INSTAGRAM

sobota, 8 października 2016

Mini czekoladowe babeczki z malinami (mąka pełnoziarnista żytnia, bez cukru)

Witam Wszystkich

Jesień ma swoje uroki takie jak pięknie złocące się liście, ale i minusy takie jak przygnębienie spowodowane mniejszą ilością światła dziennego. Na przygnębienie świetnie sprawdza się czekolada, dlatego na jesień proponuję mini czekoladowe babeczki z malinami, 
które przywodzą na myśl letnie słońce, a to wszystko z dodatkiem skórki pomarańczy. Niewielkie i proste w przygotowaniu mini czekoladowe babeczki poprawią nastrój i złagodzą skutki jesiennej pogody.

Potrzebne składniki:


pomysł na mini czekoladowe babeczki


Składniki na 44 mini babeczki

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej 
  • 10 łyżek miodu
  • 3/4 szklanki mleka
  • jajko
  • pół kostki masła
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • łyżeczka proszku do pieczenia bio
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki kakao
  • 200g malin

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a w osobnym naczyniu mleko z jajkiem 
i roztopionym masłem.

babeczki z mąki żytniej

Łączymy suche składniki z mokrymi, po czym dodajemy miód i wszystko dokładnie mieszamy.

babeczki z miodem


Do masy dodajemy roztopioną czekoladę i kakao, po  czym ponownie mieszamy. Natomiast na koniec dodajemy jeszcze startą skórkę z jednej pomarańczy.


babeczki z mąki pełnoziarnistej żytniej

W nasmarowanej masłem formie na mini babeczki umieszczamy masę i maliny na wierzchu.


forma na mini babeczki

Następnie pieczemy mini babeczki w temperaturze 180 stopni przez 8 minut.


jak długo piec mini babeczki

Nasze delikatne i po prostu pyszne mini czekoladowe babeczki z malinami już gotowe,
 dlatego czas poprawić sobie nastrój. 

A Wy jakie macie sposoby na jesienne przygnębienie?


mini babeczki bez cukru






6 komentarzy: