wtorek, 23 czerwca 2015

Sznycel z indyka, ryż ze szpinakiem i warzywa zapiekane z serem

Witajcie Moi Drodzy

Za oknami pochmurno i deszczowo, przez co nie jeden z nas czuje się ospały, a do tego niższa temperatura pomimo, iż mamy już prawdziwe kalendarzowe lato. Postanowiłem, dlatego ruszyć dzisiaj z pomocom dla Was i przedstawić moją propozycję na pożywny i dostarczający energii obiad.

Potrzebne składniki:



Składniki na obiad dla 4 osób

Ryż ze szpinakiem:
  • 1 torebka brązowego ryżu
  • 200g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • pieprz
  • sól
  • mieszanka suszonych przypraw
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
Warzywa zapiekane z serem:
  • brokuł
  • 2 pomidory
  • 4 plastry żółtego sera
  • oregano
  • sól
Sznycel z indyka:
  • 4 kawałki sznycla z piersi z indyka
  • 5 łyżek oliwy
  • curry
  • sproszkowana słodka papryka
  • sól

Gotujemy brązowy ryż w osolonej wodzie, natomiast w drugim garnku różyczki brokuła. 


W tym czasie w rondlu roztapiamy łyżkę masła 
i dodajemy mrożony szpinak, a gdy szpinak już się rozmrozi doprawiamy i jeszcze chwilę dusimy na maśle.


Na koniec do szpinaku dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego 
i zdejmujemy z ognia, następnie możemy dodać do ugotowanego ryżu i wymieszać całość.

Ugotowane różyczki brokuła i pokrojone pomidory w ćwiartki układamy w naczyniu żaroodpornym.


Na wierzchu układamy plasterki żółtego sera i posypujemy oregano, 
następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 na około 10 minut.

Do miseczki dodajemy 5 łyżek oliwy, curry i sproszkowaną słodką paprykę, po czym mieszamy. Roztłuczone sznycle z piersi z indyka maczamy z jednej i drugiej strony w marynacie, po czym smażymy 
na rozgrzanej patelni z powłoką teflonową.


Po kilku minutach smażenia na jednej i drugiej strony sznycle są gotowe. Nakładamy na talerz sznycel, ryż ze szpinakiem i warzywa zapiekane z serem i pozostaje jedynie zjeść obiad, no i oczywiście 
nie przejmować się obecną pogodą.







czwartek, 18 czerwca 2015

Tarta z białą czekoladą i jagodami

Witam Wszystkich

Czerwiec to dla mnie zazwyczaj czas sesji egzaminacyjnej, 
a wtedy moje zapotrzebowanie na czekoladę przybiera sile, 
dlatego w mojej głowie zrodził się pomysł na tartę. Na tartę 
z czekoladą, której zabraknąć nie może i owocami, bo warto korzystać z tego, że mamy sezon na świeże owoce. Przechadzając się 
na zakupach zastanawiałem się, którą czekoladę wybrać i jakie owoce wykorzystać, ostatecznie stanęło na białej czekoladzie i jagodach. Połączenie fantastyczne kolorystycznie jak i smakowo.

Potrzebne Nam będą:


Składniki na spód ciasta:
  • 200g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • jajko
Składniki na masę czekoladową:
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • kubek śmietanki 30%
  • 125g jagód

Do miski dodajemy mąkę, cukier, jajko i masło. 


Składniki ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciastem wykładamy spód i boki formy nasmarowanej masłem, 
po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.


Ciasto pieczemy przez 25 minut. W tym czasie przygotowujemy masę z czekolady. Na garnuszka wlewamy śmietankę i wrzucamy połamane tabliczki czekolady. Następnie podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.


Upieczone ciasto wyjmujemy z pieca i po jego ostygnięciu wsypujemy na jego wierzch jagody. 


Następnie wierzch zalewamy uzyskaną masą z czekolady 
i śmietanki i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie możemy wraz z bliskimi lub w gronie znajomych albo i we własnym osobistym towarzystwie zajadać tartę.







niedziela, 14 czerwca 2015

Omlet z papryką i rzeżuchą

Witam Wszystkich Serdecznie

Rano na dzień dobry powitał mnie dzisiaj przyjemny chłodek, 
który dochodził z uchylonego okna, a wraz z nim poranny śpiew ptaków witających nowy dzień. Chwila zachwytu za mną, 
no to kierunek kuchnia, a skoro poranek tak mnie urzekł to czas na śniadanie, które zapewni dawkę energii na dobry początek dnia, dlatego dzisiaj zrobimy omlet. Omlet już raz u mnie gościł, 
ale tym razem przedstawiam Wam inną propozycję z papryką konserwową i rzeżuchą.

Potrzebne Nam będą:




Składniki na omlet dla 2 osób

  • 3 jajka 
  • odrobina masła
  • 2 kawałki papryki konserwowej
  • garść świeżej rzeżuchy
  • sól
  • słodka papryka sproszkowana
  • odrobina masła

Do talerza wbijamy jajka i roztrzepujemy, następnie dodajemy odrobinę soli i słodkiej papryki sproszkowanej i ponownie roztrzepujemy starając się wprowadzić jak najwięcej pęcherzyków powietrza.


Następnie na patelnię dajemy odrobinę masła i chwilę po tym wlewamy roztrzepane jajko.


Smażymy jednej stronie, a gdy jajko się zetnie obracamy na drugą 
i po chwili zdejmujemy z ognia.


Paprykę konserwową kroimy w kostkę i umieszczają ją na wierzchu omletu wraz ze świeżą rzeżuchą. Do naszego omletu wystarczy kawałek ulubionego pieczywa i śniadanie gotowe. 

poniedziałek, 8 czerwca 2015

Festiwal kulinarny w Galerii Katowickiej i spotkanie z Magdą Gessler - 6 czerwiec 2015

Cześć Wszystkim

Dzisiaj zapraszam Was na relację z sobotniego wydarzenia jakie miało miejsce w Galerii Katowickiej. Sobota 6 czerwca to dzień, 
który zapoczątkował weekendowe festiwale kulinarne w czerwcu. Ten weekend wraz z udziałem Magdy Gessler został poświęcony kuchni tradycyjnej z przełamaniem jej o kilka dań meksykańskich. W kolejne weekendy czerwca w następującej kolejności będziemy mieli możliwość wybrać się na festiwal kuchni orientalnej 13 i 14 czerwca 
z Pawłem Albrzykowskim, 20 i 21 festiwal kuchni śródziemnomorskiej z Pascalem Brodnickim, a finał czerwcowych festiwali będzie miał miejsce 27 i 28 czerwca w weekend słodkości z Kurtem Schellerem.


Upał i skwar soboty nie zniechęciły jednak wielbicieli kulinariów 
i fanów Magdy Gessler do przybycia do Galerii Katowickiej. Spotkanie rozpoczęło się o godzinie 14:00, dania były przygotowywane przez kucharza z restauracji "U Fukiera" wraz z pomocą Pani Magdy. Na początku spotkania Pani Gessler stanęła przed zgromadzonymi ludźmi i zaczęła z nimi rozmowę dając możliwość zadawania pytań jej, 
jak i sama zadawała pytania zebranym.



Tego dnia mieliśmy okazję spróbować między innymi tarty z kaszanką, chłodnika z awokado, bigosu z młodej kapusty i żołądkami, 
a także guacamole. Wszystkie dania były przygotowane na oczach zebranych, co przypadło do gustu większości. Przy okazji można było poznać kilka szczegółów dotyczących przygotowywanych dań.



Prawdziwą zaletą tego wydarzenia była możliwość spróbowania tych wszystkich pyszności kuchni tradycyjnej jak i meksykańskiej przez zebranych. 




Wydarzenie godne polecania, bo naprawdę nie zbyt często mamy okazję zobaczyć na żywo jak w kuchni działają sławy znane z telewizji, a do tego spróbować dań, które przygotowały.



Guacamole podbiło moje serce podczas tego wydarzenia, pikantne 
a zarazem jakby orzeźwiające w połączeniu z kruchym ciastem smakowało wyśmienicie. 



Na koniec fani Magdy Gessler, mieli możliwość spełnić swoje marzenie o otrzymaniu autografu i wspólnym zdjęciu. 

Podsumowując wydarzenie całkiem udane, no może pomimo złośliwości rzeczy martwych czyli nagłośnienia, które chwilami 
w połączeniu z temperamentem i energią Pani Magdy wywoływało prawdziwą burzę energetyczną. Polecam naprawdę każdemu uczestnictwo w tego typu wydarzeniach, bo naprawdę warto czasem spróbować czegoś nowego i spotkać osobę tak wyjątkową jak Pani Magda Gessler, która zaskoczyła mnie na żywo bardzo pozytywnie. Zapraszam Was, także do wybrania się na kolejne festiwale kuchni 
w czerwcowe weekendy w Galerii Katowickiej.


sobota, 6 czerwca 2015

Pasta z makreli

Witajcie Moi Drodzy

Można rzec, iż na zewnątrz lato w pełni i pewnie nie jedno z Was spędzi swoje letnie wakacje nad jakimś z mórz czy to polskim Bałtykiem czy też jednym z cieplejszym mórz na południu Europy. Wakacje nad Bałtykiem od zawsze kojarzą mi się z wędzoną makrelą, ten zapach i smak świeżo wędzonej ryby w kurorcie ma swój urok. Pamiętam jak nie raz  moja mama wykorzystywała taką wędzoną makrelę do zrobienia pasty, dlatego też dzisiaj zrobimy taką pastę. 
W moim przypadku będzie to pasta z makreli z puszki 
w oleju, bo od Bałtyku dzieli mnie jakieś 600 kilometrów, 
więc niekoniecznie jestem przekonany do wędzonych makreli sprzedawanych u mnie. 

Potrzebne Nam będą:


Składniki na pastę dla 2 osób

  • puszka makreli w oleju
  • miseczka pikli
  • cebula
  • jajko
  • pieprz
  • mieszanka przypraw
  • łyżka jogurtu naturalnego


Osączamy makrelę z oleju i rozgniatamy widelcem, 
następnie dodajemy poszatkowaną cebulę i mieszamy.


Ugotowane jajko szatkujemy w kostkę i dodajemy do makreli, 
po czym kroimy w kostkę pikle.

















Dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego, całość mieszamy i doprawiamy pieprzem i mieszanką wedle uznania. Pasta gotowa 
i wraz z pieczywem możemy ją zjeść. 


środa, 3 czerwca 2015

Pasta jajeczna

Witam Wszystkich

W powietrzu już czuję zapach lata, me oczy cieszy przyroda tętniąca życiem, a słońce gładzi po policzku podczas porannego spaceru 
do piekarni. Piekarnia mieszcząca się w jednej z kamienic na rynku, 
co pamięta jeszcze dawne czasy ma swój urok. Pomimo zmian jakie przyniósł bieg czasu, kamienica stoi, a jej mury po raz kolejny cieszą się nagrzewającym je słońcem. Wracam do domu, i nadchodzi i czas śniadania, dlatego dzisiaj zrobimy pastę jajeczną. Pastę zrobimy 
z jajek od kur, którym jest dane cieszyć się tym słońcem 
i nadchodzącym latem.  

Potrzebne składniki:


Składniki na pastę dla dwóch osób

  • 2 jajka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • rzeżucha
  • pieprz
  • mieszanka przypraw

Jajka najlepiej z wolnego wybiegu gotujemy na twardo.


















Jajka obieramy ze skorupki i szatkujemy w kostkę.


Dodajemy garść świeżej rzeżuchy, mieszamy i dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego. Ponownie mieszamy i doprawiamy. Do gotowej pasty potrzeba nam jeszcze tylko naszego ulubionego pieczywa 
i możemy zajadać.