INSTAGRAM

środa, 24 lutego 2016

Zimowy outfit

Witajcie Moi Drodzy

Sezon zimowy zmierza co raz bliżej do końca, dlatego korzystając 
z niedawno chwilowo zaistniałej białej zimy przygotowałem ostatni 
w tym sezonie outfit zimowy. Przyznam szczerze, że o tej porze roku wybierając outfit stawiam nie tylko na efekt estetyczny, 
ale i na funkcjonalność, która nie powinna być w zasadzie w ogóle pomijana przy tworzeniu zestawu dla siebie. Wszyscy chcemy wyglądać dobrze w ubraniach, czuć się w nich dobrze, ale nie obejdzie się to bez uwzględnienia panujących warunków atmosferycznych. 


Kurtka to niewątpliwie podstawa sezonu jesień-zima, choć od kilku lat zimy w naszym kraju nie są już tak silne jak wcześniej. Tym razem postawiłem na kurtkę (Pull&Bear) typu parka i modną zieleń 
w tym sezonie. Kurtka sama w sobie jest ciepła, a liczne ściągacze pozwalają przy wietrznej pogodzie zmniejszyć ilość przedostającego się do środka zimnego powietrza, o czym przekonałem się aktualnie przebywając w Gdańsku.


Niewątpliwą zaletą tej kurtki są liczne kieszenie wewnątrz 
jak i na zewnątrz, a w szczególności dużym plusem są ocieplane kieszenie do których bez problemu możemy wsunąć nasze dłonie.
















Przeciwnicy czapek z pewnością będą zadowoleni z ocieplanego kaptura, którym zawsze możemy osłonić naszą głowę 
przed dokuczliwym zimnem czy wiatrem.


Naszywki to jest to, co zawsze zwraca moją uwagę w kurtkach typu parka, ponieważ wzbogacają efekt wizualny kurtki.


Mięsisty szary szal (Calliope) doskonale prezentuje się w zestawieniu 
z kurtką w odcieniu zgniłej zieleni, ponadto uspokaja sweter bogaty 
we wzory.


Sweter (H&M) wykonany z wełny i akrylu, co jest często spotykanym połączeniem w markach typu fastfashion, jeśli już pojawia się wełna. Warte uwagi są wzory pojawiające się na swetrze, 
które tak naprawdę sprawiają, że ten sweter nie skarze nas na nudny outfit.   


Granatowe rękawiczki (Terranova) w nowerski wzór są dla mnie swoistym symbolem sezonu zimowego. Nawiązują kolorystycznie 
do granatowych spodni domykając tym samym outfit.


Granatowe spodnie (Pull&Bear) jako współczesny denim 
czyli domieszka bawełnu i elastanu, są swoistą przeciwwagą 
dla zielonawej kurtki i beżowych butów.


Beżowe buty (New Yorker) rozjaśniają outfit, ponadto sznurówki nawiązują do koloru spodni i rękawiczek. Buty najlepiej spisują się przy mroźnej pogodzie bądź w okresie bez opadu deszczu za sprawą powłoki zewnętrznej, co jednak nie umniejsza ich właściwości cieplnych. 



Zabawa w łączeniu i dobieraniu do siebie kolorów w moim przypadku ma na celu nadanie sylwetce proporcji, jeśli zależy nam jednak 
na wysmukleniu sylwetki zmniejszamy liczbę łączonych ze sobą kolorów. Bezpiecznym rozwiązaniem jest stosowanie do 3 kolorów 
w stylizacji nie licząc bieli i czerni, a Ci którzy uwielbiają bawić się modą mogą pozwolić sobie na więcej. 







sobota, 20 lutego 2016

Tort śmietanowo-bananowy

Witam Wszystkich

Niedawno wydawało mi się, że luty się dopiero zaczął, a tu już druga połowa miesiąca i mamy za sobą i tłusty czwartek i walentynki. Walentynki kojarzą mi się zazwyczaj z ogromną ilością słodkości, dlatego w tym roku postanowiłem uraczyć najbliższych tortem. Torty nie należą do moich mocnych stron i pewnie minie jeszcze wiele czasu za nim opanuję sztukę cukiernictwa, która niejednokrotnie mnie zachwyca. Nie chcąc poprzestawać jedynie na zachwycie staram się popracować nad ich wykonaniem, co stawiam sobie za długoterminowy cel.  

Potrzebne składniki:


Składniki na biszkopt o wymiarach formy 26cm

Biszkopt:
  • 350g mąki pszennej typ 450 (tortowej)
  • 250g cukru
  • 6 jajek
  • torebka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao


Bita śmietana i banany:
  • 400ml śmietanki 30%
  • torebka cukru waniliowego
  • 3 banany

Polewa czekoladowa:
  • 2 łyżki masła
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Rozdzielamy białka od żółtek, i ubijamy białka z cukrem waniliowym na sztywną pianę. 


Do żółtek dodajemy cukier i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.


Do ubitych białek dodajemy żółtka z cukrem i mieszamy.


Nasz następny krok to dodanie przesianej mąki i dokładne wymieszanie całości.


Na koniec dodajemy kakao przesypane przez sitko i ponownie mieszamy całość.


Masę wlewamy do formy nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą, po czym umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 40 minut.


Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia.


Ubijamy śmietankę wraz z cukrem waniliowym.



Biszkopt przecinamy na 3 krążki.



Dolni krążek smarujemy bitą śmietaną.



Następnie układamy na bitej śmietanie plasterki banana. 



Warstwę krążków z banana smarujemy jeszcze trochę bitą śmietaną, po czym kładziemy kolejny krążek biszkoptu i powtarzamy jeszcze raz cały proces. Trzeci krążek kładziemy na górę i umieszczamy tort 
w lodówce. W tym czasie przygotowujemy polewę 
z masła i czekolady. Wyjmujemy na chwilę tort z lodówki, 
aby posmarować górny krążek biszkoptu polewą czekoladową 
i możemy wierzch przyozdobić krążkami banana i kostkami czekolady. Wkładamy tort ponownie do lodówki, aby polewa stwardniała.


Gotowy tort pozostaje już tylko postawić na stole i zajadać. Biszkopt 
w połączeniu z bitą śmietaną z wyczuwalnym posmakiem wanilii, 
do tego banany i chrupiąca polewa czekoladowa na wierzchu podbije serce nie jednej osoby.










czwartek, 11 lutego 2016

Daywear denim i krata

Cześć Wszystkim

Nadszedł i czas na moją propozycję daywear czyli na co dzień, 
jak kto woli. Wielki powrót denimu, jeansu sprawił, że i ja zaopatrzyłem się takowe. W ofertach znanych sieciówek pojawiło się wiele odcieni jeansu od bardzo jasnych, przez intensywnie niebieskie po ciemniejsze granatowe. Denim od razu zaistniał w mojej głowie 
w połączeniu z wszechobecną jeszcze kratą, "jeszcze" z tego względu, że nowy sezon poprowadzi nas zdecydowanie bardziej w kierunku pasków. 


Pora roku pomimo, iż mamy teoretycznie zimę w praktyce to raczej coś na pograniczu wiosny i jesieni, ale jednak bez swetra obejść się nie może. Sweter (Jack & Jones) uspokaja całość, ponadto warty uwagi jest splot, który z pozoru wygląda zwyczajnie jednak od klatki piersiowej w wzwyż przeradza się przeplataną kratkę. Podwinięte rękawy mają na celu pokazać rękawy koszuli, co w efekcie jest ciekawym akcentem kolorystycznym.


Koszula (New Yorker) w granatowo-czerwoną kratę z pewnością ożywi nasz outfit na co dzień. Koszula tworzy świetny kontrast  z jasnym swetrem i błękitnymi jeansami. 


Warto zwrócić uwagę na mankiety koszuli, które na wewnętrznej stronie mają granatową wstawkę. Wstawka, aż się prosi o to, 
by ją wywinąć i pokazać.


Bransoletki (New Yorker) w odcieniu ciemnego brązu zrobione 
z koralików są nawiązaniem kolorystycznym do guzików swetra,
jak i paska. 


Błękitne jeansy (New Look) są przeciwwagą dla żywej kolorystycznie koszuli. Jeansy są w kroju typu skinny, ponieważ ze względu na moją budowę ciała staram się nadać mojej sylwetce proporcji odejmując 
w dolnej części i dodając w górnej części.


Pasek (New Yorker) za sprawą koloru doskonale współgra z jasnym denimem, a ponadto domyka outfit wraz z pozostałymi akcesoriami 
w ciemnym brązie.


Na koniec mój ulubiony zapach Trussardi A Way for Him, który niesie ze sobą swego rodzaju świeżość. 





poniedziałek, 8 lutego 2016

Domowe pączki

Witam Wszystkich Serdecznie

Tłusty czwartek już za nami, jednak z powodu kończącego się semestru w szkole i pracy w przeciągu ostatnich kilku dni nie miałem jeszcze okazji podzielić się z Wami przepisem na pączki. W tym roku mój apetyt na domowe pączki był gigantyczny, to też pomimo braku czasu wieczorem w tłusty czwartek pozwoliłem sobie na zrobienie takowych. Domowe pączki kojarzą mi się zawsze z mniejszą wersją tych oferowanych w sklepach i cukierniach,  i ponadto ich smak jest zdecydowanie lepszy. Pamiętam jak robiła je moja babcia, a teraz robi je moja mama i ja też postanowiłem podtrzymać tę tradycję.   

Potrzebne składniki:




Składniki na 66 pączków

  • 1,2kg mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • łyżeczka soli
  • 100g drożdży
  • 2 szklanki mleka
  • 100g masła
  • 3 jajka
  • dżem z czarnej porzeczki
  • cukier puder
  • olej rzepakowy do smażenia

Do miski przesiewamy mąkę.


Do mąki dodajemy cukier i sól.


Do szklanki ciepłego mleka dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy 
do rozpuszczenia drożdży i przelewamy połowę do drugiej szklanki, ponieważ w wyniku reakcji rozczyn szybko zwiększa swoją objętość.


Rozczyn wlewamy do suchych składników i mieszamy całość, następnie dodajemy drugą szklankę mleka, roztopione masło 
i wbijamy jajka. Mieszamy całość i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.


Ciasto zakrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, ja stawiam je obok grzejnika na około godzinę. 


Na stole lub blacie umieszczamy stolnicę, którą posypujemy mąką 
i umieszczamy na niej wyrośnięte ciasto.


Ciasto dzielimy na kilka mniejszych kawałków, które rozwałkowujemy, po czym wycinamy z nich szklanką krążki ciasta. Na środku krążka ciasta umieszczamy pół łyżeczki dżemu, następnie dokładnie zaklejamy i formujemy kulkę. 


Do ćwierci wysokości garnka nalewamy olej rzepakowy i po rozgrzaniu smażymy pączki z jednej i z drugiej strony.


Usmażone pączki wykładamy najpierw do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na koniec posypujemy cukrem pudrem i możemy zajadać domowe pączki. 





poniedziałek, 1 lutego 2016

Puree ziemniaczane, krążki cukinii i faszerowane papryki

Witajcie Moi Drodzy

Wsłuchując się w Wasze prośby postanowiłem przygotować propozycję obiadową warzywami stojącą. Jak dobrze wiecie do wielkich wielbicieli mięsa nigdy nie należałem i nie należę, jednak w okresie zimy ogarnia mnie ochota na bardziej kaloryczne dania, to chyba ta pora roku tak wpływa na mnie. Moja propozycja obiadowa, jednak wcale nie skaże Was na głodówkę, o czym jestem przekonany. Warzywa zimą są równie ważne w naszej diecie, ponieważ dostarczają niezbędnych witamin.

Potrzebne składniki:


Obiad dla 2 osób

Purre ziemniaczane:
  • 8 ziemniaków
  • suszony koperek
  • sól
  • pieprz
  • kawałek masła
  • pół szklanki mleka
Krążki cukinii:
  • cukinia
  • oliwa z oliwek
  • sól
Faszerowane papryki:
  • 2 papryki
  • torebka białego ryżu
  • czerwona cebula
  • oliwa z oliwek
  • puszka groszku
  • sól
  • curry
  • kawałek sera goudy

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, w między czasie przecinamy papryki na pół i pozbawiamy gniazda z nasionami.


Siekamy cebulę i smażymy na oliwie z oliwek.


Ugotowany ryż mieszamy z usmażoną cebulą, zielonym groszkiem 
i doprawiamy curry.


Połówki papryk umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i napełniamy farszem, a na wierzchu posypujemy startym serem.


Papryki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut.


Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.


Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło i mleko, 
następnie ugniatamy do uzyskania puszystej masy.


Do puree dodajemy jeszcze suszony koperek i doprawiamy pieprzem. 

Cukinię kroimy w krążki i umieszczamy na patelni z odrobiną oliwą. 


Cukinię dusimy pod przykryciem do zmięknięcia i odrobinę solimy. Zapełniamy talerzem wszystkimi elementami i możemy zjeść nas warzywny obiad. Nasze usta zasmakują delikatnego purre 
z wyczuwalnym koperkiem, do tego rozpływająca się w ustach duszona cukinia i nieobojętne faszerowane papryki za sprawą własnego smaku, przyprawy curry i sera.