynie cieszy, no i oczywiście możesz pochwalić się rezultatami :)

      Usuń
  3. chciałabym mieć takiego kucharza w domu :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie wiadomo może Ci się taki trafi :)

      Usuń
  4. My proponujemy do ciepłego mleczka :D :D :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pięknie wyglądają. Poproszę jedną na jutrzejsze śniadanie, zjadłabym z kubkiem mleka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby tylko jakaś została to bym Cię poczęstował :)

      Usuń
  6. Oj do kawy idealne!:),świetny blog jak i przepisy:)
    z chęcią będę wpadać tu częściej i obserwuję;))

    OdpowiedzUsuń
  7. O mniam! Zjadłabym teraz taką z mlekiem <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam bardzo podobne, tylko w formie drożdżowych ślimaczków:) Faktycznie są pyszne, najlepsze jeszcze trochę ciepłe, świetnie Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie w przyszłości zrobię jakieś takie ślimaczkowe :)

      Usuń
  9. Ten lekko wypływający dżem wygląda tak zachęcająco. :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak to jest, ale zawsze wszystkich kusi najbardziej nadzienie :)

      Usuń
  10. mmm wyglądają pysznie, chyba się skuszę na nie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Udaremniasz moją dietę. Muszę to upiec! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od czasu do czasu coś słodkiego nie zaszkodzi diecie, jeśli tylko mamy nad tym kontrolę :)

      Usuń
  12. Pycha :) Przypominają mi jagodzianki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się kształt mają jagodziankowy :)

      Usuń
  13. Mniam. Zjadłabym taką apetyczną bułeczkę i to najlepiej ciepłą, bo u mnie upałów nie ma. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj też niestety ze skrajności w skrajność były wielkie upały, a teraz zimno

      Usuń
  14. Nie ma nic cudowniejszego od domowej drożdżówki prosto z pieca ;)

    OdpowiedzUsuń