INSTAGRAM

niedziela, 20 marca 2016

Chipsy ziemniaczane, kotleciki z piersi z kurczaka i warzywa z zasmażką

Witajcie Moi Drodzy

Ostatnio dokucza mi brak czasu, a pomimo to dopadł mnie wielki apetyt na życie, na rozwijanie siebie, na domowe jedzenie, 
na przygotowanie się do nadchodzących świąt, jak i na poszukiwanie modowych inspiracji. Dzisiaj mam dla Was propozycję obiadową, 
bo pomimo naszych wielkich planów i zabiegania nie możemy zapomnieć o jedzeniu. Obiad, który ucieszy wielu za sprawą domowych chipsów ziemniaczanych, kotlecików z piersi z kurczaka 
i warzyw tym razem ze zasmażką. 

Potrzebne składniki:


Składniki na obiad dla 2 osób

Chipsy ziemniaczane:
  • 4 duże ziemniaki
  • olej rzepakowy
  • sól
Kotleciki z piersi z kurczaka:
  • 2 piersi z kurczaka
  • mąka pszenna
  • sól
  • 2 ogórki kiszone
  • 50g sera Goudy
Warzywa z zasmażką:
  • brokuł
  • 2 marchewki
  • puszka kukurydzy
  • 1/4 szklanki wody
  • łyżka masła
  • łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Piersi z kurczaka rozcinamy na mniejsze kawałki i tłuczemy z obu stron, następnie solimy i obtaczamy w mące pszennej. Zaletą mąki pszennej jako panierki jest mniejsza wchłanialność tłuszczu 
niż w przypadku bułki tartej. 


Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.


Na wierzchu usmażonego kotlecika kładziemy plasterek ogórka kiszonego i posypujemy startym serem. Kotleciki umieszczamy 
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Blachę z kotlecikami umieszczamy w piekarniku nagrzanych do 150 stopni i pieczemy przez około 10 minut.

W tym czasie gotujemy brokuł i marchewkę w osolonej wodzie 
w oddzielnych garnkach. 


Ugotowane różyczki brokuła i kawałki marchewki umieszczamy 
w misce wraz z kukurydzom.


Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy masło, solimy i mąkę pszennej stale mieszając przy pomocy trzepaczki, aby nie zrobiły się grudki. Przytrzymujemy na ogniu do zgęstnienia.


Zasmażkę dodajemy do warzyw i mieszamy.

Obrane ziemniaczki kroimy w cienkie talarki.


Smażymy w rondlu napełniony do 1/4 wysokości olejem rzepakowym przez około 15 minut.


Usmażone chipsy wykładamy do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i solimy. 

Chrupiące chipsy, smażone kotleciki kurczaka z kwaskowatym ogórkiem kiszonych i zapieczonych serem, a do tego łagodne w smaku warzywa z zasmażką czyli nasz obiad jest już w pełni gotowy. 







24 komentarze:

  1. 5 minut, nie! 1 minuta i po chipsach nie byłoby śladu :P nigdy takich domowych nie próbowałyśmy :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowa wersja chipsów pozwoliła mi tak naprawdę poznać ich prawdziwy smak :D

      Usuń
  2. wszystko wygląda pysznie, kiedyś jadłam takie domowe chipsy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od czasu do czasu lubię takowe zjeść :)

      Usuń
  3. Może przepis na jakieś dietetyczne?:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem jak najdzie mnie na nie ochota, to postaram się o taką wersję :)

      Usuń
  4. hehe chyba każdy zwraca uwagę na te idealne chipsy na ostatnim zdjęciu:) prawie czuję jak muszą chrupać:) ale moje biodra nie byłyby zachwycone z dodatkowej porcji tłuszczyku z chipsów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że raz od święta można sobie na takie pozwolić :)

      Usuń
  5. Chipsy wyglądają nieźle :-).

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo estetyczne zdjęcia. Piękne podanie i super pomysł z serem na kotlecikach. Mógłbyś zdradzić coś więcej o kursie urządzania wnętrz? Jeżeli to nie problem proszę o prywatną wiadomość :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, staram się stale nad tym pracować :) Oczywiście w sprawie kursu urządzania wnętrz napiszę do Ciebie maila :)

      Usuń
    2. Tak więc czekam na maila z niecierpliwością :)

      Usuń
  7. obiadek konkretny nie pogardziłbym ^.^

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis na obiad i to jaki smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chłodna wiosna popchnęła mnie w takim kierunku :)

      Usuń
  9. Już wiem co będzie u mnie jutro na obiad :)
    Wygląda pysznie :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystko wygląda pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń