INSTAGRAM

wtorek, 28 kwietnia 2015

Herbaciany świat

Cześć Wszystkim

Nie od dziś pojawia się pytanie, co powinniśmy pić, aby odpowiednio nawadniać nasz organizm i co raz częściej zwraca się uwagę na to, że najlepsza jest woda i herbaty, a nie soki z półek sklepowych 
w których cukru jest tyle, że strach o tym myśleć, co innego jednak 
te zdrowe i domowe. Dzisiaj jednak herbata zwróciła moją największą uwagę, jak dobrze wiemy, że pojęcie to określa nie tylko samą herbatę, ale także wywary z różnego rodzaju ziół i liści roślin owocowych jak i owoców. Dawniej jak to opowiadała moja prababcia na wiosnę zbierano młode listki krzewów owocowych i zioła, 
które później suszono i wykorzystywano do parzenia herbaty. Obecne czasy to jednak inna rzeczywistość, bardzo wiele zmieniło się w naszym świecie i początek XX wieku, gdy praktykowany zwyczaj zbierania listków staje się dla nas trochę egzotyczny i odległy.


Herbata daje mnogość możliwości, mnogość naparów, które możemy pić rozpoczynając od czarnej herbaty, którą zna każdy skończywszy na różnego rodzaju konfiguracjach oferowanych przez herbaciarnie. Specjaliści zgodnie twierdzą, że najlepiej na nasz organizm wpływają ziołowe herbatki i zielona herbata, 
która jak wiemy nie od dziś oczyszcza organizm z toksyn, 
a także działa pobudzająco. Do moich ulubionych oprócz zielonej herbaty, należą także mięta wpływająca dobrze na trawienie, melisa, która nie raz przynosi ukojenie dla starganych nerwów 
i rumianek, który zachwyca swoim aromatem. Należy jednak pamiętać, że najlepsza herbata to herbata bez dodatku cukru, co jest dobre dla nas samych, ale przede wszystkim dla naszego zdrowia. 


   W nie jednej herbaciarni lub w sklepie z herbatami możemy znaleźć od groma herbat od tych całkiem tradycyjnych po najbardziej egzotyczne konfiguracje smakowe. Jaśmin, hibiskus, a także wiele innych herbat z najdalszych zakątków świata to wszystko sprawia, że wielbicieli herbat jest tak wielu. A skoro wielbiciele kawy mają kawiarnie, to i wielbiciele herbaty mają herbaciarnie, które pojawiają się co raz częściej w naszej okolicy. Dla mnie wizyta w takiej herbaciarni to coś niezwykłego, klimat panujący wewnątrz i zapachy sprawiają, że można naprawdę zrelaksować się i na chwilę oderwać się od pędu dnia codziennego. Herbaty, które prowadzą nas do najdalszych zakątków świata nie ruszając się z herbaciarni, a do mają tak wiele właściwości, które są dobre dla naszego zdrowia. Każdemu polecam wizytę w takim miejscu, albo chociaż chwilę relaksu z kubkiem herbaty takiej jaką lubicie najbardziej.



niedziela, 26 kwietnia 2015

Fasolka po bretońsku

Cześć Wszystkim

Dzisiaj czas na prawdziwy obiad jakiego dawno tutaj nie było, 
który okazał się dla mnie prawdziwym zbawieniem 
po przepracowanym tygodniu. Fasolkę po bretońsku pamiętam jeszcze z domu, gdy gotowała ją moja mama. Moja wersja fasolki 
po bretońsku musiała przejść proces adaptacji, aby zaspokoić moje oczekiwania, dlatego wszelakie mięso i kiełbasę zastąpiła pierś 
z kurczaka.

Potrzebne składniki:




Składniki na 8 porcji

  • 0,5 kg fasoli
  • pierś z kurczaka
  • 5 marchewek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu 
  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • oliwa
  • ziele angielski
  • liść laurowy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
Fasolę najlepiej zamoczyć w wodzie dzień wcześniej wieczorem. Gotujemy ją w dużym garnku napełnionym do połowy osoloną wodą 
z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego przez około 40 minut. Następnie dodajemy pokrojoną marchew i nadal gotujemy. 
Cebulę i czosnek szatkujemy, a kurczaka kroimy w kostkę 
i smażymy całość na smalcu.


Usmażonego kurczaka wraz z cebulą i czosnkiem dodajemy  
do gotującej fasolki i kurczaka. Dokładnie mieszamy, 
po czym dodajemy przecier pomidorowy 2 łyżki oliwy, majeranek 
i doprawiamy pieprzem. Ponownie dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze tylko przez chwilę i możemy już zajadać naszą fasolkę 
po bretońsku.

czwartek, 23 kwietnia 2015

Czas na zdrowie

Witam Wszystkich Serdecznie

XXI wiek przyniósł ze sobą wiele zmian w naszym
 życiu, przede wszystkim wzrost tempa życia, co za tym idzie wzmożone narażenie na stres i oczywiście brak czasu. Każdy z nas boryka się z tym w większym lub mniejszym stopniu, a to staje się główną przyczyną naszego złego odżywiania. Restauracje typu fast food rosną jak grzyby po deszczu, a producenci żywności prześcigają się tworzeniu co raz to prostszych w przygotowaniu dań ograniczających się zazwyczaj do odgrzania. Nie zapominajmy 
o tym, że silne obciążenie naszego organizmu przejawia się, 
także ogólnym zmęczeniem, co w połączeniu ze złym odżywianiem prowadzi do nie raz dramatycznych sytuacji. Z drugiej strony powoli zaczynamy zauważać, że taki tryb życia, takie odżywianie nie są 
dla nas dobre i próbujemy coś z tym zrobić, ale jak dobrze wiadomo wydaje nam się, że łatwo z tym nie będzie. Odżywianie jest swego rodzaju kluczem do naszego zdrowia i lepszego samopoczucia.


Patrząc z perspektywy ilości dyskontów czy super i hipermarketów można by powiedzieć, że zrobienie zakupów spożywczych jest całkiem proste i nie wymaga wielkiego poświęcenia. Otóż to zakupy nakreślają już pewne ramy, tego będziemy jedli przez najbliższy czas. Ważne jest nie tylko zwrócenie uwagi na termin ważności, skład ale i pochodzenie produktów. Najlepszą swego rodzaju maksymą podczas robienia zakupów powinno być "kupuj świeże produkty i jak najmniej przetworzone". Duży ukłon tutaj należy się producentom żywności ekologicznej jak i bio, ponieważ wychodzą oni na przeciw konsumentom oferując przede wszystkim wysokiej jakości i zdrowsze produkty. Zdaję sobie sprawę, że tego typu produkty nie zawsze są tak łatwo dostępne, na szczęście tutaj wychodzą nam na przeciw takie miejsca jak sklep ze zdrową żywnością lub sklep z ekologiczną żywnością.


Wiele osób z powodu alergii lub chorób jest zmuszonych 
do wyeliminowania pewnych składników, produktów ze swojej diety, ale to nie powinno być powodem do wymówki, iż jeśli nie mam żadnej alergii ani nie choruję to nie muszę jeść zdrowo.
 Takie myślenie to błąd, a wystarczy kilka podstawowych zmian, 
a naprawdę zaczniemy czuć się lepiej.


Zwykły makaron możesz zamienić na pełnoziarnisty lub wiele innych rodzajów jakie co raz częściej znajdują się w ofercie sklepów eko. Znajdź w swoim regionie prawdziwą piekarnię z krwi i kości, 
gdzie chleb wspaniale pachnie bez żadnych ulepszaczy. Takie pieczywo samo w sobie ma wartość, dzięki czemu na kanapce 
nie musi znajdować się tona dodatków. Plasterek szynki 
lub twarożek do tego coś zielonego w zupełności wystarczy. A skoro już o zielonym to pamiętajmy, jeśli mamy taką możliwość kupujmy świeże warzywa i owoce, prawdziwe soki czyli takie domowe 
lub zakupione w sklepie ze zdrową żywnością. Warto zwrócić uwagę 
na to, iż jeśli nie mogę zobaczyć czegoś zawartości, to coś jest nie tak z tym produktem.


Każdy z nas zasługuje na to, by jeść dobrze i zdrowo, a jedyną barierą jaką mamy przed sobą jesteśmy my sami. bądźmy bierni zdobądźmy się na ten krok i wybierzmy zdrowie. Niech każdy mówi, 
co chce ale czy jabłko czy też pomidor dojrzewające w promieniach słonecznych bez dodatku chemii nie zachowują w sobie tej słodyczy słońca. Konfitury z takich owoców nabierają zupełnie innego smaku, 
a ich zapach pozwala nam w wyobraźni przenieść się do ogrodu ich pełnego. Jeśli macie możliwość korzystajcie z darów natury świeżych 
i dostępnych prosto od producenta w których nie ma GMO 
ani żadnego E..., ale jeśli nie to nie bójcie odwiedzać sklepów 
ze zdrową żywnością, bo w takim miejscu znajdzie żywność wysokiej jakości potwierdzoną certyfikatami. 

niedziela, 19 kwietnia 2015

Pieczone warzywa

Witajcie Moi Drodzy

Ostatnimi czasy na moim blogu dominowały słodkości, 
dlatego też najwyższy czas na małą odmianę czyli pieczone warzywa. Warzywa w takiej formie doskonale sprawdzą się na obiad, same 
w sobie będąc smacznym daniem, ale także dobrym dodatkiem 
do mięsa. Dużym plusem jest brak soli w całym daniu, 
co wcale nie odbija się na walorach smakowych potrawy.

Potrzebne Nam będą:


Składniki na danie dla 2 osób

  • 5 ziemniaków
  • pół selera
  • 3 marchewki
  • 2 buraki
  • czerwona cebula
  • suszona bazylia
  • majeranek
  • tymianek
  • oliwa z oliwek

Obieramy ziemniaki, seler, marchewkę i buraki, po czym kroimy 
w plastry. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w krążki. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym.


Dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek i przyprawy, po czym mieszamy 
i wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Następnie naczynie wyjmujemy z piekarnika i możemy zajadać same warzywa lub też z tym co lubimy.



czwartek, 16 kwietnia 2015

Gruszki w cieście

Witajcie Moi Drodzy

Każdy z nas niejednokrotnie ma ochotę na coś słodkiego, ale chciałby jednak uniknąć kupowania gotowców, a jednocześnie nie stracić zbyt wiele czasu na jego przygotowanie. Moją propozycją na dziś, 
dlatego też będą gruszki w cieście.

Składniki, które będą potrzebne to:


Składniki na 8 kawałków 

  • 2 gruszki
  • 100g cukru
  • 125g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 300ml mleka
  • torebka cukru wanilinowego
  • cukier puder

Do miski dodajemy mleko, jajka i cukier wanilinowy, 
po czym dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę. Mieszamy ponownie do uzyskania jednolitej masy.


Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, po czym dodajemy do nich cukier.


Na dnie formy nasmarowanej masłem układamy gruszkę z cukrem, po czym zalewamy ciastem.


Ciasto wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25 minut.

Upieczone ciasto, po chwili wystygnięcia posypujemy  cukrem pudrem i możemy zajadać się wraz z najbliższymi.






niedziela, 12 kwietnia 2015

Krem czekoladowy z orzechami włoskimi

Witam Wszystkich

Na półkach sklepowych można znaleźć wiele kremów czekoladowych poczynając od bardzo znanej Nutelli kończąc na markach własnych sieci handlowych. Moja ciekawość jednak została skierowana 
w kierunku domowego kremu czekoladowego, który może nie cieszy się największą popularnością w czasach, których króluje brak czasu. Jednak nie zrażając się jego brakiem postanowiłem spróbować swoich sił i zrobić takowy krem.

Potrzebne Nam będą:


  • 3 tabliczki gorzej czekolady
  • garść orzechów włoskich
  • 150ml mleka 3,2%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki masła
Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w garnuszku 
lub w misce na garnkiem z gotującą się wodą i roztapiamy czekoladę.
Mleko należy zagotować wraz cukrem pudrem, po czym dodajemy do czekolady, a po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy masło. Po roztopieniu masła dodajemy posiekane orzechy włoskie.


Gotowy krem czekoladowy możemy zajadać od razu albo po wystygnięciu włożyć do lodówki i zachować na dłużej.
Krem przechowywany w lodówce doskonale nadaje się na kanapkę na śniadanie, co przypadło mi najbardziej do gustu.


niedziela, 5 kwietnia 2015

Babka

Witam Wszystkich

Nadszedł i czas Świąt Wielkiejnocy, każdy z nas może trochę odpocząć, a przede wszystkim spędzić ten czas w gronie bliskich 
i zajadać przygotowane pyszności. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez babki i choć rodzajów babek bardzo wiele, to ja w tym roku postawiłem upiec taką jaką znam od dziecka.

Potrzebne składniki:


  • 1/2kg mąki pszennej
  • 350g cukru
  • 250g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki kakao
  • torebka proszku do pieczenia
  • torebka cukru wanilinowego

Na początku do miski dodajemy masło, cukier i żółtka i ucieramy 
na jednolitą masę, po czym dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy mleko i ponownie mieszamy. Białko ubijamy 
z cukrem wanilinowym na sztywną pianę.


Ubite białka dodajemy do ciasta i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.


 Większość ciasta wlewamy do formy nasmarowanej masłem, 
a do reszty ciasta dodajemy kakao i mieszamy, po czym wlewamy na wierzch ciasta w formie. Ciasto umieszczamy w piecu nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut. 


Babkę wyjmujemy z pieca i po wystygnięciu możemy zajadać 
wraz z bliskimi przy kawie i herbacie. Ja tymczasem chciałbym Wam życzyć przede wszystkim zdrowia i szczęścia, ale także siły 
w dąrzeniu do realizacji swoich marzeń i uśmiechu na twarzy. 



czwartek, 2 kwietnia 2015

Słodkie bułeczki

Witam Wszystkich

Niby już wiosna, a za oknem jakby zima, ale jak to mawiają 
w marcu jak w garncu, a z domu jednak trzeba się ruszyć do pracy, na uczelnię czy też do szkoły. A żeby się ruszyć to najpierw trzeba się posilić śniadaniem, dlatego dzisiaj upieczemy słodkie bułeczki.

Potrzebne Nam będą:



Składniki na 15 bułeczek
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 5 łyżek masła
  • 1 jajko
  • 1/4l mleka
  • 50g drożdzy
  • paczka cukru wanilinego
  • 50g cukru

Do miski dodajemy najpierw suche składniki i mieszamy następnie pozostałe i wygniatamy do uzyskania jednolitej masy.


Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie 
z ciasta wydzielamy bułeczki, zaznaczając na wierzchu nożem krzyżyk. 


Bułeczki pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.


Gotowe bułeczki możemy zajadać, ja najbardziej lubię je z serkiem topionym.