Mój Instagram

wtorek, 29 września 2015

Kruche ciasto z jagodami i budyniem czekoladowym

Cześć Wszystkim

W lecie pojawiło się na moim blogu kruche ciasto z truskawkami, wtedy też obiecałem, że to dopiero początek moich propozycji 
na kruche ciasto. Dzisiaj prezentuję kruche ciasto z jagodami 
i budyniem czekoladowym w sam raz na chłodniejszy, ale słoneczny jesienny dzień.

Potrzebne składniki:




Składniki na ciasto o średnicy formy 26cm

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 150ml mleka
  • pół kostki masła

Budyń i jagody:

  • 2 torebki budyniu czekoladowego
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 500g jagód/borówek amerykańskich 

Posypka:

  • 150g mąki pszennej
  • 100g cukru trzcinowego
  • pół kostki masła

Do miski dodajemy mąkę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, jajka i masło. 


Składniki mieszamy ze sobą, po czym dodajemy mleko i dokładnie wyrabiamy ciasto. 

Przygotowujemy budyń i podgrzewamy na piecu cały czas mieszając, aby uniknąć grudek.


Formę należy nasmarować masłem i obsypać bułką tartą 
następnie spód wykładamy ciastem. Na cieście umieszczamy budyń 
na którym wykładamy jagody. 


Przygotowujemy posypkę dodając do miski mąkę, cukier i masło. 


Składniki łączymy i dokładnie zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Posypką oblepiamy na wierzchu jagody.


Do nagrzanego piekarnika do 180 stopni wkładamy formę i pieczemy ciasto przez około 40 minut.


Upieczone ciasto zostawiamy na chwilę do wystygnięcia, a w tym czasie najlepiej zagotować wodę na ulubioną herbatę lub kawę.


Na koniec czas ukroić sobie kawałek ciasta i pozwolić sobie na chwilę relaksu.







sobota, 26 września 2015

Klopsiki indycze w sosie pomidorowym, smażone ziemniaki i kapusta z zasmażką

Witam Wszystkich

Śniadanie nie od dziś uznawane jest za najważniejszy posiłek dnia, 
ale to nie umniejsza wcale robili obiadu. Obiad jest swego rodzaju doładowaniem energetycznym po pracowitej pierwszej części dnia 
albo po pracy. Dzisiaj mam dla Was propozycję obiadową czyli klopsiki indycze w sosie pomidorowym, smażone ziemniaki i kapustę 
z zasmażką. Obiad w sam raz na jesienną aurę pogodową, 
jaką mamy już dzisiaj za oknami.

Potrzebne składniki:




Składniki na obiad dla 5 osób

Klopsiki indycze

  • 500g mielonego mięsa z indyka
  • 2 jajka
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • czerwona cebula
  • pieprz
  • sól
  • 1/2 szklanki bułki tartej

Sos pomidorowy:

  • 2 dojrzałe pomidory
  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pierz
  • suszona bazylia
  • 1,5 szklanki wody
Smażone ziemniaki:

  • 500g ziemniaków
  • sól
  • łyżka masła
Kapusta z zasmażką:
  • główka białej kapusty
  • cebula
  • łyżka masła
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki mąki
  • szklanka wody
  • pieprz
  • sól

Do miski dodajemy mięso mielone z indyka, kukurydzę, fasolę, posiekaną czerwoną cebulę, jajka i bułkę tartą. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem.


Z uzyskanej masy formujemy klopsiki, które obtaczamy
jeszcze w bułce tartej.


Klopsiki smażymy na patelni z nagrzanym olejem rzepakowym.


Do garnka wlewamy wodę, dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojone w kostkę pomidory, oliwę, sól, pieprz i suszoną bazylię. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki i gotujemy
przez kilkanaście minut.


Kapustę siekamy i gotujemy w osolonej wodzie.


Posiekaną cebulę smażymy na maśle, po czym dodajemy
do ugotowanej kapusty i mieszamy.


Do rondla wlewamy wodę, dodajemy mąkę i doprawiamy solą
i pieprzem, następnie wstawiamy na ogień i trzepaczką dokładnie mieszamy, aby uniknąć powstania grudek.


Po zgęstnieniu roztworu zdejmujemy z ognia i wlewamy do kapusty, po czym dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem.

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, po czym smażymy
na maśle.


Nasz obiad gotowy, pozostaje nałożyć sobie porcję i się posilić. Życzę wszystkim smacznego i zachęcam do skorzystania z innych przepisów.





poniedziałek, 21 września 2015

Sernik na zimno z czerwoną porzeczką

Witajcie Moi Drodzy

Słodkości nie od dziś poprawiają nam humor, kojarzą się z beztroską 
i przyjemnością. Każdy  nas nie raz potrzebuje odrobinę tej słodkości 
w zapracowanym życiu. Moją propozycją na taką osłodę życia na dziś jest sernik na zimno z czerwoną porzeczką bogatą w witaminę C.

Potrzebne składniki:


Składniki na sernik o wymiarach formy 24cm x 40cm

Spód:
  • 300g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 200g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
Masa serowa:
  • 800g serka homogenizowanego
  • torebka galaretki pomarańczowej
  • 2 torebki cukru waniliowego
Góra sernika:
  • 250g czerwonej porzeczki
  • torebka galaretki truskawkowej

W misce umieszczamy mąkę, cukier, proszek dopieczenia, masło 
i jajka.


Składniki mieszamy, zagniatamy i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Ciastem wykładamy spód formy nasmarowanej masłem 
i wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.


Przygotowujemy galaretkę pomarańczową, którą umieszczamy 
w lodówce. Serek homogenizowany wraz z cukrem waniliowym mieszamy przy pomocy miksera. W momencie, gdy galaretka będzie gęstniała wyjmujemy ją z lodówki i dodajemy do serka homogenizowanego. Miksujemy całość razem w celu uzyskania spójnej masy. 


Przygotowaną masę serową wlewamy na spód ciasta i umieszczamy 
w lodówce. 


W tym czasie przygotowujemy galaretkę truskawkową, 
którą także umieszczamy w lodówce. Ciasto wyjmujemy z lodówki 
na masie serowej umieszczamy czerwoną porzeczkę.


Na koniec wlewamy na górę ciasta gęstniejącą galaretkę truskawkową i ponownie umieszczamy w lodówce. Po upływie około godziny wyjmujemy z lodówki gotowy sernik na zimno i możemy rozkoszować się słodyczą.


Niepozorny kawałek słodkości, a nie raz nas ucieszy.


sobota, 19 września 2015

Tłuczone ziemniaki, pieczona pierś z kurczaka i mizeria

Cześć Wszystkim

Mawiają, że zmiany są dobre, chociaż niejednokrotnie wzbudzają 
w nas niepokój, to motywują nas do działania i postawienia kroku 
na przód. Dla mnie czas zmian właśnie nastał, a jedną z nich będzie codzienne gotowanie obiadów, bo wreszcie czas na to mi pozwala. Dzisiaj prezentuję prosty, ale smaczny obiad z mizerią bez której 
w letnim sezonie ciężko się obejść, tym bardziej szkoda, bo zmierza 
do końca.

Potrzebne składniki:




Składniki na obiad dla 2 osób

Tłuczone ziemniaki
  • 12 ziemniaków
  • sól
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek

Pieczona pierś z kurczaka:

  • oliwa z oliwek
  • majeranek 
  • słodka sproszkowana papryka
  • ostra sproszkowana papryka

Mizeria:

  • 2 ogórki 
  • pieprz
  • sól
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego


Umyte piersi z kurczaka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Należy je nasmarować oliwą z oliwek, posypać majerankiem, ostrą 
i słodką papryką z każdej strony. 



Wkładamy piersi z kurczaka w piekarniku nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30 minut. Od czasu do podlewając piersi tłuszczem ze spodu naczynia. 



W tym czasie obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie.



Ugotowane ziemniaki ugniatamy, dodajemy jogurt naturalny 
i doprawiamy pieprzem.



Następnie dodajemy posiekany i usmażony czosnek na oliwie. 

Ogórki obieramy ze skóry następnie ścieramy na tarce. 



Dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy pieprzem i solą.

Upieczone piersi z kurczaka owijamy ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Nasz obiad gotowy, dlatego pozostaje mi życzyć wszystkim smacznego.



piątek, 11 września 2015

Leczo

Witam Wszystkich Serdecznie

Dawno mnie tutaj nie było, za co bardzo przepraszam jak każdy z Was wie praca zawodowa nie raz przejmuje kontrolę nad naszym życiem. Jednak to nie praca jest tematem dzisiejszego posta a leczo, 
które zapoczątkuje nową serię przepisów na blogu z jeszcze letnimi propozycjami. 

Potrzebne składniki:


Składniki na 8 porcji

  • 2 duże cukinie
  • 2,5kg pomidorów
  • żółta papryka
  • zielona papryka
  • czerwona papryka
  • 2 cebule
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 12 parówek z szynki wieprzowej


Cukinie obieramy ze skóry, wycinamy gniazdo z nasionami i kroimy 
w kostkę. Pomidory oblewamy wrzącą wodą, co bardzo ułatwi obranie pomidorów ze skóry.


W garnku umieszczamy pokrojone w kostkę cukinie i pomidory, 
a także oczyszczone z nasion papryki również pokrojone w kostkę. 


Garnek wstawiamy na ogień, po wypuszczeniu soku przez warzywa 
i rozpoczęciu wrzenia gotujemy przez około 20 minut.


Cebulę szatkujemy nie za drobno, kroimy parówki w talarki i smażymy razem na oliwie.


Usmażoną cebulę i parówki dodajemy do gotujący się we własnym soku warzyw i gotujemy jeszcze przez 20 minut. Następnie doprawiamy  solą i pieprzem i dodajemy pokrojone w paski listki bazylii. Leczo zdejmujemy z ognia i możemy zjeść przegryzając ulubionym pieczywem.