Mój Instagram

środa, 2 grudnia 2015

Zapiekanka z ziemniaków, cukinii i kalafiora

Witajcie Moi Drodzy

Okres jesieni i zimowy popycha mnie w kierunku ziemniaków 
pod różną postacią i kiszonych ogórków, które są bogate między innymi w witaminę C. Ziemniak, który jest uznawany przez nas niejednokrotnie za pospolitego i kojarzącego się z nudą wcale nie musi taki być. Moja dzisiejsza propozycja to zapiekanka warzywna 
z ziemniakami i nie tylko.

Potrzebne składniki:


Składniki na zapiekankę dla 4 osób

  • 7 dużych ziemniaków
  • mała cukinia
  • mały kalafior
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 kiszone ogórki
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • łyżka masła
  • 100g żółtego sera
  • oliwa z oliwek

Różyczki kalafiora i obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie 
w oddzielnych garnkach. 


Poszatkowane cebule smażymy na oliwie z oliwek. 


Na dnie naczynia żaroodpornego układamy krążki ugotowanych ziemniaków, następnie posypujemy usmażoną cebulą, rozmarynem 
i pieprzem, po czym oblewamy oliwą z oliwek.


Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w krążki, które układamy 
na ziemniakach, następnie układamy pokrojone w krążki ogórki kiszone i różyczki kalafiora. Posypujemy kolejną warstwę rozmarynem. 


Na wierzchu umieszczamy kilka kawałków masła. Wkładamy 
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.


Pod koniec pieczemy wyjmujemy na chwilę z pieca i posypujemy startym serem i umieszczamy jeszcze na chwilę w piekarniku.

Nasza zapiekanka gotowa jak dla mnie jak wielbiciela głównie warzyw sama w sobie wystarczająca, choć dobrze smakuje także z rybą 
lub mięsem. Życzę smacznego i zapraszam do skorzystania z innych przepisów.


36 komentarzy:

  1. zdrowo i smacznie :) lubię to !

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem przez Ciebie głodna! :P Zapraszam, melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. jak to wszystko smacznie wygląda :) ale w moim wykonaniu takie dobre to by pewnie nie było ;< :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tam, ja tam wierzę w Twoje nieodkryte jeszcze zdolności kulinarne :)

      Usuń
  4. mmm pyszności

    _____________________
    blog.justynapolska.com
    fashion&makeup

    OdpowiedzUsuń
  5. takiej jeszcze nie jadłam, pora spróbować czegoś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otwartość no nowości to chyba najlepsza postawa jaką możemy przyjąć :)

      Usuń
  6. Ale smakowite, ja robię coś podobnego z kabaczkami, ale super pokazałeś krok po kroczku, spróbuje na święta :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się zawsze przedstawić proces przygotowania dania lub pieczenia wypieku :)

      Usuń
  7. O mniam jeszcze z pieczonym łososiem smakowała by na pewno pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę sobie takie danie zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie :), dla mnie to takie smaki jesieni :)

      Usuń
  9. Mojemu chłopakowi na pewno się to spodoba :) uwielbia ziemniaki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaki niby takie zwykłe, ale sam przyznam, że niejedno danie z nimi uwielbiam :)

      Usuń
  10. Ile tu smaków! Łał, pyszny obiadek miałeś!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak już coś jeść to coś, co sprawia, że jedzenie jest przyjemnością :)

      Usuń
  11. Bardzo często robię takie zapiekanki, zwłaszcza w zimie, dzisiaj robiłam brokułową, Twoja wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brokułową chętnie bym zjadł, bo kocham brokuły :)

      Usuń
  12. Lubię takie smaki :) Robiłam już tego typu zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warzywne zapiekanki mają w sobie to coś :)

      Usuń
  13. Bardzo lubię takie warzywne zapiekanki i podoba mi się takie połączenie smaków. Całość wygląda bardzo smacznie, idealne danie na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, i powiem Ci, że ten ogórek kiszony wiele zrobił w smaku całości :)

      Usuń
  14. Wygląda bardzo smakowicie :) Ogórek kiszony super się komponuje z ziemniakami, np. w sałatkach, więc i zapiekanka na pewno była pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnimi czasy, chętnie sięgam po ogórki kiszone ^^

      Usuń
  15. Smakowicie wygląda , ale nie wiem czy przekonałabym się do kiszonego ogórka . nie przepadam za nim :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze możesz zastąpić go czymś innym :)

      Usuń
  16. Ja ostatnio zajadam się pieczonymi w piekarniku frytkami :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam takie warzywne zapiekanki. Na pewno kiedyś spróbuję. Swego czasu często jadłam ogórki kiszone, pieczarki i cebulę, podane z ryżem. Wszystko uduszone osobno.Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twoja propozycja brzmi pysznie chętnie wypróbuję :)

      Usuń
  18. To coś, co by zasmakowało mi i mężowi. Muszę wypróbować przepis. Jedynie co podmienię to ser (na wegański).
    Ile gotujesz ziemniaki? Ja zawsze gotuję chwilę krócej do takich zapiekanek, bo inaczej się rozpadają (może używam zły rodzaj?).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie używam żadnego specjalnego rodzaju ziemniaków, bo wyznaję zasadę, żeby gotować z produktów ogólnodostępnych. Ziemniaki gotuję trochę krócej niż zazwyczaj, a co do czasu gotowania to zależy od ziemniaków, jakie masz akurat w domu, bo każde zachowują się trochę inaczej.

      Usuń