INSTAGRAM

czwartek, 2 lutego 2017

Faszerowane bakłażany i sałatka z kapusty pekińskiej

Witajcie Moi Drodzy


Nie uwierzycie, ale stało się, po latach znielubienia do wszelakiej kaszy dołączyłem do grona jej wielbicieli. Kasze w ostatnim czasie zyskują uznanie za sprawą swoich właściwości 
i dobrego wpływu na zdrowie naszego organizmu, co nakłoniło mnie do ich ponownego spróbowania. Trauma z dzieciństwa wywołana nijak przyrządzaną kaszą odeszła w niepamięć, a zastąpiły ją pyszne propozycje dań z kaszą. Kasza świetnie smakuje w połączeniu 
z warzywami i mięsem, aż się prosi by była podstawą farszu do chociażby bakłażanów, 
które występują w roli głównej w dzisiejszym poście. 

Potrzebne składniki:


pomysł na obiad z kaszą gryczaną


Składniki na 4 porcje

Faszerowane bakłażany:
  • 2 bakłażany
  • torebka prażonej kaszy gryczanej
  • czerwona cebula
  • pierś z kurczaka
  • 1,5 pomidora
  • czerwona papryka
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
Sałatka z kapusty pekińskiej:
  • kapusta pekińska
  • puszka kukurydzy
  • 2,5 pomidora
  • czerwona papryka
  • sok z połówki cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Gotujemy kaszę gryczaną w osolonej wodzie, natomiast umytą pierś z kurczaka kroimy 
w kostkę, doprawiamy solą i smażymy na oliwie.

farsz z kawałkami kurczaka

 Na drugiej patelni z kolei smażymy posiekaną cebulę, także na oliwie.

smażenie cebuli

Pomidory i paprykę kroimy w kostkę, po czym dodajemy do smażonej cebuli. Całość smażymy do momentu, aż zmięknie papryka mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodajemy trochę soli. 

smażone pomidory i papryka

Do ugotowanej kaszy gryczanej dodajemy usmażone kawałki kurczaka i przyrządzone pomidory z papryką. Całość dokładnie mieszamy, po czym doprawiamy pieprzem i suszoną bazylią. 

jak zrobić farsz do bakłażanów

Bakłażany należy przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Wypełniamy bakłażany przygotowanym farszem z kaszy gryczanej.

pomysł na bakłażany

Bakłażany umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut.

w jakiej temperaturze piec bakłażany

Skoro bakłażany są już w piekarniku to najwyższy czas na przygotowanie sałatki. Na początek szatkujemy kapustę pekińską, po czym płuczemy ją wodą. 

pomysł na kapustę pekińską

Do kapusty dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i kukurydzę. Całość dokładnie mieszamy. 

co zrobić z kapustą pekińską

Sałatkę doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, aby zrównoważyć słodki smak kapusty pekińskiej.

Faszerowane bakłażany i sałatka z kapusty pekińskiej są już gotowe. Jest to smaczny 
i zdrowy posiłek, który ponadto udowadnia, że kasza wcale nie musi być nudna.

bakłażany faszerowane kaszą gryczaną

Lubicie kasze, macie swoje ulubione?


10 komentarzy:

  1. Po pierwsze kocham kaszę, po drugie kocham faszerowane warzywa :-) świetne danie - już mi smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam bakłażanów bo nie wiedziałam jak ich użyć. Dzięki za pomysł, na pewno spróbuję !
    Ostatnio robiłam faszerowaną cukinie i paprykę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przeszedłeś na jasną stronę mocy:) Bo kasze to moc właśnie i to niesamowita:) uwielbiam chyba każdy rodzaj choć właśnie prażoną gryczankę najmniej:) ale moze i do niej kiedyś się przekonam dzięki takim przepisom!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ciągle odkrywam nowe kasze jak na razie :)

      Usuń
  4. My z kolei nie jesteśmy fankami bakłażanów ale może czas się do nich przekonać :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcześniej bakłażan też mnie jakoś nie przekonywał, ale może dlatego, że w naszej kuchni mało go było :)

      Usuń
  5. Jakoś kasza mi nie smakuje, choć jeszcze może wszystko przede mną ;) Mimo to, wszystko wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze pół roku temu nie uwierzyłbym w to, że ja będę zajadać z apetytem kaszę, więc wszystko przed Tobą :)

      Usuń