Mój Instagram

czwartek, 23 lutego 2017

Pączusie z pełnoziarnistej mąki pszennej z masą kokosową

Witajcie Moi Drodzy

Tłusty czwartek i od razu wszystkich ogarnia istne szaleństwo na punkcie pączków 
czy faworków. Gigantyczne kolejki po pączki i pozbawione smaku, napompowane sklepowe pączki nie kojarzą mi się zbyt dobrze. Dla mnie symbolami tłustego czwartku są pyszne domowe pączki czy faworki, które pojawiły się na moim blogu już w ubiegłych latach. W tym roku postanowiłem jednak zrobić pączusie z pełnoziarnistej mąki pszennej z masą kokosową, która jest świetną alternatywą dla tradycyjnych pączków z marmoladą. 

Potrzebne składniki:

przepis na domowe pączusie

Składniki na 66 pączusi 

  • 1,3 kg pełnoziarnistej mąki pszennej
  • szklanka cukru trzcinowego
  • łyżeczka soli
  • 100g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 100g masła
  • olej rzepakowy do smażenia
  • trzcinowy cukier puder
Masa kokosowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 50g masła
  • 4 łyżki pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru trzcinowego
  • 200g kokosu 

W misce mieszamy mąkę, cukier i sól. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy rozczyn 
z ciepłego mleka, drożdży z dodatkiem cukru. Ważne, aby mleko nie było za ciepło, 
ponieważ drożdże obumrą, co w konsekwencji spowoduje, iż ciasto nie wyrośnie i będzie zbite, ciężkie. 

jak zrobić ciasto na pączki

Po rozpuszczeniu się drożdży w mleku i wystąpieniu reakcji w kontakcie z cukrem dodajemy rozczyn do suchym składników i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy jajka i stopione masło, po czym dokładnie wyrabiamy ciasto drożdżowe. 

jak zrobić ciasto drożdżowe na pączki

Ciasto drożdżowe zakrywamy ręcznikiem kuchennym i pozostawiamy do wyrośnięcia 
w ciepłym miejscu. W tym czasie przygotowujemy masę kokosową. 1/4 szklanki mleka łączymy z mąką i cukrem, po czym mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

jak zrobić masę kokosową

Mleko z masłem natomiast wstawiamy na ogień mieszając od czasu do czasu do momentu rozpuszczenia masła.

przygotowanie masy kokosowej

Do mleka z masłem dodajemy mleko z mąką i cukrem, dokładnie mieszamy, 
następnie dodajemy kokos i trzymamy masę na ogniu do momentu zgęstnienia stale mieszając. Gotową masę odstawiamy do wystygnięcia. 

kokosowe nadzienie na pączki

Wyrośnięte ciasto drożdżowe obsypujemy mąką i zagniatamy, po czym dzielimy na mniejsze części. Rozwałkowujemy ciasto, następnie szklanką o średnicy 9cm wycinamy koła w cieście. Na środku koła umieszczamy łyżeczkę masy kokosowej, po czym zaklejamy ciasto 
i formujemy kulkę. Ważne, aby dokładnie zakleić ciasto, ponieważ w przeciwnym razie podczas smażenia pączusi masa wypłynie na zewnątrz. 

przygotowanie pączusi

Garnek napełniamy do 1/3 olejem rzepakowym i zaczynamy smażyć pączki, gdy olej będzie już nagrzany. Pączki smażymy z obu stron do momentu zarumienienia. 

smażenie pączusi

Usmażone pączki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po wystygnięciu posypujemy je trzcinowym cukrem pudrem i możemy zacząć zajadać domowe pączusie z pełnoziarnistej mąki pszennej z masą kokosową. 

domowe pączusie z kokosowym nadzieniem


5 komentarzy:

  1. Zacnie wyszły :D U nas pączków nie było ale za to wjechały mega wypasione gofry Oreo :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie one piękne, daj jednego :D !

    OdpowiedzUsuń
  3. Już po tłustym czwartku i jestem bardzo najedzona, ale na takiego pączki jeszcze chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kokos więc pewnie by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój syn uwielbia pączki. Kiedyś je robiłam, teraz jakoś nie. Kupuję.

    OdpowiedzUsuń