Mój Instagram

środa, 28 października 2015

Mus jabłkowy

Cześć Wszystkim

Jesień to prawdziwa bomba jabłek, dlatego też nie bez powodu Polska jest światową potęgą w eksporcie tych owoców. Osobiście należę 
do wielbicieli jabłek i chętnie je zajadam, jak i wykorzystują do ciast 
i przetworów. Zimowymi wieczorami mam jednak nie raz ochotę zasmakować tych jesiennych jabłek, a chociażby sięgając po domowe przetwory. Mus jabłkowy należy do jednych z moich ulubionych, dobry na kanapkę, naleśników czy placków ziemniaczanych na słodko.

Potrzebne składniki:




Składniki na 3 słoiczki

  • kosz jabłek
  • 200g cukru
  • limonka

Obieramy jabłka i kroimy na kawałki. Umyte umieszczamy w garnku wraz z cukrem i wstawiamy na ogień.


Jabłka stale mieszamy i przetrzymujemy na ogniu przez około 40 minut, kiedy to otrzymamy konsystencję przypominającą marmoladę. Do marmolady dodajemy sok z limonki i miksujemy na gładką masę przy pomocy blendera.


Umyte słoiczki napełniamy musem jabłkowym i zakręcamy. Słoiczki umieszczamy w garnku wyłożonym ścierkami i zalewamy wodą 
do 3/4 wysokości słoiczków. 


Po 10 minutach procesu pasteryzacji wyjmujemy słoiczki 
i pozostawiamy do wystygnięcia. Nakrętka słoiczka staje się wklęsła 
i mamy pewność, że nasz mus się nie zepsuje i ucieszy nas swoją słodyczą w zimowy wieczór.




sobota, 24 października 2015

Babeczki z kawałkami czekolady

Witam Wszystkich

Wielu z nas cieszy się na weekend, który jest odpoczynkiem potrzebnym po ciężkim tygodniu pracy. Niejednokrotnie bywa tak, 
że brakuje nam chęci do robienia czegokolwiek lub po prostu szukamy szybkim i prostych rozwiązań, by mieć czas na odpoczynek. Dzisiaj proponuję, dlatego też babeczki z kawałkami czekolady, 
których upieczenie nie pochłonie zbyt wiele czasu, a które sprawdzą się idealnie jako mała osłoda weekendu. Przede mną weekend 
w pracy, ale Was zachęcam do naładowania baterii na kolejny tydzień pracy i pozwolenia sobie na odrobinę przyjemności.

Potrzebne składniki:



Składniki na 12 babeczek

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko
  • pół kostki masła
  • jedna tabliczka mlecznej czekolady

Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, 
po czym mieszamy.


Masło roztapiamy na ogniu w garnuszku, natomiast mleko łączymy 
z jajkiem w osobnym naczyniu i dokładnie mieszamy. Roztopione masło dodajemy do mleka z jajkiem i ponownie mieszamy.


Mokre składniki wlewamy do miski z suchymi i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tabliczkę czekolady kroimy w malutkie kostki, po czym dodajemy do ciasta.


Do nasmarowanej formy na babeczki rozdzielamy ciasto 
na 12 babeczek. 


Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 18 minut.


Upieczone babeczki wyjmujemy z pieca i pozostawiamy na chwilę 
do wystygnięcia, a my możemy cieszyć weekend i odpoczywać, 
a jeśli tylko najdzie nas ochota na trochę słodkości to babeczki będą 
w sam raz.


środa, 21 października 2015

Filet z mintaja, faszerowane papryki i frytki

Witajcie Moi Drodzy

Za oknem pochmurno i nie zbyt  ciekawie, senność ogarnia 
nie jednego z nas, dlatego najchętniej chciałoby się pozostać w domu. Los chciał, że ten stan trafił na mój wolny dzień, dlatego zrodziła się ochota na domowy obiad i pokrzątanie się w kuchni, która jest 
dla mnie swoistym azylem. Jak dla mnie nie ma nic przyjemniejszego 
od zapachów przygotowywanego jedzenia w kuchni i tej chwili, 
kiedy to cały świat się jest gdzieś tam za rogiem. Ważne jest dla mnie też to, aby w mojej kuchni znajdowały się niezbędne przedmioty 
i cieszące mnie swoim wyglądem, co wpływa na atmosferę pomieszczenia.

Potrzebne składniki:


Składniki na obiad dla 2 osób

Filety z mintaja:
  • 2 filety z mintaja
  • pół cytryny
  • sól
  • bułgarska przyprawa do ryb Picantina 
  • mąka pszenna
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy
Faszerowane papryki:
  • 2 czerwone papryki
  • cebula
  • kawałek żółtego sera
  • 200g kuskusu
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka kukurydzy
  • oliwa z oliwek
Frytki:
  • 6 dużych ziemniaków
  • sól
  • olej rzepakowy

Kuskus zalewamy gorącą wodą i solimy, po okoły 5 minutach będzie gotowy. Przyznam szczerze, że kuskus zwrócił na siebie moją uwagę stosunkowo niedawno, jednak na tyle bym bez oporów po niego sięgał. W tym czasie siekamy cebulę i smażymy na oliwie z oliwek.


Usmażoną cebulę i kukurydzę dodajemy do kuskusu, 
po czym mieszamy.


Papryki kroimy na pół i pozbawiamy gniazda z nasionami. 
Następnie wypełniamy farszem z kuskusu po brzegi.


Na wierzchu posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30 minut.


Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w paski, następnie smażymy 
na rozgrzanym oleju rzepakowym.


Nadszedł i czas na rybę czyli filet z mintaja. Filety z mintaja skrapiamy sokiem z cytryny z obu stron, po czym posypujemy bułgarską przyprawą do ryb Picantina. Ową przyprawę dostał od koleżanki 
z pracy, która spędziła swoje wakacje w Bułgarii i muszę Wam szczerze powiedzieć, że przypraw jest fantastyczna. Nie spodziewałem się po takiej przyprawie zbyt wiele, a tu się okazało, że przyprawa pachnie ziołami i cytryną i nadaje takiego smaku rybie.


Następnie rybę obtaczamy w mące, jajku i na koniec w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron.


Usmażoną rybę wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Na talerz wykładamy filet z mintaja, 2 połówki faszerowanej i frytki, 
do tego w sam raz będzie domowy kompot lub świeżo wyciskany sok. Życzę wszystkim smacznego i zapraszam do skorzystania z innych przepisów.



poniedziałek, 19 października 2015

Kompot jabłkowo-aroniowy

Cześć Wszystkim

Czas płynie nie ubłaganie i mam wrażenie, że stale przyśpiesza, dlatego też staram się korzystać z nadarzających się okazji. Jedna 
z takich okazji nadarzała się jakiś czas temu, kiedy to otrzymałem jabłka i aronie z prawdziwego ogrodu. Owoce bardzo mnie ucieszyły szczególnie, że zimą chętnie sięgam po domowe kompoty i nadarzyła się okazja by zrobić kilka słoików. Pozostała kwestia samych słoików, które próbowałem bezskutecznie zdobyć, no cóż niestety dla mnie, 
a dla innych stety promocje na słoiki przetrzebiły zapasy dostępnych sklepów do zera, na szczęście dostałem kilka słoików od mojej mamy 
i sytuacja została uratowana. Przyznam szczerze, że podniósł mnie duch fakt ponownego wykorzystania słoików 
i suma summarum oszczędność pieniędzy i środowiska. 

Potrzebne składniki:

Składniki na 4 słoiki o pojemności 0,5l

  • 1,6 litra wody
  • 8 łyżek cukru
  • 16 niedużych jabłek  
  • miseczka aronii

Obieramy jabłka i kroimy na mniejsze kawałki. Kawałki jabłka wkładamy do słoików, po czym wsypujemy aronii i dodajemy cukier.


Słoiki zalewamy wodą zostawiając trochę wolnej przestrzeni 
i zakręcamy. Duży garnek wykładamy ścierkami kuchennymi, 
po czym wkładamy do niego słoiki. Do garnka nalewamy wody do 3/4 wysokości słoików. Od momentu rozpoczęcia wrzenia wody w garnku zachowujemy słoiki przez 20 minut w gotującej się wodzie, 
co jest tzw. pasteryzacją, dzięki której możemy się cieszyć smacznymi przetworami wiele miesięcy po ich zrobieniu.


Po zakończeniu pasteryzacji słoiki odstawiamy do wystygnięcia, podczas którego następuje, także szczelne domknięcie się nakrętki. Nakrętka staje się wklęsła, co jest gwarancją szczelności zamknięcia słoika. Nasz kompot gotowy i kiedy tylko zimą lub wczesną wiosną nadejdzie nas ochota na domowy kompot to słoiki pójdą 
w ruch, a my nie będziemy zdani tylko na napoje ze sklepowych półek.










niedziela, 11 października 2015

Biszkopt z bitą śmietaną, jagodami, winogronem i galaretką cytrynową

Witam Was Serdecznie

Za oknem temperatura jest co raz mniej przyjazna, a lato stało się 
już tylko miłym wspomnieniem. Tęsknota za świeżymi owocami dojrzewającymi w promieniach letniego słońca sprawia, iż w moich myślach rodzi się chęć stworzenia, choć na chwilę odrobiny lata. Pierwsza myśl jaka przyszła mi do głowy to owoce te dostępne 
w sklepach, choć nie smakują już tak samo jak latem. Mój wybór padł na winogrono i jagody, które zamroziłem jeszcze na koniec lata. Same owoce to jednak nie wszystko, dlatego wybór padł na biszkopt, bitą śmietanę i cytrynową galaretkę przywodzącą mi na myśl słońce.

Potrzebne składniki:




Składniki na ciasto o średnicy formy 26cm

Biszkopt:

  • 250g mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • cukier migdałowy

Bita śmietana:

  • kubeczek 30% śmietanki
  • cukier waniliowy
Wierzch ciasta:
  • 250g winogron
  • 150g jagód
  • 2 galaretki cytrynowe

Domowy biszkopt to swoista podstawa ciast z galaretką i kremami. 
Na początek oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka z cukrem migdałowym, który nada biszkoptowi smaku zbliżonego 
do marcepanu. 



Żółtka ucieramy wraz z cukrem w oddzielnej misce.



Żółtka dodajemy do ubitego białka i dokładnie mieszamy, 
po czym dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy o uzyskania jednolitej konsystencji, po czym wlewamy do formy nasmarowanej masłem 
i obsypanej bułką tartą.



Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 minut. 



W tym czasie przygotowujemy galaretkę cytrynową i umieszczamy 
w lodówce, następnie ubijamy śmietankę wraz z cukrem waniliowym. 

Na upieczonym i ostygłym biszkopcie rozprowadzamy bitą śmietanę, na której umieszczamy winogrono i jagody. 



Na koniec zalewamy zastygającą galaretką i umieszczamy w lodówce do całkowite stężenia galaretki. 

Gotowe ciasto wyjmujemy z lodówki, wstawiamy wodę na herbatę 
i przed Nami upragniona chwila relaksu. Nie wiem jak Wy, 
ale ja chętnie w wolnej chwili lubię zjeść coś słodkiego i napić się jednej z ulubionych herbat. Nie mogę, dlatego też pozostawać obojętny wobec większej ilości czasu wolnego i uwielbiam spędzać 
go w mojej kuchni pełnej zapachów.