Mój Instagram

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Grudniowy outfit

Witam Wszystkich

Grudzień zazwyczaj kojarzy nam się z zimą i świętami, co naturalnie jest związane z białą pierzyną za oknem, której niestety w tym roku brak. Prawdziwie zimowy grudzień możemy sobie jedynie wyobrazić, ale to nie zmienia faktu, iż w coś ubrać się musimy. Ciepłe kurtki, puchówki czy kożuchy możemy na razie pozostawić w szafie, 
a w zupełności wystarczą nam ich lżejsze odpowiedniki 
tzw. przejściowe kurtki czy płaszcze. Zapraszam na mój pierwszy pełny outfit na blogu czyli grudniowy outfit. 


Granatowy płaszcz z kapturem (Reserved), zapinany zamkiem błyskawicznym i dodatkowo guzikami. Dużym atutem są liczne kieszenie, a także zewnętrzne poziome kieszenie z których nikt nam niczego nie wyjmie bez naszej wiedzy. 


Do płaszcza dobrałem szal w kratę (New Look), która w tym sezonie silnie zaznacza swoją obecność. Ponadto szal świetnie kontrastuje 
z szarym swetrem i wprowadza element ciekawości do granatowego płaszcza. 


Szary dzianinowy sweter (Calliope) to jeden z nieodłącznych elementów zimowej garderoby. Łagodny kolor doskonale prezentuje się ze śliwkowymi spodniami, a ciekawy splot sprawia, iż wystarczy zwykły basic'owy T-shirt (H&M), aby dopełnić całość. 


Błękitny T-shirt z dzianinowym swetrem rozjaśniają całość.


Sezon jesienno-zimowy wcale nie musi nam się kojarzyć z nudą 
stąd śliwkowe spodnie (Bershka), które wprowadzają trochę koloru 
do całości.


Brązowy pasek (Carry) odnosi się kolorystycznie do butów. 


Skórzane buty za kostkę (Deichmann) są wygodne w użytkowaniu 
za sprawą zamków błyskawicznych po wewnętrznej stronie 
jak i tradycyjnych sznurówek.


 Wnętrze dodatkowo ocieplone, więc nawet przy ujemnych temperaturach się sprawdzą. 


Ostatnim elementem mojego grudniowego outfit'u jest mój ulubiony zegarek (Casio).











sobota, 26 grudnia 2015

Ciasteczka korzenno-kakaowe

Cześć Wszystkim

Wprost nie wyobrażam sobie świąt bez domowych ciasteczek 
bądź pierniczków, ten zapach pieczonych ciasteczek zwiastuje ich nadejście, a w święta cieszą nas swoim smakiem. Jedni wolą lukrowane, inni polane czekoladą, a jeszcze inni takie bez niczego 
i właśnie takie pojawiły się u mnie w tym roku, co w moim mniemaniu wcale nie spowodowały utraty ich uroku czy smaku.

Potrzebne składniki:




  • 600g mąki pszennej typ 650
  • 400g mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 4 jajka
  • 200g masła
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 350g cukru
  • 6 łyżeczek miodu lipowego
  • 3 łyżeczki cynamonu

Do miski dodajemy suche składniki i mieszamy, po czym wbijamy jajka i dodajemy masło podzielone na kawałki i miód. 


Składniki mieszamy i zagniatamy do chwili uzyskania jednolitej masy 
z której formujemy kulę. Kulę umieszczamy na stolnicy posypanej mąką, aby ciasto nie kleiło się do niej.


Kulę ciasta dzielimy na mniejsze części, które rozwałkowujemy 
na placek i wycinamy w nich foremkami ciasteczka.


Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy ciasteczka.


Formę z ciasteczkami umieszczamy w piekarniku nagrzanym 
do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 9 minut. Proces pieczenia powtarzamy kilkakrotnie ze względu na ilość ciasteczek.


Upieczone ciasteczka możemy wyłożyć na świąteczny talerz w moim przypadku aluminiowy w kształcie choinki i po wystygnięciu zajadać 
do kawy, herbaty, kakao lub tak po prostu. Z całą pewnością nasza kuchnia i nie tylko wypełni się zapachem przyprawy korzennej, 
co nada świętą większego klimatu.







czwartek, 24 grudnia 2015

Nakrycie świątecznego stołu

Witam Wszystkich Serdecznie

Dzień Wigilii, kolejne Święta Bożego Narodzenia długo wyczekiwane nareszcie są. Pachnąca choinka, rodzinne grono i wyśmienite potrawy to najczęstsze skojarzenia ze świętami. Stół, dlatego też jest ważnym elementem tych świąt, ponieważ zasiadamy przy nim wszyscy 
wraz z bliskimi, aby wszystkie troski i zmartwienia życia codziennego 
na tę chwilę zostawić gdzieś za nami. Zazwyczaj kojarzy nam się 
z bogactwem zdobień zastawy i tekstyliów, ale postawiłem w tym roku na nieco prostszą wersję.


Stół przykryłem ciemnoszarym żakardowym obrusem, aby nie było jednak zbyt ciemno na środku umieściłem jasnoszary filcowy bieżnik 
w białe gwiazdki. Nie mogło zabraknąć patery z talerzami w kształcie gwiazd, która w sam raz nadaje się na słodkości i bakalie 
na świątecznym stole.


Moją uwagę zwróciła drewniana choinka ze złotym brokatem, 
a do kompletu jeszcze świeczniki w kształcie gwiazdek no i oczywiście świeczka w szklanym naczyniu w kształcie gwiazdy.


Biała zastawa nie tylko będzie się świetnie prezentować na tle ciemnoszarego obrusu, rozjaśni całość, ale i przywodzi na myśl biały śnieg, którego niestety od kilku lat nie ma na Święta Bożego Narodzenia. Białe serwetki ze złotymi bombkami nawiązują 
do drewnianych dekoracji ze złotym brokatem. 


Aluminiowy talerz w kształcie choinki będzie w sam raz na owoce lub domowe ciasteczka. 


Niewiele wystarczy, aby nasz stół nabrał świątecznego charakteru 
i cieszył nasze oczy.


Na koniec wystarczy dodać nasze ulubione owoce, ciasteczka i bakalie, a stół będzie wyglądał zdecydowanie efektowniej.


Korzystając z okazji chciałbym życzyć Wam wszystkiego dobrego, zdrowia, szczęścia i abyście nie bali się realizować swoich marzeń. 





poniedziałek, 21 grudnia 2015

Makówki

Witajcie Moi Drodzy

Święta, święta już prawie są, została jeszcze tylko ostatnia prosta 
i wreszcie będą długo wyczekiwane Święta Bożego Narodzenia. Stoły pełne smakołyków, domy wypełnione gośćmi i prezenty pod choinką na czeka większość nas. Najbardziej ze świętami kojarzą mi się makówki, które pojawiają się na moim stole raz w roku z okazji Świąt Bożego Narodzenia. 

Potrzebne składniki:


Składniki na jedną miskę

  • 200g mielonego maku
  • litr mleka
  • 5 łyżeczek miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 50g masła
  • 3 duże bułki
  • 20g kokosu
  • 3 garście orzechów włoskich
  • 50g migdałów
  • 100g moreli

Mleko z masłem i miodem wstawiamy na ogień 
i czekamy, aż się zagotuje.


Następnie dodajemy do mleka mielony mak i trzymamy na ogniu 
około 15 minut mieszając.


Bułki kroimy w kromki, którymi wykładamy spód miski. 
Następnie warstwę z bułki polewamy mlekiem z makiem.


Polaną już warstwę bułek posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi, migdałami i morelami. 


Każdą warstwę posypujemy jeszcze kokosem i powtarzamy warstwy do chwili napełnienia miski. Nasze makówki gotowe, a my możemy się zabrać za przygotowanie innych potraw.






środa, 16 grudnia 2015

Zimowe wyprzedaże

Cześć Wszystkim

Zakupy w dzisiejszych czasach są nieodłączną częścią życia ludzi, 
a ponadto sprawiają nam przyjemność. Nie zawsze jednak możemy sobie pozwolić na wszystkie rzeczy, jakie chcielibyśmy mieć i tutaj przychodzą nam z pomocą wyprzedaże sezonowe i międzysezonowe. Okres przedświąteczny i pojawiające się wyprzedaże to nie tylko dobry moment na zakup prezentów, ale i sprawienie sobie upragnionych rzeczy, a także skorzystanie z okazji. W tym roku moją uwagę przykuła kolekcja marki Top Secret jak i marki H&M, więc korzystając z wyprzedaży zakupiłem to i owo.

Szara bluza z w drobny wzór jak w plastrach miodu, 
jako pierwsza zwróciła moją uwagę.


(Top Secret 59,99zł)

Koszule to nieodłączny element garderoby współczesnych ludzi, chociaż niejednokrotnie pierwsze co nasuwa się nam na myśl to klasyka. Dzisiejsza moda wcale na tym nie poprzestaje, od flaneli, przez klasyczną białą po koszule z różnego rodzaju wykończeniami, 
z klasycznym kołnierzykiem, stójką czy też z kominem. Koszula 
z kominem zamiast kołnierzyka nie mogła nie zwrócić uwagi, 
do tego wykonana z mięsistej bawełny w sam raz nadaje się 
na co dzień. 



(Top Secret 59,99zł)

Bluza z grafiką to jak dla mnie nierozerwalny duet, jest ich na tyle dużo, że zawsze możemy znaleźć coś, czego jeszcze nie mamy, 
albo coś zupełnie innego niż dotychczas.



(Top Secret 79,99zł)

Koszul w mojej szafie na brakuje, dlatego po znalezieniu takiej 
na co dzień znalazłem i koszulę w wersji bardziej eleganckiej 
z ciekawym designem w liście. Jak koszula to i marynarka, 
którą możemy zestawić, także z T-shirtem. Granatowa marynarka 
to istny klasyk, który zawsze się przyda.



(koszula H&M - 50zł)
(marynarka H&M - 99,50zł)

Bluza, która w mej głowie tkwiła odkąd tylko się pojawiła z nową kolekcją w H&M, ciekawy wzór za sprawą kontrastu róż i czerni. Widok tej bluzy na wyprzedaży sprawił, że oczywistym stał się jej zakup.
Do tego szalik w kratę, która w tym sezonie wbija się drzwiami 
i oknami na półki sklepowe. Szalik z lżejszej tkaniny będzie w sam raz na okres przejściowy z zimy na wiosnę.



(bluza H&M - 40zł)
(szalik H&M - 20zł)

Spodnie dresowe to część garderoby do której przekonało mnie zróżnicowanie krojów, a przede wszystkim wygoda noszenia sprawia, że są dobre na wyjście na spacer jak i na zakupy spożywcze.



(spodnie H&M - 40zł)

Wyprzedaże to dobry czas na odświeżenie własnej szafy w dobrej, 
ale to także szansa kupić coś o czym już wcześniej myśleliśmy 
w dobrej cenie.

niedziela, 13 grudnia 2015

Makaron z groszkiem i marchewką, gotowany brokuł i kawałki piersi z kurczaka

Witam Was Serdecznie

Po pracy jak dla mnie nie ma nic lepszego jak domowy, ciepły obiad. Nie zawsze jednak mamy na tyle sił i czasu, aby poświęcić ich sporo na przygotowanie obiadu. W kuchni, dlatego też sięgam po proste rozwiązania, które wcale nie muszą być nudne. Moja dzisiejsza propozycja obiadowa to makaron z groszkiem i marchewką, 
gotowany brokuł i kawałki piersi z kurczaka.

Potrzebne składniki:




Składniki na danie dla 2 osób


Makaron z groszkiem i marchewką

  • 200g makaronu spaghetti
  • puszka marchewki z groszkiem
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżka masła
  • sól

Gotowany brokuł
  • brokuł
  • sól
  • odrobina masła
  • pieprz
Kawałki piersi z kurczaka:
  • pierś z kurczaka
  • mąka pszenna
  • sól

W jednym garnku gotujemy w osolonej wodzie makaron, 
natomiast w drugim różyczki brokuła.


Do gotujących się różyczek brokułu dodajemy odrobinę masła, ugotowany brokuł doprawiamy pieprzem.

Na patelni umieszczamy łyżkę masła i po roztopieniu dodajemy bułkę, następnie marchewkę z groszkiem.


Ugotowany makaron spaghetti mieszamy z marchewką z groszkiem.

Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, które solimy i obtaczamy w mące pszennej, co pozwala zmniejszyć ilość wchłanianego tłuszczu jak w przypadku obtaczania w bułce tartej.


Kawałki kurczaka smażymy na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.


Nasz domowy i dość szybki obiad gotowy, a my możemy zjeść 
i zaoszczędzony czas poświęcić na odpoczynek.



czwartek, 10 grudnia 2015

Dodatki do domu z jeleniami

Witam Wszystkich,

W tym roku jesienią w Galerii Katowickiej pojawił się sklep Tiger, 
który od początku wzbudził ciekawość klientów nietypowym 
i oryginalnym asortymentem. Od zabawnych gadżetów, 
przez wszelkiego rodzaju przybory do spędzania czasy wolnego, 
po prezenty i dodatki do domu. Świetny design to niewątpliwie zaleta asortymentu Tiger'a, dlatego też dzisiaj prezentuję rzeczy z motywem w jelenie, który należy ostatnimi czasy do bardzo pożądanych.


Poduszki, tace, serwetki, puszki, kubki i wiele innych rzeczy można było nabyć w Tiger. Jelenie w pixel'owym wzorze kusiły nie tylko mnie, a do tego mogą być świetnym prezentem.

Poduszka z tej serii nie tylko umili drzemkę, ale będzie świetnym elementem dekoracji naszego łóżka lub kanapy. Takiego rzeczy sprawiają, iż pomieszczenie staje się bardziej przytulne.


Nie byłbym sobą, gdybym nie zaopatrzył się, także w akcesoria przydatne w kuchni jak i do podawania jedzenia. Taca w jelenie urzekła mnie od razu przywodząc mi na myśl świąteczny okres 
i to jak ważne w tym czasie są dla nas posiłki z bliskimi. Jak dla mnie idealna na podawanie smakołyków na świątecznym przyjęciu.


Serwetki, które jak tylko mogę wykorzystuję przy zastawianiu stołu. Jak człowiek spojrzy na taką serwetkę przy talerzu od razu się uśmiecha, a to chodzi w życiu, by się uśmiechać.


Wszelkie puszki i pojemniki do przechowywania żywności są 
przeze mnie uwielbiane, dlatego nie byłbym sobą, gdybym nie sprawił sobie takiej puszki. Wykorzystam ją do przechowywania łuskanych laskowych, ale na cukierki też się nada.


Jelenie na dobre wkradły się do naszych mieszkań i moim zdaniem, tego typu dodatki nadają wnętrzu przytulności i pozwalają nam wyrazić siebie w naszych czterech kątach. 








środa, 2 grudnia 2015

Zapiekanka z ziemniaków, cukinii i kalafiora

Witajcie Moi Drodzy

Okres jesieni i zimowy popycha mnie w kierunku ziemniaków 
pod różną postacią i kiszonych ogórków, które są bogate między innymi w witaminę C. Ziemniak, który jest uznawany przez nas niejednokrotnie za pospolitego i kojarzącego się z nudą wcale nie musi taki być. Moja dzisiejsza propozycja to zapiekanka warzywna 
z ziemniakami i nie tylko.

Potrzebne składniki:


Składniki na zapiekankę dla 4 osób

  • 7 dużych ziemniaków
  • mała cukinia
  • mały kalafior
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 kiszone ogórki
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • łyżka masła
  • 100g żółtego sera
  • oliwa z oliwek

Różyczki kalafiora i obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie 
w oddzielnych garnkach. 


Poszatkowane cebule smażymy na oliwie z oliwek. 


Na dnie naczynia żaroodpornego układamy krążki ugotowanych ziemniaków, następnie posypujemy usmażoną cebulą, rozmarynem 
i pieprzem, po czym oblewamy oliwą z oliwek.


Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w krążki, które układamy 
na ziemniakach, następnie układamy pokrojone w krążki ogórki kiszone i różyczki kalafiora. Posypujemy kolejną warstwę rozmarynem. 


Na wierzchu umieszczamy kilka kawałków masła. Wkładamy 
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.


Pod koniec pieczemy wyjmujemy na chwilę z pieca i posypujemy startym serem i umieszczamy jeszcze na chwilę w piekarniku.

Nasza zapiekanka gotowa jak dla mnie jak wielbiciela głównie warzyw sama w sobie wystarczająca, choć dobrze smakuje także z rybą 
lub mięsem. Życzę smacznego i zapraszam do skorzystania z innych przepisów.