piątek, 27 lutego 2015

Placki ziemniaczane z duszonymi warzywami

Witam Wszystkich

Placki ziemniaczane już raz gościły na moim blogu, ale w wersji 
na słodko z musem jabłkowym. Tym razem postawiłem na placki ziemniaczane w wersji słonej z duszonymi warzywami, a że ostatnio czasu mam co raz mniej to uważam to za jedno z lepszym rozwiązań na obiad.

Potrzebne Nam będą:


Placki ziemniaczane:
  • 10 ziemniaków
  • 100g mąki pszennej
  • jajko
  • cebula 
  • majranek
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
Duszone warzywa:
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka
  • 4 marchewki
  • pietruszka
  • pomidor
  • czerwona cebula
  • zielona pietruszka
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • tomato seasoning salt firmy Kania

Posiekaną czerwoną cebulę i czosnek smażymy na odrobinie oliwy 
z oliwek.


Następnie dodajemy pokrojoną w kostce marchewkę, pietruszkę 
i paprykę i dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojony w kostkę pomidor i posiekaną zieloną pietruszkę, doprawiamy i dusimy jeszcze przez chwilę.

Obrane ziemniak trzemy na tarce, następnie dodajemy mąkę, posiekaną cebulę, przyprawy i jajko. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.


Ciasto nakładamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym i formujemy placki.


Smażymy do uzyskania złocistego koloru po obu stronach. Podajemy razem z duszonymi warzywami i teraz pozostaje mi jedynie życzyć Wam smacznego.


sobota, 21 lutego 2015

Makaron z brokułem, papryką i kukurydzą

Witam Wszystkich Serdecznie

Dzisiaj czas na jedno z moich ulubionych dań, które jest proste 
w przygotowaniu i przede wszystkim smaczne. Połączenie makaronu, warzyw i sera należy do jednych z najchętniej przeze mnie wybieranych, a że dawno już makaron u mnie nie gościł 
to postanowiłem z Wami podzielić się tym daniem.

Potrzebować będziemy:


  • makaron rurki
  • puszka kukurydzy
  • brokuł
  • 2 czerwone papryki
  • czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • majranek
  • tymianek 
  • zioła prowansalskie
  • mieszanka Tomato Seasoning Salt
  • sól
  • kostka żółtego sera

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a w drugim garnku gotujemy różyczki brokuła.


Cebulę i ząbki czosnku szatkujemy i smażymy na oliwie z oliwek.


Następnie dodajemy ugotowany makaron i smażymy dalej, dzięki czemu makaron nabierze czosnkowego smaku.


Do makaronu na patelni dodajemy ugotowane różyczki brokuła, kukurydzę i pokrojoną paprykę. 


Dodajemy przyprawy i starty żółty ser, dokładnie mieszamy 
i po stopieniu się sera zdejmujemy z ognia i mamy już gotowy obiad. 



czwartek, 19 lutego 2015

Ziemniaki, buraczki, marchewka w miodzie i pierś z kurczaka w marynacie

Witajcie Moi Drodzy 

Dzisiaj czas na kolejną propozycję obiadową, a jako, że jestem wielkim wielbicielem buraków i marchewki,  ta propozycja bez nich obyć nie może. Pewnie nie tylko ja staję przed tym problem, że pochłaniająca praca powoduje, 
iż po prostu nie raz brakuje Nam czasu na domowy obiad, ale gdy już mam trochę czasu to nie mogę sobie odmówić takiego właśnie obiadu.

Potrzebne Nam będą:



Ziemniaki:
- 6 ziemniaków
- jedna cebula
- smalec
Buraczki:
- 3 duże buraki
- pół cytryny
- masło
- mąka pszenna
- pieprz
Marchewka w miodzie:
- 5 marchewek
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki masła
- pół cytryny
Pierś z kurczaka w marynacie:
- pierś z kurczaka
- oliwa
- majranek
- rozmaryn
- pół cytryny
- mieszanka suszonych przypraw


Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie szatkujmy cebulę 
i smażymy na smalcu dodając do ugotwanych ziemniaków.


Następnie dokładnie rozgniatamy ziemniaki. Buraki gotojemy nieobrane, dopiero po ugotowaniu obieramy i ścieramy na wiórki i dodajemy soku  połówki cytryny. Na patelni roztapiamy trochę masła na patelni, po czym dodajemy buraczki 
i odrobinę mąki i doprawiamy pieprzem.

Marchewką obieramy, następnie kroimy na kawałki, na patelnię dodajemy masło, miód i sok cytryny następnie kawałki marchewki.


Marchewkę dusimy pod przykryciem i mieszamy przez około 20 minut. 

Przygotowujemy marynatę, dodajemy oliwę, sok z cytryny, majnarek, tymianek 
i mieszankę suszonych przypraw. Pierś z kurczaka tłuczemy i obmaczamy 
w marynacie.


Następnie smażymy na rozgrzanej patelni po 4 minuty na jednej stronie.


Wszystkie elementy Naszego obiadu gotowe, więc możemy zajadać i mam nadzieję, że i Wy od czasu do czasu macie czas na domowy obiad.



poniedziałek, 16 lutego 2015

Pierś z kurczaka w płatkach migdałów, ziemniaki z ogórkiem i sałatka z jajkiem

  Cześć Wszystkim

Ostatnio słodkości królowały na moim blogu, dlatego dzisiaj coś z innej beczki 
czyli pomysł na obiad. Zestawienie tego dania przyszło trochę niespodziewanie, ponieważ zastanawiałem się, co by tutaj zrobić z produktów, które mam, 
a żeby było to zarazem czymś czego jeszcze nie robiłem. Przy okazji tego posta, chciałbym zaprosić Was na wywiad ze mną na blogu Blogerski Wywiad.

Potrzebne składniki:



Pierś z kurczaka w płatkach migdałów:
  • pierś z kurczaka
  • jajko
  • mąka pszenna
  • sproszkowana słodka papryka
  • płatki migdałów
Ziemniaki z ogórkiem:
  • 7 ziemniaków
  • zielony ogórek
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz
  • mieszanka suszonych przypraw
  • zioła prowansalskie
 Sałatka z jajka:
  • 2 jajka
  • por
  • kawałek żółtego sera
  • majonez
  • pieprz

Pierś z kurczaka kroimy na kawałki, po czym tłuczemy mięso, obtaczamy w mące, następnie w jajku z papryką i na koniec w płatkach migdałów.

 
Kawałki piersi z kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym.


Ugotowane ziemniaki kroimy w paski, następnie ogórka trzemy w plasterki 
i dodajemy do ziemniaków.


 Do kubka dodajemy wodę, oliwę i przyprawy dokładnie mieszamy i dodajemy 
do ziemniaków z ogórkiem i dokładnie mieszamy.

Przy pomocy sitka do warzyw jajka kroimy w kostkę, następnie kroimy por, trzemy ser i mieszamy. 

 

Dodajemy łyżkę majonezu i doprawiamy pieprzem.



sobota, 14 lutego 2015

Tort truskawkowy

Witam Wszystkich 

Dzisiaj Walentynki zwane też Dniem Zakochanych, a że dzień ten spędziłem pracy to teraz mam coś dla Was, a mianowicie tort truskawkowy, który jakoś tak kojarzy mi się z tym dniem. Może to 
za sprawą tego, iż truskawki są czerwone, ale mniejsza o to przede wszystkich życzę Wam żebyście zawsze byli szczęśliwi.

Potrzebne Nam będą:



Składniki na biszkopt o średnicy formy 26cm

  • 350g mąki tortowej
  • 250g cukru
  • 6 jajek
  • 2 paczki cukru wanilinowego
  • 2 kubeczki 30% śmietanki
  • 350g truskawek
  • paczka galaretki truskawkowej
  • gorzka czekolada

Białka odzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem waniliowym.


Natomiast żółtka ucieramy z cukrem w osobnej misce.



Do ubitych białek dodajemy żółtka z cukrem i mieszamy, 
po czym dodajemy przesianą mąkę i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.


Masę przelewamy do formy nasmarowanej masłem i pieczemy 
w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.


Przygotowujemy galeretkę i wstawiamy do lodówki. Biszkopt przecinamy na pół, po czym ubijamy śmietankę z paczką cukru waniliowego. 



Truskawki przepoławiamy na pół, a galarektę kroimy w kostkę. Pierwszą warstwę biszkoptu smarujemy bitą śmietaną, układamy połówki truskawek, potem galaretkę i ponownie smarujemy bitą śmietaną. Następnie kładziemy drugą wartwę biszkoptu smarujemy górę i boki bitą śmietaną, na górze układamy truskawki i na koniec posypujemy górę i boki startą czekoladą.


czwartek, 12 lutego 2015

Chrusty (faworki)

Witam Wszystkich

Dzisiaj tłusty czwartek swego rodzaju dzień dla wszystkich łasuchów tych małych i tych wielkich, pewnie nie jedno z nas zje co najmniej jednego pączka. Ja postanowiłem jednak zrobić dzisiaj chrusty, 
czyli słodkości które należą do jednych z pierwszym jakie zrobiłem 
w swoim życiu, dlatego robię je trochę z sentymentem.

Potrzebne Nam będą:


  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • paczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • cukier puder
  • olej rzepakowy

Do miski dodajemy mąkę, jajka, cukier i mleko, zagniatamy dokładnie 
do uzyskania jednolitej masy.


Ciasto dzielimy na 2 lub 3 mniejsze części, rozwałkowujemy, 
po czym kroimy w paski, a paski dzielimy na mniejsze wewnątrz nacinając otwór przez który przeplatamy ciasto uzyskując pożądany kształt.


Smażymy w rozgrzanym oleju rzepakowym, aby faworki unosiły się 
na oleju. 


Gotowe chrusty wykładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i po chwili wystygnięcia możemy posypać cukrem pudrem.


poniedziałek, 9 lutego 2015

Krążki jabłka w cieście naleśnikowym

Witam Wszystkich

Za oknem śnieg sypie i sypie, a ja w domu łaknę słodkości i jakoś nie zamierzam sobie dzisiaj żałować, dlatego dzisiaj zrobimy krążki jabłka w cieście naleśnikowym. Jak to zazwyczaj się okazuje, że jak już coś spróbujemy i zasmakuje to zostaje z nami na dobre. Tak właśnie było 
i z tymi krążkami jabłka w cieście naleśnikowym, które kojarzą mi się z latem ogrodem pełnym zapachów, leniwym popołudniem spędzanym na zajadaniu takich właśnie krążków, dlatego też chętnie wracam 
do tych chwil robiąc właśnie te słodkości.

Potrzebować będziemy:


  • jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 150ml mleka
  • 150g mąki
  • 2, 3 jabłka

 Do miski dodajemy mleko, jogurt naturalny, jajko i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy resztę składników ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie obieramy jabłka ze skórki 
i pozbywamy się gniazda z nasionami, po czym kroimy krążki 
i zanurzamy w cieście naleśnikowym.



Krążki smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym, na jednej i drugiej stronie.



Usmażone krążki wykładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.



sobota, 7 lutego 2015

Nougat Macadamia & Cashen - Alnatura

Witam Wszystkich

Dzisiaj o prażonych orzechach makadamia i nerkowca w czekoladzie czyli Nougat Macadamia & Cashen firmy Alnatura, jako że orzechy 
w czekoladzie należą do jednych z moich ulubionych. Jako, 
że firma Alnatura słynie w Niemczech z ekologicznej i zdrowej żywności, co skłoniło mnie do spróbowania tego produktu.


Prażone orzechy makadamia i nerkowca w czekoladzie są produktem bio pochodzącym z ekologicznej uprawy, co wyróżnia ten produkt 
na tle innych orzechów w czekoladzie, ponieważ szczerze mówiąc osobiście spotkałem się pierwszy raz z tym produktem w wersji bio. 



Orzechy znajdują się jakby w skorupce z mlecznej czekolady orzechowej, dlatego, iż nie są po prostu oblane czekoladą. 
Na zewnątrz znajduje się jeszcze cukier puder, który doskonale dopełnia całość. 


Skład:
  • Pełno mleczna czekolada 39%
  • Nugat 26%
  • Prażone orzechy nerkowca 19%
  • Prażone orzechy makadamia 13%
  • Cukie trzcinowy 

Wartości odżywcze 100g:
  • energia 601 kcal
  • białko 8g
  • węglowodany 39,9g w tym cukry 35,6g
  • tłuszcz 44,4g
  • błonnik 4,7g
  • sód 0,04g


Orzechy makadamia i nerkowca w tej wersji przypadły mi bardzo 
do gustu, ponieważ są smaczne, a połączenie orzechów, czekolady 
i cukru pudru na zewnątrz dobrze się ze sobą komponuje. Plusem jest także to, iż nie są za słodkie jako, że należę do osób, które nie słodzą na przykład herbaty to jest to dla mnie dużym plusem. Opakowanie moim zdaniem jest jak najbardziej wygodne z racji formy torebki. Polecam orzechy w czekoladzie firmy Alnatura, bo łączą w sobie ekologiczną żywność z nieprzesadzoną słodyczą.

środa, 4 lutego 2015

Tartaletki z ryżem i szpinakiem i parówka z serem

Witam Wszystkich

Ostatnio brak czasu spowodował, iż czasem uciekam do prostszych pomysłów na obiad, i dzisiaj chciałbym się z Wami podzielić jednym 
z nich. Ryż ze szpinakiem i śmietaną, miałem okazję jeść kiedyś 
u mojej cioci w Niemczech od tam tego czasu stał się jedną z moich ulubionych potraw, dlatego też dzisiaj zrobimy tartaletki z ryżem 
i szpinakiem i parówkę z serem. Prosty obiad, kolacja albo przekąska, dobrze sprawdzi się, gdy pomysłu Nam brak.

Potrzebne Nam będą:




Składniki na danie dla 3 osób

Potrzebne Nam będą:


Parówka z serem
  • 3 parówki drobiowe lub wieprzowe
  • 3 plasterki żółtego sera
  • ketchup
Tartaletki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 kostki masła
  • 4 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • torebka ryżu
  • mrożony szpinak
  • masło
  • jogurt naturalny
  • pieprz
  • czosnek
  • sól
  • mieszanka suszonych przypraw

Do naczynia dodajemy mąkę, masło, wodę i szczyptę soli i wyrabiamy 
do uzyskania jednolitej masy. Następnie wylepiamy ciastem nasmarowane masłem foremki i wkładamy piekarnika nagrzanego 
do 200 stopni na około 20 minut. 
 


W tym czasie przygotowujemy nadzienie, ryż gotujemy w osolonej wodzie, natomiast w rondlu smażymy na maśle czosnek, następnie dodajemy mrożony szpinak. Do podsmażonego szpinaku dodajemy przyprawy i jogurt naturalny, po czym mieszamy z ugotowanym ryżem.



Upieczone tartaletki po ostygnięciu wyjmujemy z foremek 
i wypełniamy ryżem ze szpinakiem. Parówki nacinamy wzdłuż 
i umieszczamy z nacięciu żółty ser i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni na około 8 minut. Na koniec jeszcze tylko ketchup i można zajadać.