Mój Instagram

piątek, 17 lutego 2017

Czekoladowe serduszka w zdrowszej wersji (bez białego cukru)

Witam Wszystkich

Babeczki są prostym i pysznym sposobem na coś słodkiego do herbaty czy kawy. Słodkości jednak wcale nie muszą być równoznaczne z dużą zawartością cukru czy byle jakimi składnikami. Niektórzy zapewne powiedzą, że to się wzajemnie wyklucza, ponieważ słodkości są z natury słodkie. Problem nie tkwi w tym, że słodycze są słodkie, ale w tym jak wiele cukru się w nich znajduje. Tutaj najtrafniejsze będzie określenie mniej znaczy więcej, 
ponieważ w dobie przetworzonej żywności cukier znajduje się nie tylko w słodyczach. Zamiast słodzonej herbaty czy kawy ze słodkim ciastkiem, zrezygnuj z ich słodzenia i wybierz ciastko 
z mniejszą zawartością cukru. Brzmi strasznie, jednak dzisiaj mam dla Was przepis na czekoladowe serduszka w zdrowszej wersji bez białego cukru, który mam nadzieję zachęci Was do właśnie takich słodkości. 

Potrzebne składniki:

przepis na babeczki bez cukru białego

Składniki na 12 babeczek

  • szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
  • szklanka płatków owsianych
  • pół szklanki mąki kasztanowej
  • łyżeczka bio proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/4 kostki masła (50g)
  • tabliczka gorzkiej czekolady 
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek miodu
  • suszona żurawina
  • suszone jagody goji
  • skórka z pomarańczy

W misce mieszamy pełnoziarnistą mąkę pszenną, z płatkami owsianymi, proszkiem 
do pieczenia i z przesianą mąką kasztanową, ponieważ lubi się zbijać w bryły. Warto zwrócić uwagę na słodkawy smak mąki kasztanowej, dzięki niemu idealnie nadaje się do wypieków. 

babeczki z mąką kasztanową

W oddzielnym naczyniu mieszamy mleko i jajka, następnie dodajemy roztopione masło 
z czekoladą.

gorzka czekolada

Mokre składniki, miód i kakao dodajemy do suchym, po czym dokładnie mieszamy całość. 

przepisy na zdrowe wypieki

Do masy dodajemy świeżo startą skórę z jednej pomarańczy, jagody goji i żurawinę.

żurawina

Masę umieszczamy w formie w kształcie serduszek wysmarowanej masłem.

skórka z pomarańczy

Formę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez około 18 minut.

jak długo piec babeczki

Mocno czekoladowe serduszka z nutką skórki pomarańczy, kwaskowatą żurawiną 
i słodkawymi, lecz pozostawiającymi specyficzny gorzkawy posmak jagodami goji 
w zdrowszej wersji to moja propozycja dla łaknących słodkości.

)czekoladowe babeczki w zdrowej wersji

16 komentarzy: