czwartek, 31 marca 2016

Jeans look

Witam Wszystkich Serdecznie

Wszechobecny w tym sezonie jeans, jak i wreszcie wiosenna pogoda zainspirowały mnie do lżejszej propozycji outfitu. W ofertach znanych marek i sieci znajdziemy wiele ubrań w wersji jeansowej począwszy 
od spodni, spódnic, przez sukienki po koszule, kurtki czy kamizelki. Ponadto tym razem miałem okazję gościć w wyjątkowym miejscu 
na mapie Chorzowa w Boutique Cafe Botanica, gdzie serwują nie tylko dobrą kawę, ale i własnej roboty wypieki. Efekty zdjęć łączących moją stylizacje i to niezwykłe miejsce zobaczcie sami. 


W błękitnym odcieniu jeansu koszula (Pull&Bear) rozjaśnia cały zestaw, jest także luźniejsza jako przeciwwaga dla dopasowanych spodni. 


Obszycia i guziki w brązie nawiązują kolorystycznie do szelek, 
ale i wzbogacają efekt wizualny całej koszuli.


Czarny T-shirt (New Look) z nadrukiem świetnie łączy się 
błękitną jeansową koszulą, a ponadto wprowadza ciekawy element do całości. 


Bransoletki należą do dodatków, które co raz częściej stają się częścią męskiego ubioru. Pierwsza bransoletka (New Yorker) z koralikami 
w odcieniu niebieskawej szarości nawiązuje kolorystycznie do butów, natomiast druga bransoletka  (AKoKI crochet) z zapięciem 
to nawiązanie do czarnego T-shirt'u.



Brązowe szelki (Calliope) należą do dodatków, które dopełniają mój jeans look.



Współgrają z brązowymi elementami wykończenia koszuli.



Duża zaletą szelek jest fakt, iż możemy je nosić na ramionach 
i wtedy pełnią one swoją pierwotną funkcję podtrzymywania spodni, ale i opuszczone jako element czysto ozdobny.



Jeansy w kroju chinos (Pull&Bear) doskonale prezentują się 
w zestawieniu z błękitną koszulą. Na uwagę zasługują, także ścięte 
pod skosem przednie kieszenie i tylne zapinane na guzik charakterystyczne właśnie dla spodni typu chinos.



Całość uzupełniają buty (Calliope) w kolorze niebieskawej szarości i z czarnymi podeszwami. Warto zwrócić uwagę na przeszycia i dziurki 
w zewnętrznej warstwie butów, które są świetną alternatywą 
dla klasycznego gładkiego obuwia.



Czy Was też opanowała mania na jeans?








wtorek, 29 marca 2016

Babka cytrynowa

Witajcie Moi Drodzy

Każdy z nas przygotowywał się do świąt już od dłuższego czasu, 
a to nim się obejrzał już po świętach. Wielką sobotę spędziłem 
w kuchni popadając w wir pieczenia, w tym roku moi bliscy mieli okazję zajadać mojej roboty sernik, babeczki w kształcie symboli Wielkanocy i babkę cytrynową.

Potrzebne składniki:


Babka:
  • 200g masła
  • 200g cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
Lukier:
  • 100g cukru pudru
  • sok z połówki cytryny

W misce ucieramy masło z cukrem trzcinowym.


Do utartego masła z cukrem wbijamy jajka i mieszamy przy pomocy miksera.


Następnie dodajemy mąkę w dwóch partiach i proszek do pieczenia 
i ponownie mieszamy mikserem.


Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.


Formę umieszczamy w piekarniku nagrzanego do 180 stopni 
i pieczemy przez około 30 minut.


Przygotowujemy lukier, sok z połówki cytryny łączymy z cukrem pudrem.


Sok z cytryny i cukier puder miksujemy blenderem. Upieczoną babkę oblewamy lukrem, zależało mi przede wszystkim na smaku 
niż na gęstym lukrze, który pozostanie na babce.







niedziela, 27 marca 2016

Nakrycie wielkanocnego stołu

Witam Wszystkich

Wielkanoc przyniosła ze sobą prawdziwe wiosenną pogodę, 
która wprawiła mnie w świetny nastrój. W święta wszyscy zasiadamy 
z najbliższymi przy stole, który staje się swoistym centrum świątecznego spotkania. Stół to nie tylko pyszne domowe wypieki 
i potrawy, ale i dekoracje i naczynia na których je podajemy. 


Postawiłem na biel, szarość z dodatkiem zieleni i serwetki przywodzące na myśl prawdziwą wiosnę. Na stole położyłem szaro-biały wzorzysty obrus (Pepco), a na środku białą haftowaną serwetkę (Rossmann).


Doniczka pachnącej lawendy (Aldi) w białej doniczce zagwarantuje 
nie tylko zielony akcent, ale i przyjemny zapach. Pozwoliłem sobie 
na włożenie do doniczki dwóch owieczek na patyku (Biedronka), 
które nadają całości świątecznego charakteru.


Biała miseczka (a Tab) w kształcie połówki jajka w sam raz na orzechy 
czy cukierki.


Po drugiej stronie miseczki w kształcie jajka ustawiłem wazon (Pepco) z baziami i serwetką (Paw), która wprowadza trochę koloru.


Przed miseczką ustawiłem białego zajączka (Rossmann) i baranka 
z cukru (Kłos), jako symboli Wielkanocy.


W centralnej części stołu znalazły się, także pojemniki na sól i pieprz 
w kształcie jajek (Rossmann).


Do nakrycia stołu wykorzystałem białe talerze (Pepco) i serwetki 
z kwiatami przywodzącymi na myśl wiosnę.


Z białymi talerzami zestawiłem zielone kubki (Home & You), 
które kojarzą mi się bardzo ze świeżą wiosenną trawą.



W Wielkanoc jajka wprost królują na naszych stołach, 
dlatego też nie mogło zabraknąć kieliszków na jajka (a Tab) 
w kształcie kury i w odcieniu szarości.



Szeroka oferta sklepów sprawia, że każdy może zaaranżować swój stół, jak tylko zapragnie, co uważam za jedną z dużych zalet dzisiejszych czasów.



Stół już gotowy, pozostaje jedynie zapełnić stół przygotowanymi potrawami i wypiekami, no i oczywiście zasiąść z bliskimi. 



Życzę Wam wszystkiego dobrego, dużo radości, pyszności, no i mam nadzieję, że zajączek o Was pamiętał.








sobota, 26 marca 2016

Sałatka wielkanocna

Cześć Wszystkim

Święta to czas spotkań z bliskimi, jak i stołu pełnego jedzenia, 
dlatego tym razem postanowiłem uraczyć bliskich czymś lżejszym. Pierwsza myśl, jaka mnie naszła to sałatka, a że to Wielkanoc to nie mogło zabraknąć jajek i zieleni, która kojarzy się z powrotem natury do życia.

Potrzebne składniki:


Składniki na sałatkę dla 2 osób

  • 50g roszponki
  • 3 jajka
  • pomidor
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 4 kromki pieczywa
  • łyżka siemia lnianego

Jajka gotujemy na twardo.


Umyć roszponkę i włożyć do miski.


Pomidora kroimy na ćwiartki i dodajemy do roszponki. 


Kromki pieczywa kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek.


Do roszponki i pomidora dodajemy grzanki i łyżkę siemia lnianego, 
po czym mieszamy całość.


Do sałatki dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i doprawiamy solą 
i pieprzem, na koniec dodajemy jajka pokrojone w ćwiartki 
i mieszamy. Nasza sałatka gotowa, a ja życzę wszystkim by mogli zajadać i skosztować wielu pyszności w te święta bez konsekwencji. 








czwartek, 24 marca 2016

Comfort look

Witam Wszystkich Serdecznie

Wolny dzień to dla mnie istna rzadkość, dlatego też traktuję takowy jako swoiste odmóżdżenie od wszystkiego z czym stykam się 
na co dzień. W taki dzień cenię sobie wygodę, która jest świetną odskocznią od codziennego dresscode'u, jaki obowiązuje mnie w pracy. Comfort look świetnie sprawdza się, gdy wybieramy się na zakupy spożywcze czy na spacer do parku.



Sweter (Terranova) w kolorze zieleni wojskowej świetnie komponuje się w zestawieniu z czarnymi spodniami. Warte uwagi są kieszenie zapinane na guzik na wysokości klatki piersiowej.



Przydatne są, także kieszenie w dolnej części swetra do których można wsunąć dłonie i ukryć przed chłodem. 



T-shirt (Załóż To) w geometryczny wzór wprowadza w outfit element ciekawości, który zwraca uwagę. Geometryczne wzory jak i kroje są bardzo modne w tym sezonie. T-shirt rozjaśnia cały zestaw, 
co również jest jego zaletą.



Szal w kratę (Reserved) w odcieniach szarości po granat to doskonałe dopełnienie całości, wyróżnia się na tle jaśniejszego T-shirtu 
jak i swetra w odcieniu wojskowej zieleni. 



Wygodne i dopasowane spodnie dresowe (H&M) są swoistą równowagą dla górnej części zestawu w której pojawiają się wzory i jaśniejsze elementy zestawu. Ściągacze na końcach nogawek gwarantują zachowanie fasonu nogawek, co nie każde spodnie tego typu są 
w stanie zagwarantować. 





niedziela, 20 marca 2016

Chipsy ziemniaczane, kotleciki z piersi z kurczaka i warzywa z zasmażką

Witajcie Moi Drodzy

Ostatnio dokucza mi brak czasu, a pomimo to dopadł mnie wielki apetyt na życie, na rozwijanie siebie, na domowe jedzenie, 
na przygotowanie się do nadchodzących świąt, jak i na poszukiwanie modowych inspiracji. Dzisiaj mam dla Was propozycję obiadową, 
bo pomimo naszych wielkich planów i zabiegania nie możemy zapomnieć o jedzeniu. Obiad, który ucieszy wielu za sprawą domowych chipsów ziemniaczanych, kotlecików z piersi z kurczaka 
i warzyw tym razem ze zasmażką. 

Potrzebne składniki:


Składniki na obiad dla 2 osób

Chipsy ziemniaczane:
  • 4 duże ziemniaki
  • olej rzepakowy
  • sól
Kotleciki z piersi z kurczaka:
  • 2 piersi z kurczaka
  • mąka pszenna
  • sól
  • 2 ogórki kiszone
  • 50g sera Goudy
Warzywa z zasmażką:
  • brokuł
  • 2 marchewki
  • puszka kukurydzy
  • 1/4 szklanki wody
  • łyżka masła
  • łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Piersi z kurczaka rozcinamy na mniejsze kawałki i tłuczemy z obu stron, następnie solimy i obtaczamy w mące pszennej. Zaletą mąki pszennej jako panierki jest mniejsza wchłanialność tłuszczu 
niż w przypadku bułki tartej. 


Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.


Na wierzchu usmażonego kotlecika kładziemy plasterek ogórka kiszonego i posypujemy startym serem. Kotleciki umieszczamy 
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Blachę z kotlecikami umieszczamy w piekarniku nagrzanych do 150 stopni i pieczemy przez około 10 minut.

W tym czasie gotujemy brokuł i marchewkę w osolonej wodzie 
w oddzielnych garnkach. 


Ugotowane różyczki brokuła i kawałki marchewki umieszczamy 
w misce wraz z kukurydzom.


Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy masło, solimy i mąkę pszennej stale mieszając przy pomocy trzepaczki, aby nie zrobiły się grudki. Przytrzymujemy na ogniu do zgęstnienia.


Zasmażkę dodajemy do warzyw i mieszamy.

Obrane ziemniaczki kroimy w cienkie talarki.


Smażymy w rondlu napełniony do 1/4 wysokości olejem rzepakowym przez około 15 minut.


Usmażone chipsy wykładamy do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i solimy. 

Chrupiące chipsy, smażone kotleciki kurczaka z kwaskowatym ogórkiem kiszonych i zapieczonych serem, a do tego łagodne w smaku warzywa z zasmażką czyli nasz obiad jest już w pełni gotowy.