piątek, 27 listopada 2015

Zimowe akcesoria

Cześć Wszystkim

Dzisiaj mam dla Was pierwszego posta z innej tematyki niż kuchnia. Kierując się faktem, iż zima puka już do naszych drzwi postanowiłem odgrzebać w szafie akcesoria zimowe i po małym rekonesansie zaopatrzyć się w kilka nowych. Akcesoria niejednokrotnie mogą się nam wydać mało znaczące, jednak nic bardziej mylnego, 
ponieważ mogą w zestawieniu z naszą kurtką czy płaszczem nadać im zupełnie innego wyglądu.


Czapki z pomponem, norweskie wzory to motywy, które w tym sezonie możemy znaleźć w niejednym sklepie. Przywodzą na myśl wypad 
w góry i prawdziwą białą zimą, na którą jak na razie będziemy musieli zaczekać. Granat i bordo tworzą ze sobą kontrast, który zwraca uwagę i ożywi nie jedno okrycie wierzchnie. Kominy natomiast są dobrą alternatywą dla szalików, które od kilku sezonów cieszą się niesłabnącą popularnością.


Ciepła włochata pilotka przyda się na te większe mrozy, które prędzej czy później nadejdą. Tego typu czapki na myśl przywodzą  zazwyczaj Europę Wschodnią, jednak to wcale nie odejmuje im uroku i nie podlega dyskusji, iż ochronią nasze głowy przed zimnem. W takim zestawie świetnie sprawdzi się szal, którym będziemy mogli się owinąć szyję kilkakrotnie. Całość dopełniają skórzane rękawiczki z kożuszkiem w środku, które na największe mrozy są niezastąpione. Zestaw najlepiej będzie się komponował z płaszczem.



Największym hitem tego sezonu jest krata, która objawiła się  
nie tylko w koszulach i szalikach, ale także w ponczach, 
sukienkach i marynarkach. 



Szalik w czerwoną kratę ożywi nie jeden płaszcz, dlatego najlepiej zestawić go z czapką i rękawiczkami w spokojniej kolorystyce 
ja proponuję szarości.



Nie zawsze musimy sięgać po zestaw składający się z czapki, 
szalika i rękawiczek, ponieważ nie każdy za czapkami przepada, 
a nie raz zastępuje ją kaptur kurtki.


Dla osób szukających bezpieczniejszych i spokojniejszych zestawień 
w sam raz sprawdzi się zestaw akcesoriów w jednym kolorze 
lub jego odcieniach. Takie zestawienie w połączeniu z okryciem wierzchnim wcale nie musi być nudne, wszystko zależy od tego, 
z czym je połączymy. 






poniedziałek, 23 listopada 2015

Ryż z duszonymi warzywami i kawałkami kurczaka

Witam Wszystkich Serdecznie

Wczoraj Carrot & Kitchen świętowało swoje pierwsze urodziny z tej okazji blog zyskał nowe oblicze. Kuchnia nadal będzie kluczowym tematem bloga, jednak ponadto tematyka zostanie rozszerzona 
o modę i dom, ponieważ chciałbym dzielić się z Wami moimi życiowymi pasjami. Dziękuję Wam za ten rok i zapraszam 
do gotowania, dzisiaj zrobimy ryż z duszonymi warzywami i kawałkami kurczaka.

Potrzebne składniki:


Składniki na danie dla 4 osób

  • 0,5kg piersi z kurczaka
  • 2 torebki ryżu
  • mała cukinia
  • 2 zielone papryki
  • 4 marchewki
  • pół kalafiora
  • czerwona cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • curry
  • sproszkowana słodka papryka

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, natomiast różyczki kalafiora, kawałki marchewki, pokrojone w kostkę papryki i krążki cukinii umieszczamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.


Warzywa dusimy pod przykryciem około 20 minut, 
po czym zdejmujemy pokrywkę i solimy. Piersi z kurczaka kroimy 
w kostkę i solimy, siekamy cebulę i smażymy na oliwie z oliwek 
na drugiej patelni.


Usmażone kawałki kurczaka z cebulą dodajemy do warzyw 
i mieszamy.


Na dnie naczynia żaroodpornego umieszczamy ugotowany ryż.


 Na ryżu umieszczamy warzywa z kawałkami kurczaka i doprawiamy curry i słodką papryką, następnie mieszamy i nasze danie z ryżu, warzyw i kurczaka gotowe.  






czwartek, 19 listopada 2015

Makaron z porem i nie tylko

Witam Wszystkich,

Por odkąd sięgam pamięcią kojarzył mi się zawsze z czymś zielonym, ugotowanym w zupie, co niekoniecznie mi smakowało i raczej lądowało na brzegu talerza. Wszystko zmieniło się od kiedy spróbowałem pora w wersji niegotowanej w sałatce z makaronem. 
Por przypadł mi do gustu do tego stopnia, że od kilku lat chętnie wykorzystuję go w mojej kuchni do sałatek, ale i zup. Dzisiaj przygotujemy taką układaną warstwową sałatkę z makaronem 
i między innymi porem.

Potrzebne składniki:




Składniki na sałatkę dla 4 osób

Sałatka:
  • 300g makaronu rurki
  • por
  • puszka kukurydzy
  • 2 jajka
  • 4 ogórki kiszone
  • 200g żółtego sera
  • ketchup
  • sól

Sos:

  • 200g jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz

Gotujemy makaron w osolonej wodzie, a w mniejszym garnuszku jajka. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ugotowany makaron, który następnie oblewamy sowicie ketchupem.


Następnie pokrojone ogórki kiszone umieszczamy na makaronie 
z ketchupem, po czym drobno pokrojony por i poszatkowane ugotowane jajka. 


Przygotowujemy sos do sałatki, do kubka dodajemy jogurt naturalny, drobno posiekany czosnek i doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy i sos gotowy.




Sos rozprowadzamy na wierzchu sałatki, po czym posypujemy startym serem. Nasza sałatka gotowa, więc można ją zajadać samą 
lub z jakimś mięskiem, jak kto woli. W każdym razie por w tym wydaniu wcale nie jest straszny i myślę, że warto wykorzystywać go do gotowania.




poniedziałek, 16 listopada 2015

Kołoczki z serem

Cześć Wszystkim 

Zapachy z kuchni unoszące się w moim mieszkanku zawsze podnoszą mnie na duchu. Gotowanie czy pieczenie to sposób na wolny czas, relaks jak i oderwanie się od pędu życia, która mam wrażenie stale nabiera na prędkości. Dzisiaj prezentuję Wam kołoczki z serem, 
które przywodzą mi na myśl beztroskie lata dzieciństwa.

Potrzebne składniki:


Składniki na 18 sztuk

Ciasto:
  • szklanka mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 1/4 kostki masła
  • jajko
  • 1/3 szklanki cukru

Masa serowa:
  • 200g chudego twarogu
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki tortowej
  • torebka cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki mleka
Posypka:
  • 150g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • pół kostki masła

Do szklanki z ciepłym mlekiem dodajemy drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia się. Do miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą żytnią 
i pszenną, cukier, wbijamy jajko i dodajemy roztopione masło, 
po czym wyrabiamy ciasto. Następnie wlewamy roztwór z drożdży 
i mleka, i zagniatamy dokładnie ciasto.


Ciasto zakrywamy ścierką kuchenną i umieszczamy na kilkanaście minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie zabieramy się do przygotowania masy serowej. W misce umieszczamy twaróg, dodajemy mąkę tortową, cukier, cukier waniliowy i mleko 
i przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę. 


Nadszedł i czas na przygotowanie posypki do miski dodajemy mąkę, cukier i masło i zagniatamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy.


Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy, 
po czym kroimy jeszcze na kilka mniejszych kawałków. Na środku takiego kawałka umieszczamy łyżkę masy, którą następnie dokładnie zalepiamy i na wierzchu umieszczamy posypkę.


Kołoczki układamy na blasze nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 22 minuty.


Nasze kołoczki z serem gotowe i możemy je zajadać z kubkiem kakao, herbaty czy kawy. Tymczasem życzę wszystkim trochę osłody życia codziennego i uśmiechu na twarzy.




środa, 11 listopada 2015

Zupa-krem z dyni

Witam Wszystkich Serdecznie

Sezon jesienno-zimowy niewątpliwie popycha nas w kierunku ciepłych dań i zup, które przede wszystkim rozgrzewają i dostarczają potrzebnych kalorii. W tym roku postanowiłem sięgnąć po dynię, 
która dotychczas źle kojarzyła mi się za sprawą tkwiących w pamięci kompotów z dyni z lat dzieciństwa. Sezon na zupy i jesień bogata 
w dynię to i czas na zupę-krem z dyni, która sprawiła, że zakochałem się w dyni.

Potrzebne składniki:


Składniki na zupę-krem dla 6 osób

  • mała dynia
  • pierś z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ćwiartka selera
  • liście pora
  • oliwa z oliwek
  • czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 bułki pszenne
  • 100g żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki

3-litrowy garnek napełniamy wodą i wrzucamy pierś z kurczaka, pokrojone marchewki, pietruszki i seler w kostkę i liście pora. Gotujemy bulion, który będzie bazą dla naszej zupy-krem z dyni.


W tym czasie dynię obieramy ze skóry i oczyszczamy z miąższu 
i pestek, po czym kroimy w kostkę. Do ugotowanego już bulionu dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i gotujemy jeszcze do zmięknięcia dyni. 


W tym czasie na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek smażymy posiekaną cebule i czosnek. 


Usmażoną cebulę i czosnek dodajemy do zupy, po czym doprawiamy zupę solą i mieszamy. Zupę zdejmujemy z ognia i blenderem miksujemy na gładki krem.


Zupę-krem doprawiamy jeszcze odrobiną pieprzu i gałki muszkatołowej. Na koniec przygotowujemy grzanki, na patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę bułki i starty żółty ser.


Do miseczki nabieramy zupy-krem, na wierzchu umieszczamy grzanki i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Życzę wszystkim smacznego i zachęcam do skorzystania z jeszcze trwającego sezonu na dynię.


piątek, 6 listopada 2015

Czekoladowe babeczki

Witajcie Moi Drodzy

Ostatnio babeczki zawładnęły moimi myślami, bo nie dość, 
że wszystkie w przygotowaniu to do tego pyszne i słodkie, 
co jest chyba najważniejsze w ich istocie. Tym razem ochotę 
na babeczki postanowiłem połączyć z czekoladą od której uwolnić się nie potrafię, choćbym nie wiem jak się starał to i tak koniec końców ją zajadam. Dla mnie jest nie raz najlepszą opcją na poprawę humoru. 

Potrzebne składniki:


składniki na 12 babeczek

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • jajko
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego

Do jednej miski wsypujemy suche składniki czyli mąkę, cukier 
i proszek do pieczenia, po czym mieszamy. Do drugiej mniejszej miski wlewamy mleko i olej rzepakowy, dodajemy jajko i mieszamy 
do uzyskania jednolitej konsystencji.


Łączymy suche i mokre składniki i dokładnie mieszamy.


Do masy dodajemy startą czekoladę, kawałki czekolady i kakao.


Dokładnie mieszamy, i umieszczamy masę w nasmarowanych masłem foremkach.


Blachę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 
i pieczemy przez około 20 minut.


Wyjmujemy z pieca Nasze babeczki i po chwili wystygnięcia możemy zajadać czekoladowe pyszności, które każdemu poprawią humor.