Mój Instagram

sobota, 31 stycznia 2015

Blender Bosch MSM 64010

Witam Wszystkich

Za oknem zima, a Mikołajki i Święta Bożego Narodzenia już dawno 
za nami, dlatego postanowiłem wreszcie podzielić się z wami moją opinią na temat blendera marki Bosch, którego dostałem od Mikołaja co pewnie niektórzy z Was jeszcze pamiętają. 




Cechy:
  • moc silnika 450W
  • lekki
  • miękki uchwyt
  • ergonomiczny kształt
  • praca w trybie normalnym i w trybie turbo
  • końcówka miksująca z nożem QuattroBlade z 4 ostrzami
 
Moc silnika jak dla mnie w 100% wystarczająca, wraz z końcówką miksującą blender świetnie sobie radzi produktami różnego typu 
od warzyw i owoców na mięsie kończąc. Lekko to dla mnie zdecydowanie plus z racji tego, iż zwiększa to wygodę korzystania 
z blendera, a blender wcale nie traci na możliwościach swojej pracy.


W zestawie oprócz blendera z końcówką miksującą znalazł się pojemnik z miarą na ściance. Zestaw sprawdza się przy robieniu kremów warzywnych, musów owocowych, deserów jak i sosów, 
czyli dokładnie do tego do czego jest mi potrzebny.



Uchwyt jest przede wszystkim miękki jak i dzięki ergonomicznemu kształtowi dobrze leży w dłoni. Na rączce znajdują się dwa przyciski trybu normalnego i trybu turbo, natomiast po lewej stronie blendera na wysokości informacji o mocy znajduje się biały przycisk, 
który uwalnia końcówkę miksującą. 



Mamy, także możliwość zakupu innych końcówek do blendera. Podsumowując blender marki Bosch uznaję za godny polecenia, ponieważ ma wiele zalet dzięki swojej budowie, a także sprawdza się w różnych zadaniach jakie czyhają w kuchni na taki sprzęt.



środa, 28 stycznia 2015

Babeczki kakaowe z bananen

Witajcie Moi Drodzy

Banan jako, że jest jednym z moich ulubionych owoców, jest 
przeze mnie chętnie wykorzystywany w kuchni. Za oknem zima trwa, dlatego pewnie nie jedno z nas marzy o czymś słodkim i kubku ciepłej herbaty lub kawy, dlatego dzisiaj zrobimy babeczki kakaowe 
z bananem.

Do babeczek potrzebne Nam będą:



Składniki na 24 babeczki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko
  • pół kostki masła
  • 2 łyżki kakao

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, z cukrem i  z kakao. 
Do oddzielnego naczynia wlewamy mleko i dodajemy jajko,
 po czym dokładnie mieszamy, następnie dodajemy roztopione masło 
i ponownie mieszamy. Zawartość naczynia wlewamy do miski z mąką 
i dokładnie mieszamy. W nasmarowanych foremkach masłem umieszczamy na spodzie trochę ciasta i kładziemy plasterek banana.


Banana zakrywamy na wierzchu ciastem, i w robimy w cieście małą dziurkę wykałaczką. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego 
do 200 stopni na około 15 minut. Czynność powtarzamy drugi raz 
z racji tego, iż proporcje wystarczają na 24 babeczki. Na koniec babeczki oblewamy polewą z gorzkiej czekolady i masła.

niedziela, 25 stycznia 2015

Zupa-krem brokułowa

Witajcie Moi Drodzy

Za oknami pada śnieg, a zima wydaje się, jakby przyszła na dobre 
i zamierzała na trochę u nas zabawić. Wszechobecna biała pierzyna wygląda pięknie, choć towarzyszące jej zimno niekoniecznie już zachwyca, dlatego po spacerze w takiej aurze najlepiej zjeść zupę. Dzisiaj, dlatego też moją propozycją jest zupa-krem brokułowa, ponieważ brokuł jest jednym z moich ulubionych warzyw.

Potrzebne Nam będą:



Składniki na zupę-krem dla 6 osób

  • paczka mrożonych brokułów lub 2,3 brokuły
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • por
  • kawałek selera
  • masło
  • pieprz
  • sól
  • mieszanka suszonych przypraw
  • 2 bułki
  • kubek śmietany 12%

Do dużego garnka napełnionego wodą dodajemy pokrojone marchewki, pietruszki, seler, pora i różyczki brokuła. W momencie, gdy woda zacznie wrzeć dodajemy trochę masła i gotujemy przez około 20 minut.


W momencie, gdy uzyskaliśmy wywar a nasze warzywa są już ugotowane dodajemy przyprawy czyli pieprz, sól i mieszankę suszonych przypraw. W tym samym czasie możemy smażyć już grzanki z bułek na maśle.


Następnie do małego garnuszka nalewamy zupę i dodajemy do niego śmietanę, po dokładnym wymieszaniu dodajemy do reszty zupy 
i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. Po czym za pomocą blendera miksujemy na gładki krem.


Na koniec pozostaje nam jedynie nalać sobie zupy i dodać grzanek.


czwartek, 22 stycznia 2015

Spaghetti z sosem pomidorowo-kukurydzianym

Witam Wszystkich

Ostatnio robiąc zakupy spożywcze w oczy rzuciły mi się gotowe sosy do spaghetti, ale jakoś nie wzbudziły we mnie zainteresowania, jednak gdy chwilę po tym przede mną wyrosła półka z makaronem spaghetti wszystko było już wiadome. Pomysł całkiem przypadkowy, ale zalągł się w mojej głowie na dobre stąd pomysł na dzisiejsze danie czyli spaghetti z sosem pomidorowo-kukurydzianym.

Składniki jakie będą potrzebne to:



Składniki na danie dla 4 osób

  • 400g makaronu spaghetti
  • puszka pomidorowów w soku
  • przecier pomidorowy
  • puszka kukurydzy
  • oliwa
  • żółty ser
  • kilka plasterków szynki drobiowej
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • mieszanka suszonych przypraw
  • sól

Na początek siekamy drobno cebulę i czosnek, i podsmażamy 
na patelni z dodatkiem oliwy dodajemy jeszcze pokrojoną szynkę, 
a w tym czasie gotujemy już makaron w osolonej wodzie.


Następnie do garnka dodajemy usmażoną cebulę, czosnek i szynkę, pokrojone pomidory z sokiem, przecier pomidorowy i odrobinę wody 
i oliwy. Mieszamy i dusimy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy kukurydzę i przyprawy i tak jeszcze przez chwilę trzymamy sos na ogniu.


Makaron wykładamy na talerz na nim umieszczamy sos i na koniec posypujemy startym serem.



poniedziałek, 19 stycznia 2015

Domowa pizza

Witam Wszystkich

Pizza to włoskie danie, które cieszy się nie słabnącą popularnością, wciąż powstają co nowe warianty tego dania. Ja proponuję dzisiaj domową pizzę, taką jaką od czasu do czasu robię i jakoś ani mrożonki ani te z nie jednej knajpy mnie nie urzekają. Za nim przedstawię moją propozycję, tylko na wstępnie zaznaczam, że obowiązuje dowolność składników, czyli co kto lubi. 

Potrzebne będą:


Składniki na pizzę o wymiarach blachy 40cm x 40cm

  • 400g mąki 
  • mała kostka drożdży
  • 6 łyżek oliwy
  • pół szklanki wody zimnej 
  • 1 łyżeczka soli
  • pół szklanki ciepłej wody
  • przecier pomidorowy
  • papryka konserwowa
  • kukurydza konserwowa
  • ogórki konserwowe
  • szynka drobiowa
  • żółty ser

Do miski dodajemy drożdże, mąkę, oliwę i sól, zagniatamy, 
po czym dodajemy zimną i ciepłą wodę i ponownie zagniatamy. 
W tym momencie ciasto możemy zakryć ręcznikiem, żeby sobie rosło 
a my zabieramy się za krojenie w kostkę szynki, papryki i ogórka. Następnie blachę smarujemy oliwą, rozprowadzamy 
na niej ciasto i nakłuwamy je widelcem. Smarujemy ciasto przecierem pomidorowym i na wierzch układamy nasze dodatki.




Na wierzchu układamy ser w plastrach lub posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni 
na około 30 minut.



wtorek, 13 stycznia 2015

Syroczki

Witam Wszystkich

Nadszedł i czas na coś słodkiego w zimie przeze mnie chętnie zajadanego. Chudy twaróg posłuży za bazę do słodkich syroczków, które zadowolą nie jednego wielbiciela słodkości. Przepis bardzo prosty i wystarczy po prostu wolna chwila by zrobić syroczki.

Potrzebne będą:


  • 250g mąki pszennej
  • 275g twarogu chudego
  • jajko
  • 70g cukru

Do naczynia dodajemy twaróg, mąkę, jajko i cukier, dokładnie mieszamy i następnie ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. 


Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju rzepakowego, za pomocą łyżki porcjujemy masę umieszczając ją na rozgrzanej patelni.


Smażymy to uzyskania złotego koloru po obu stronach, wykładamy 
na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i po chwili możemy już zajadać słodkie syroczki.


sobota, 10 stycznia 2015

Jajecznica z serem i pomidorem

Witam Wszystkich

Każdy z nas jadł ją w życiu nie raz, z różnymi dodatkami i może nie zawsze za nią przepada, ale zwie się jajecznicą. Jajecznica jest jednym z dań, które uwielbiam jadać na śniadanie, obecna forma mojej jajecznicy to w sumie wynik spotkania się z różnymi jajecznicami. 

Do jajecznicy potrzebne Nam będą:




Składniki dla 2 osób


  • 4 jajka
  • pomidor
  • 3 plasterki żółtego sera
  • masło
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • sól
  • mieszanka suszonych przypraw 

Na początku siekamy drobno czosnek i cebulę, po czym smażymy na maśle. Następnie dodajemy ser, po jego roztopieniu się zdejmujemy patelnię z ognia, wbijamy jajka i mieszamy. Następnie ponownie umieszczamy na ogniu, doprawiamy solą i mieszanką przypraw.


W momencie, gdy jajko będzie już ścięte dodajemy pokrojone pomidory, ponieważ zbyt wczesne dodanie pomidorów utruniłoby ścięcie jajka. Mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę.


środa, 7 stycznia 2015

Szynka z piklami, klopsiki z groszku i marchewki i ryż

Witam Wszystkich

Ostatnio zastanawiałem się co by tu zrobić do jedzenia i tak o to postanowiłem sprawdzić zawartość szafek, lodówki i zamrażarki. Największą moją uwagę zwróciły pikle, które są robotą mojej mamy, 
a także mrożona marchewka z groszkiem i tak o to zrodził się pomysł na dzisiejsze danie. Danie jakie zrobimy to szynka z piklami, 
klopsiki z groszku i marchewki i ryż.

Potrzebne Nam będą:



Składniki na danie dla 4 osób

Ryż:
  • jedna torebka ryżu
  • sól
  • woda
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • mieszanka suszonych przypraw - Tomato Seasoning Salt firmy Kania
Szynka z piklami:
  • 16 plasterków szynki z indyka
  • pikle 
  • miód
  • olej rzepakowy
  • słodka czerwona papryka sproszkowana
  • cytryna
  • zioła prowansalskie
  • mieszanka suszonych przypraw
Klopsiki z groszku i marchewki:
  • 450g mrożonej marchewki i groszku 
  • masło
  • jajko
  • bułka tarta

Pikle owijamy dwoma plasterkami szynki i przekłuwamy dwiema wykałaczkami. Następnie przygotowujemy marynatę z oleju, łyżeczki miodu, 2 łyżek soku z cytryny, sproszkowanej papryki, 
ziół prowansalskich i mieszanki suszonych przypraw, 
po czym maczamy szynkę z piklami w marynacie.


Smażymy szynkę z piklami na rozgrzanej patelni, w tym czasie, 
także gotujemy już ryż w osolonej wodzie.


Następnie w garnku z odrobiną masła lekko podsmażamy marchewkę z groszkiem z racji tego, że to mrożonki. Następnie dodajemy je do miski, a także jajko i bułkę tartą, mieszamy do uzyskania zwartej masy. Formujemy klopsiki i obtaczamy je w bułce tartej.


Klopsiki smażymy na rozgrzanym oleju, po czym wyjmujemy na talerz wyłożyny papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.


Na koniec przygotowujemy jeszcze dodatek do ugotowanego ryżu, 
do kubka dodajemy kilka łyżek oleju/oliwy i kilka łyżek wody, zioła prowansalskie i mieszankę suszonych przypraw. Dokładnie mieszamy po czym dodajemy do ryżu. Jeśli tak jak i mi zostanie Wam więcej marynaty to śmiało możecie jej użyć jako dodatek na talerzu. 

niedziela, 4 stycznia 2015

Bunte Winter Nudeln - kolorowy zimowy makaron - Alnatura

Witajcie Kochani

Tak jak obiecałem ostatnio dzisiaj będzie coś więcej na temat "makaronu ze świątecznymi wzorkami" jak go nazwałem. Dokładnie nazwa makaronu firmy Alnatura brzmi Bunte Winter Nudeln 
czyli kolorowy zimowy makaron. Firma Alnatura jest to niemiecka sieć supermarketów oferujących zdrową/ekologiczną/organiczną żywność. Produkty fizycznie w możemy dostać w Niemczech w sklepach firmowych Alnatura, w dm drogerie markt 
i w supermarketach Tegut i w Szwacjarii w sieci Migros, 
w Polsce możemy nabyć produkty tej firmy na stronie http://drogerianiemiecka.pl/, ale oferta jest bardzo wąska skierowana raczej na produkty dla maluchówZamieszczam tutaj, także linka http://www.alnatura.de/ do strony firmy gdyby ktoś z Was miał ochotę dowiedzieć się czegoś wiecej.

Makaron, który dzisiaj jest tematem mojego posta, trafił do mnie przypadkowo podczas świąt.


Makaron jest w trzech różnych kolorach i w trzech różnych wzorach 
na myśl przywodzących mi święta Bożego Narodzenia. Jest to edycja specjalna firmy Alnatura z okazji świąt. 



Makaron został wyprodukowany zgodnie z BIO7 Initiave 
czyli z programem opierającym się na 7 zasadach najważniejszych 
dla firmy Alnatura w kwestii wytwarzania produktów spożywczych. Najważniejsze z nich to żywność pochodząca z  uprawy ekologicznej 
i zrównoważone podejście.

Makaron swoim kształtem przyciągnie uwagę nie tylko występując 
w sałatkach ale też w innych daniach. Kolory zostały uzyskane dzięki szpinakowi oraz pomidorom sproszkowanym - nie ma się czego obawiać, nie jest to chemia. 



Tego typu produkt jest bardzo dobry w szczególności dla osób, które przywiązują dużą wagę do pochodzenia produktów i rodzaju uprawy. Każdy wielbiciel zdrowej i ekologicznej żywności będzie zadowolony.



Wartości odżywcze w 100g makaronu:

  • energia 360 kcal
  • tłuszcz 1,5g, w tym tłuszcze nasycone 0,6g
  • węglowodany 73g, w  tym cukier 0,2g
  • błonnik 3,4g
  • białko 12g
  • sól 0,02g

Makaron wedle zaleceń na opakowaniu należy gotować około 10 minut, po tym czasie makaron jest już miękki i nadaje się do spożycia. W smaku nie odbiega za bardzo od innych makaronów, co staje się plusem w momencie, gdy mamy w domu kogoś kto nie chętnie jada tego typu żywność.

piątek, 2 stycznia 2015

Sałatka makaronowa ze świącznymi wzorkami

Witam Wszystkich

Dzisiaj przygotujemy sałatkę makaronową ze świątecznymi wzorkami,
 chociaż już po świętach to w moje ręce trafił makaron firmy Alnatura 
w kształtach świątecznych, o samym makaronie i recenzji tego produktu napiszę więcej w kolejnym poście.

Do sałatki potrzebne Nam będą:


  • makaron ze świątecznymi wzorkami
  • puszka groszku
  • puszka kukurydzy
  • pierś z kurczaka
  • majonez
  • sól
Do marynaty:
  • mieszanka suszonych przypraw
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka sypka
  • oliwa
  • woda

Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut, 
w tym czasie przygotowujemy marynatę do piersi z kurczaka, tłuczemy ją i maczamy w marynacie.


 Następnie smażymy na rozgrzanej patelni po 4 minuty na każdej stronie. 


Do miski dodajemy ugotowany makaron, pokrojoną pierś z kurczaka, groszek, kukurydzę i dwie łyżki majonezu po czym dokładnie mieszamy.