INSTAGRAM

sobota, 30 maja 2015

Noże Victorinox

Witam Wszystkich

Każdy z nas lubi w swojej kuchni korzystać z takich przyrządów, akcesoriów i naczyń na których może polegać. 
Przede wszystkim liczy się komfort użytkowania i dobra jakość produktu. Dzisiaj zapraszam Was na recenzję dwóch noży firmy Victorinox, które jakiś czas temu wzbogaciły zbiór noży używanych przeze mnie w kuchni. 


Wyglądem noże nie wyróżniają się szczególnie z pośród całej masy innych noży dostępnych na rynku. Ostrze wykonane ze stali nie rdzewnej, natomiast rękojeść z polipropylenu czyli tworzywa sztucznego. Dzięki temu noże są bardzo lekkie, a kształt rękojeści sprawia, że noże dobrze leżą w dłoni. Noże możecie nabyć w sklepie internetowym ostry-sklep.pl, gdzie znajdziecie przeróżne rodzaje noży.


Pierwszy z noży to nóż do obierania z ząbkami. Sprawdza się nie tylko podczas obierania warzyw i owoców, ale także w ich krojeniu. Bardzo ostre ostrze bez problemu radzi sobie z warzywami przez co krojenie staje się przyjemne.


W dotychczasowym użytkowaniu stał się jednym z moich ulubionych noży, i jak na razie nie mam żadnych zarzutów pod jego adresem. 


Drugi z noży to nóż wielofunkcyjny przeze mnie zaklasyfikowany jako nóż w sam raz do pieczywa. Dzięki ząbkowanemu ostrzu
 i zaokrąglonemu końcowi ostrza nóż dobrze radzi sobie 
z pieczywem nie stwarzając przy tym kłopotów. 


Podsumowując noże firmy Victorinox reprezentują średnią półkę tego typu produktów, uwzględniając przy tym  cenę jak i jakość, która jest całkiem dobra jak na produkty w tej kategorii. Sprawdzają się dobrze w kuchni i myślę, że to jest najważniejszy wyznacznik tego, że warto mieć taki nóż w swojej kuchni chociażby do krojenia pomidora, obierania warzyw czy krojenia pieczywa. 


wtorek, 26 maja 2015

Sałatka ryżowa z groszkiem i z piklami i gotowane warzywa z serkiem topionym

Witajcie Moi Drodzy

Natłok obowiązków i moja przerwa na blogu, spowodowały, 
że stęskniłem się za Wami już bardzo, dlatego wracam z nowymi pomysłami na jedzenie. Praca, studia, a właściwie zbliżający się ich koniec, a także ostatnie wydarzenie w Galerii Katowickiej czyli "Key Fashion Weeks" sprawiły, że brak czasu stał się moim stałym kompanem, ale mogę rzec jedno kocham to. Nie raz wydaje się, 
że nie ma już sił, ale wtedy zdarzają się chwile, które odmieniają wszystko. Niewątpliwie możliwość bycia koordynatorem pokazów mody marki Bytom w Galerii Katowickiej, była dla mnie nowym doświadczeniem, które dało mi wiele radości. Możliwość przygotowania takiego pokazu jak i spotkanie Joanny Krupy zostaną w mojej pamięci.

Tymczasem dość o tym co mnie zajmuje, a najwyższy czas 
na to co kocham nie od dziś czyli gotowanie. Moja dzisiejsza propozycja to obiad dla tych, którzy bez mięsa mogą się obyć, 
a ci którzy go potrzebują zawsze mogą dołączyć do tego zestawu mięso. Obiad moim zdaniem w sam raz na sezon wiosenno-letni czyli sałatka ryżowa z groszkiem i z piklami i gotowane warzywa z serkiem topionym. 

Potrzebne składniki:


Składniki na obiad dla trzech osób

Sałatka ryżowa:
  • 1 torebka ryżu brązowego
  • puszka groszku
  • 10 pikli
  • pęczek natki pietruszki
  • sproszkowana słodka papryka
  • sól
  • pieprz
Sos do sałatki ryżowej:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
Gotowane warzywa z serkiem topionym:
  • 3 marchewki
  • brokuł
  • 250g kalafiora
  • wagonik śmietankowego serka topionego
  • odrobina oliwy
  • suszona bazylia
  • majeranek
  • rzeżucha

Zaczyna od ugotowania ryżu, obranej marchewki i różyczek brokułu i kalafiora w osolonej wodzie w oddzielnych garnkach. 



Do miski dodajemy ugotowany ryż, groszek i pokrojone w kostkę pikle i mieszamy.


Do miseczki dodajemy majonez, oliwę, sok z cytryny mieszamy,
 po czym dodajemy do sałatki.


 Doprawiamy sproszkowaną słodką papryką i pieprzem, 
po czym dodajemy posiekaną natkę pietruszki. 

Ugotowaną marchewkę pokrojoną w talarki, różyczki brokuła 
i kalafiora układamy w naczyniu żaroodpornym.


Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy roztapiamy wagonik serka topionego i mieszamy. 


Uzyskanym jakby sos rozprowadzamy na warzywach w naczyniu  żaroodpornym, następnie posypujemy suszoną bazylią, majerankiem i świeżą rzeżuchą.

Nasz obiad gotowy, pozostaje nałożyć porcje na talerze i życzyć wszystkim smacznego. Chciałbym jeszcze na koniec życzyć Wszystkim Mamom wszystkiego dobrego z okazji ich święta.


środa, 6 maja 2015

Puree marchewkowo-groszkowe, sałatka i kawałki kurczaka z dipem jogurtowo-ketchupowym

Witam Wszystkich Serdecznie

Już maj, choć dzisiaj za moim oknem pada deszcz to nie zmienia faktu, że zaczynam odczuwać co raz bardziej letnią aurę. Okres letni niewątpliwie to dla mnie kolorowe warzywa i owoce, zapach ziół, dlatego dzisiaj przedstawiam Wam propozycję obiadową, której kolorów nie brak. Chciałbym Was, także poinformować o tym,
 iż na jakiś czas będę musiał z Wami rozstać z powodu innych obowiązków i w sumie dość ważnego momentu w moim życiu.
 Nie zostawiam Was jednak zupełnie, ponieważ na moim fanpage Carrot & Kitchen zawsze coś się pojawi.

Potrzebne składniki:



Składniki na danie dla 4 osób

Puree marchewkowo-groszkowe
  • 450g gram mrożonej marchewki i groszku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • sól
Sałatka
  • sałata lodowa
  • 1 papryka
  • pęczek rzodkiewek
  • garść liści mięty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sproszkowana słodka papryka
  • tymianek
  • rozmaryn
  • mieszanka Tomato Seasoning Salt
Kawałki kurczaka z dipem jogurtowo-ketchupowym
  • 2 piersi z kurczaka
  • miseczka płatków zbożowych
  • 1 jajko
  • miseczka mąki pszennej
  • sól
  • 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek ketchupu
  • pieprz


W osolonej wodzie gotujemy marchewkę i groszek.

  
Ugotowaną marchewkę i groszek przy pomocy blendera miksujemy 
do uzyskania jednolitej konsystencji. 


Dodajemy masło i jogurt naturalny i ponownie miksujemy,
 po czym doprawiamy pieprzem.

Myjemy warzywa do sałatki, po czym dodajemy do miski porwane liście sałaty lodowej, pokrojoną w kostkę paprykę, rzodkiewki i liście mięty.


Następnie przygotowujemy sos do sałatki, do kubka dodajemy
 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, sproszkowanej słodkiej papryki, tymianku, rozmarynu i mieszanki suszonych przypraw. Sosem polewamy sałatkę, po czym mieszamy całość.

Umyte piersi z kurczaka rozcinamy na małe kawałki, które następnie rozbijamy i solimy. Kawałki piersi obtaczamy w mące,
 następnie w jajku i na koniec obtaczamy w płatkach zbożowych. Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju.


Do usmażonych kawałków kurczaka przygotowujemy jeszcze dip.
 Do kubka dodajemy pół kubka jogurtu naturalnego, ketchup, następnie dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem.

Nasz obiad gotowy, dlatego też możemy zasiąść do stołu
 z najbliższymi i zajadać.