Mój Instagram

poniedziałek, 30 marca 2015

Rogaliki z dżemem truskawkowym

Cześć Wszystkim

Nie ukrywam, że od pewnego czasu dręczyły mnie rogaliki, 
dlategoż i dzisiaj zapraszam Was do ich pieczenia. Rogaliki kojarzą mi się zazwyczaj ze śniadaniem w wersji na słodko, dlatego dzisiaj upieczemy rogaliki z nadzieniem z dżemu truskawkowego.

Potrzebne składniki:


Składniki na 18 rogalików.

  • 1/2kg mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 250ml mleka
  • 100g drożdży
  • dżem truskawkowy

Do miski dodajemy mąkę, cukier, drożdże i masło, mieszamy 
i następnie dodajemy jajka i mleko i wygniatamy ciasto 
do uzyskania jednegolitej masy. 


Ciasto zakrywamy ręcznikiem kuchennym i pozostawiamy 
do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie dzielimy ciasto 
na kilka części i rozwałkowujemy na placek.


Z placek dzielimy na trójkąty o średnicy około 10cm, następnie umieszczamy na środku łyżeczkę dżemu truskawkowego i zawijamy rogaliki.


Rogaliki układamy na formie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 25 minut.


Wyjmujemy rogaliki z pieca, a z racji ich ilości powtarzamy czynność z pieczeniem z tym, że kolejnej partii. A tymczasem po wystygnięciu możemy zajadać rogaliki z dżemem, dobre na śniadanie 
jak i podwieczorek.


piątek, 27 marca 2015

Makaron z duszonymi warzywami

Witam Wszystkich

Dawno nie gościł u mnie makaron, stąd też zrodził się pomysł 
na makaron z duszonymi warzywami, jako iż wiosna nastała 
w moim mniemaniu już na dobre. A skoro wiosna to kolory zaczynają otaczać nas w około, dlatego warzywa jeszcze bardziej przyciągają naszą uwagę.

Potrzebne Nam będą:


Składniki na porcje dla 4 osób

  • 500g makaronu
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 czerwone papryki
  • 4 marchewki
  • 2 buraki
  • suszona bazylia
  • tymianek
  • majranek
  • zioła prowansalskie

Czosnek drobno siekamy następnie smażymy na odrobinie oliwy, tymczasem makaron gotujemy w osolonej wodzie.


Obrane marchewki i buraki kroimy w kostkę, a papryki oczyszczamy z gniazda i także kroimy w kostkę, po czym dodajemy do smażonego czosnku.


Warzywa dusimy pod przykryciem około 25 minut.
Na koniec dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Makaron wykładamy na talerze na wierzchu umieszczając duszone warzywa.




wtorek, 24 marca 2015

Małe szarlotki

Witam Wszystkich

Za oknem wiosna, choć poranki jeszcze dosyć zimne, ale to nie 
o pogodzie dzisiaj będzie, a o małych szarlotkach. Na przepis 
na małe szarlotki sypane natknąłem się w pierszej książce Anny Starmach "Pyszne 25". Moje małe szarlotki nie są już sypane jak 
w przepisie Pani Ani, ponieważ postanowiłem zrobić ze składników po prostu masę, a tymczasem zapraszam Was do pieczenia.

Składniki, które będą Nam potrzebne to:


Składniki na 12 małych szarlotek

  • 10 jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200g mąki pszennej
  • 200g kaszy mannej
  • 200g cukru
  • 200g masła
  • cynamon

Obrane jabłka ścieramy na tarce po czym dodajemy sok z cytryny.


Pozostałe składniki czyli mąkę, kaszę manną, cukier i masło łączymy razem i ucieramy na jednolitą masę.


Do pieczenia wykorzystamy formę na babeczki, którą na początek nasmarowujemy masłem. Na spodzie kładziemy wartswę ciasta, 
po czym warstwem jabłek.


Wartswę jabłek posypujemy cynamonem, po czym zakrywamy warstwą ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego 
do temperatury 200 stopni na około 20 minut.


sobota, 21 marca 2015

Spotkanie z Anną Starmach Matras Silesia City Center - 20 marzec 2015

Witam Was Moi Drodzy

Wczoraj o 18:00 w jednej z katowickich galerii handlowych w Silesi odbyło się spotkanie z Anną Starmach i Martą Kruczek, 
która jest trenerką osobistą. Wszystko za sprawą nowej książki Anny Starmach napisanej wspólnie z Martą Kruczek pod tytułem "Lekkość". Miejsce spotkania jak najbardziej adekwatne, 
ponieważ w księgarni Matras.

  
Nowa książka Anny Starmach traktuje o tym jak zadbać o siebie 
i o swoją sylwetkę, dzięki współpracy z Marią Kruczek książka łączy w sobie nie tylko przepisy, ale także zestawy ćwiczeń. Według autorek taki zbiór na okres 5 tygodniu wystarczy, aby przestawić nasz organizm na zdrowszy i zdecydowanie korzystniejszy dla nas tryb życia.


Pytania jakie padły na spotkaniu do autorek książki dotyczyły między innymi tego, ile posiłków dziennie powinniśmy jadać, odpowiedź oczywiście potwierdziła fakt, iż należy jeść 5 posiłków dziennie. Obie Panie zgodnie stwierdziły, iż śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, bo daje nam energię, 
która będzie nam potrzebna w ciągu dnia

Dziennikarka prowadząca spotkanie wyjęła z torebki także kilka produktów w tym: jabłko, prince polo, gorzką czekoladę, soczek, śmietankę do kawy, cukier brązowy, bułkę (białe pieczywo) 
i ogórka. Zapytała Panie o to, które z tych produktów możemy spokojnie jeść, a których powinniśmy unikać. 

Jabłko zdecydowanie otrzymało zielone światło i według Pani Ani ratuje przed tym by nie zjeść prince polo, które nie jest dla nas dobre. 

Gorzka czekolada zdecydowanie tak powiedziała Pani Marysia zwracając jednak uwagę, na zawartość magnezu, aby jednak 
nie przesadzić 2-3 kostki w tygodniu wystarczą.


Soczek i śmietanka zostały uznane za produkty, 
których nie powinniśmy kupować z racji tego, iż opakowanie nie pozwala nam zobaczyć zawartości ponadto zawierają sporo cukru.


Cukier brązowy tutaj Anna Starmach zwróciła uwagę na fakt,
 iż bardzo często producenci oszukują nas, sprzedając nam zwykły farbowany cukier jako cukier trzcinowy. Natomiast Maria Kruczek przypomniała, że cukier bez względu na to pod jaką postacią by nie był jest to cukier i nie ma znaczenia czy to cukier biały, trzcinowy, miód czy melasa, bo to i tak cukier.

Pieczywo białe dostało czerwoną kartkę, ale z mąki pełnoziarnistej lub przykładowo z żytniej jak najbardziej powinno być obecne 
w naszej diecie.



Uczestnicy spotkanie otrzymali także możliwość zadawania pytania, jedno z nich dotyczyło tego jak Panie poradziły sobie 
z przedstawieniem się na taki tryb życia. Ania Starmach odpowiedziała, że już wcześniej po każdej edycji MasterChef'a przechodziła na lżejszą dietę. Panie jednak łącząc siły stworzyły świetny duet łącząc lekką kuchnię z ćwiczeniami.

Następnie nadszedł i upragniony czas przez przybyłych na spotkanie z Paniami, a mianowicie autografy i pamiątkowe zdjęcia.

 
Kończąc chciałbym Was zachęcić do udziału w tego typu spotkaniach, jeśli tylko macie możliwość, bo naprawdę warto. Przede mną natomiast  nowa pozycja do lektury.


środa, 18 marca 2015

Pierogi ze szpinakiem

Witam Wszyskitch 

Nadszedł i czas na moje ulubione pierogi ze szpinakiem, a zaczęło się niewinnie, kiedy to w Olkuszu w pierogarnii z prawdziwego zdarzenia miałem okazję takie zjeść. Pani miała w kuchni okno 
z którego miała widok na salę, a jednocześnie kliencie widzieli jak na bieżąco lepi pierogi z farszem jaki życzą sobie klienci. Od tego momentu pierogi ze szpinakiem skradły moje serce na dobre, dlatego dzisiaj je zrobimy.

 Potrzebne składniki:


Składniki na danie dla czterech osób.

Ciasto:
  • 500g mąki pszennej
  • jajko
  • 3/4 szklanki wody
  • sól
  • łyżka oliwy z oliwek
Farsz:
  • 250g mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • odrobina masła
  • pieprz
  • mieszanka Tomato Seasoning Salt
Do polania
  • smalec
  • cebula

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, szczyptę soli, oliwę 
z oliwek i wodę, po czym dokładnie mieszamy składniki, wygniatamy ciasto i formujemy kulę.


W garnku smażymy posiekany czosnek na odrobinie masła 
i dodajemy mrożony szpinak. 


Doprawiamy pieprzem i mieszanką przypraw. 

Ciasto dzielimy na dwie części, następnie je rozwałkowujemy
 i przy pomocy szklanki wykrajmy krążki. Na środku krążków kładziemy łyżeczkę farszu.


Zalepiamy dokładnie pierogi, a aby farsz nie wypłynał podczas gotowania pierogów.


Pierogi gotujemy w osolonej wodzie kilka minut po wypłynięciu 
na powierzchnię. W tym czasie posiekaną cebulę smażymy 
na smalcu.


Na koniec ugotowane pierogi polewamy roztopionym smalcem 
ze smażoną cebulą.



niedziela, 15 marca 2015

Suszone morele i jagody w cieście

Witam Wszystkich

Pewnie niektórzy z Was jako, iż mamy niedzielę mają leniwy poranek, ale drudzy z kolei mogą po prostu o tym zapomnieć, 
ale i jedni i drudzy mogą znaleźć trochę czasu, aby zrobić moją dzisiejszą propozycję czyli suszone morele i jagody w cieście. Źródłem tego przepisu jest książka Anny Starmach "Pyszne 25", którą dostałem pod choinkę co może niektórzy z Was jeszcze pamiętaj. Postanowiłem, dlatego trochę z niej skorzystać 
i w najbliższym czasie podzielę się z Wami efektami poczynawszy 
od dzisiaj. Owoce w cieście czyli clafoutis zdecydowanie uważam
 za jeden z prostszym pomysłów na deser.

Potrzebne Nam będą:


Składniki na ciasto dla 4 osób
  • miseczka suszonych moreli
  • miseczka jagód (borówka amerykańska)
  • 100g cukru pudru
  • 150g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 300ml mleka
  • torebka cukru wanilinowego/waniliowego

Morele pokroić w kostkę i wymieszać z jagodami i cukrem pudrem.


Do miski dodajemy mleko, jajka i cukier waniliowy za pomocą miksera dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę po czym ponownie dokładnie mieszamy.


Formę smarujemy dokładnie masłem, następnie wsypujemy owoce wraz z cukrem pudrem i zalewamy ciastem. 


Ciasto wkładamy do pierkarnika nagrzanego do 180 stopni
 i pieczemy przez około 25 minut.


Gotowe ciasto należy posypać cukrem, a potem 
rozkoszować się wolnym czasem przy kubku kawy lub herbaty zajadając ciasto.


niedziela, 8 marca 2015

Faszerowane pomidory, fasolka z migdałami i grzanki

Witam Was Moi Drodzy

W moim życiu nastał bardzo intensywny czas, dlatego też chciałbym Was przeprosić za moją nieobecność i mam nadzieję, że moja dzisiejsza propozycja na obiad bądź kolację będzie dla Was inspiracją. Faszerowane pomidory, fasolka z migdałami i grzanki 
to bez dwóch zdań pożywne danie i ratunek od monotoni dnia codziennego. Chciałbym także życzyć Wszystkcih Paniom z okazji ich Święta wszystkiego dobrego i wielu sukcesów w życiu, bo co chwilę udawadniacie, że można. 

Potrzebne Nam będą:


Składniki na danie dla trzech osób.

Faszerowane pomidory:
  • 6 pomidorów
  • cebula
  • słone krakersy
  • zioła prowansalskie
  • majranek
  • tymianek
  • masło
Fasolka z migdałami:
  • 500g mrożonej fasolki szparagowej
  • 100g płatków migdałów
  • środek z pomidorów
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina masła
  • mieszanka Tomato Seasoning Salt
  • sól
  • pieprz
Grzanki:
  • 2 bułki
  • masło

Umyte pomidory pozbawiamy góry, odcinając ją i następnie oczyszczamy środek łyżeczkom. Poszatkowaną cebulę smażymy 
na rozgrzanym maśle, po czym dodajemy połamane krakersy, majranek, tymianek i zioła prowansalskie. 


Pomidory nadziewamy naszym farszem do pełna. 


Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni 
w naczyniu żaroodpornym.

Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, następnie podsmażamy
 na odrobinie masła i oliwy, po czym dodajemy płatki migdałów, słodką i ostrą paprykę i środki pomidorów. Podsmażamy jeszcze przez chwilę po czym doprawiamy.


Pieczywo kroimy w kromki i smażymy na maśle.


Wszystkie elementy naszego dania już gotowe, dlatego pozostaje nam jedynie umieścić je na talerzu i zajadać.