INSTAGRAM

wtorek, 16 sierpnia 2016

Ciasto smak lata

Witajcie Moi Mili

Sierpień nie rozpieszcza nas za bardzo letnią pogodą, ale to wcale 
nie musi znaczyć, że nie możemy sobie pozwolić na ciasto w letnim wydaniu. Proponuję Wam ciasto smak lata w bardziej wartościowym 
i zdrowszym wydaniu niż tradycyjne ciasta. Wszystko za sprawą pełnoziarnistej mąki pszennej i płatków owsianych wykorzystanych 
do zrobienia spodu. Obecnie wszystkie moje wypieki opierają się 
na pełnoziarnistej mące pszennej i żytniej, jak i płatkach owsianych, choć ostatnio postanowiłem, także sięgnąć po mąkę ryżową, kasztanową i płatki jęczmienne. Obiecuję, że na blogu pojawi się wiele przepisów z ich wykorzystaniem w wypiekach.

Potrzebne składniki:

janusz bartoszek blog

Składniki na ciasto u wymiarach formy: 38cm x 25cm

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szklanka płatków owsianych
  • pół kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia bio
  • 400g śmietanki 30%
  • torebka cukru waniliowego
  • pomarańcza
  • 0,5kg truskawek
  • 2 agrestowe galaretki
  • 1 litr wody

W misce umieszczamy mąkę, płatki owsiane, cukier i proszek 
do pieczenia, po czym mieszamy.

janusz bartoszek blog

W osobnym naczyniu mieszamy mleko i jajka, po czym dodajemy jeszcze roztopione masło. 

janusz bartoszek blog

Dodajemy wymieszane mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy. Warto zwrócić uwagę na fakt, iż masa z mąką pełnoziarnistą jest bardziej zbita.

janusz bartoszek blog

Masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia 
i umieszczamy w piekarniku nagrzanych do 180 stopni. 

janusz bartoszek blog

Spód pieczemy przez około 35 minut.

janusz bartoszek blog

W czasie pieczenia warto przygotować galaretkę i umieścić ją 
w lodówce, żeby stężała. Natomiast śmietankę z dodatkiem cukru waniliowego ubijamy na sztywno.

janusz bartoszek blog
 
Na upieczonym spodzie rozsmarowujemy bitą śmietanę na której układamy połówki truskawek i kawałki pomarańczy. 

janusz bartoszek blog

Następnie boki ciasta zabezpieczamy papierem śniadaniowym, 
i wylewamy na wierzchu galaretkę w momencie, gdy już tężeje. 

janusz bartoszek blog

Ciasto umieszczamy jeszcze w lodówce, żeby galaretka w pełni stężała. 

Na koniec pozostaje mieć nadzieję, że pogoda dopisze i będziemy mogli zajadać ciasto w ogrodzie lub na balkonie i cieszyć się latem. 
Ps. Mam nadzieję, że wybaczycie mi wyjątkowo krzywo pokrojone ciasto.

janusz bartoszek blog








6 komentarzy:

  1. Ładne ciasto wyszło, a ten kolor żółty od razu przyciągnął moje oczy :) Chyba za mało słońca tego lata :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, też czuję nie dosyt słońca tego lata :)

      Usuń
  2. Takiego właśnie ciasta brakowało w moim życiu :D Bardzo ciekawie wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto z galaretką i owocami <3 Czego chcieć więcej ? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No w sumie :D może trochę więcej słońca :)

      Usuń