INSTAGRAM

wtorek, 29 września 2015

Kruche ciasto z jagodami i budyniem czekoladowym

Cześć Wszystkim

W lecie pojawiło się na moim blogu kruche ciasto z truskawkami, wtedy też obiecałem, że to dopiero początek moich propozycji 
na kruche ciasto. Dzisiaj prezentuję kruche ciasto z jagodami 
i budyniem czekoladowym w sam raz na chłodniejszy, ale słoneczny jesienny dzień.

Potrzebne składniki:




Składniki na ciasto o średnicy formy 26cm

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 150ml mleka
  • pół kostki masła

Budyń i jagody:

  • 2 torebki budyniu czekoladowego
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 500g jagód/borówek amerykańskich 

Posypka:

  • 150g mąki pszennej
  • 100g cukru trzcinowego
  • pół kostki masła

Do miski dodajemy mąkę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, jajka i masło. 


Składniki mieszamy ze sobą, po czym dodajemy mleko i dokładnie wyrabiamy ciasto. 

Przygotowujemy budyń i podgrzewamy na piecu cały czas mieszając, aby uniknąć grudek.


Formę należy nasmarować masłem i obsypać bułką tartą 
następnie spód wykładamy ciastem. Na cieście umieszczamy budyń 
na którym wykładamy jagody. 


Przygotowujemy posypkę dodając do miski mąkę, cukier i masło. 


Składniki łączymy i dokładnie zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Posypką oblepiamy na wierzchu jagody.


Do nagrzanego piekarnika do 180 stopni wkładamy formę i pieczemy ciasto przez około 40 minut.


Upieczone ciasto zostawiamy na chwilę do wystygnięcia, a w tym czasie najlepiej zagotować wodę na ulubioną herbatę lub kawę.


Na koniec czas ukroić sobie kawałek ciasta i pozwolić sobie na chwilę relaksu.







36 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie i na pewno tak samo smakuje!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że nie dawało mi zaznać spokoju dopóki się nie skończyło, haha :)

      Usuń
  2. Kruszonka obowiązkowo <3 Uwielbiam ją! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio chętnie ją wykorzystuję jak jest ku temu okazja :)

      Usuń
  3. Mmm, bosko to ciasto wygląda, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kruche z budyniem, pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio się przekonałem do wykorzystywania budyniu w wypiekach :)

      Usuń
  5. Boże jak my kochamy ten piękny jagodowy kolor!!☺ z budyniem szczególnie musi być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam jagody i zaczynam żałować, że już jesień i koniec sezonu na te owoce, ale zamroziłem ich trochę na zimę :)

      Usuń
  6. Mmmm! Wygląda pysznie :)
    Obserwujemy?

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam...Już podczas procesu tworzenia ciasto wygląda wspaniale. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś czuję, że budyń czekoladowy i borówki to para idealna! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne ciasto, porywam duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie muszę go lepiej strzec, haha :)

      Usuń
  10. Mistrzowskie ciacho! Aż chce się skubnąć kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo i pozwalam jeden porwać :D

      Usuń
  11. Jak coś ma w sobie jagody to zawsze będzie smakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, jagody są przepyszne w każdej postaci :D

      Usuń
  12. Ciasto z budyniem i jagodami po prostu musiało smakować cudownie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W domu nikt nie protestowałem przy otrzymaniu kawałka na talerz :)

      Usuń
  13. Wygląda przepysznie! Odtworzyłabym, tylko gdzie ja teraz znajdę jagody..
    Bo takie mrożone to nie za bardzo..
    No nic, poczekam.
    http://frazeologizmastrall.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, że to nie to samo, dlatego pozostaje czekać na kolejne lato :D

      Usuń