INSTAGRAM

wtorek, 4 kwietnia 2017

Żytni chleb z ziarnami, orzechami i żurawiną

Witajcie Moi Mili

Chleb jako jeden z ogólnodostępnym i podstawowych produktów w naszej diecie nie powinien sprawiać nam problemów. Rzeczywistość jest jednak inna, pieczywo co prawda możemy kupić praktycznie wszędzie zaczynając od piekarni, przez sklepiki po wielkie sieci spożywcze,   jednak jego wartość pozostawia wiele do życzenia. Nie dość, że mnóstwo chlebów jest farbowana za pomocą karmelu, to w składzie nie brakuje różnorakich "dodatków",             które nie niosą ze sobą nic dobrego. Największą zmorą sieci handlowych jest jednak pieczywo z głębokiego mrożenia. Moda na "wypiekanie" a raczej chciałoby się rzec odgrzewanie pieczywa w sklepach to sposób, aby zachęcić konsumentów "świeżym" i pachnącym pieczywem. Pieczywo to jednak bardzo szybko traci świeżość i nie powala swoim smakiem. Tkwiący jeszcze w mojej pamięci po prostu pyszny sam w sobie chleb z piekarni z czasów mojego dzieciństwa wydaje się pozostawać już tylko wspomnieniem. Postanowiłem,      dlatego też upiec własny chleb i choć nie zawsze mam na to czas to smak takiego chleba jest nieporównywalny z tym co można kupić. Żytni chleb z ziarnami, orzechami i żurawiną jest pyszny po prostu sam w sobie. 

Potrzebne składniki:

co jest potrzebne do zrobienia chleba

Składniki na 2 chleby

  • 1,2kg mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1l ciepłej wody
  • 50g drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki siemia lnianego
  • 2 łyżki sezamu
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 3 łyżki żurawiny
  • garść orzechów włoskich

Mąkę mieszamy z solą, ziarnami, orzechami i żurawiną. 

przepis na żytni chleb z bakaliami

W oddzielnym naczyniu przygotowujemy rozczyn z wody, drożdży i cukru. 

jak przygotować rozczyn z drożdży

Po zajściu reakcji drożdży dodajemy rozczyn do suchych składników i zagniatamy ciasto 
do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. 

żytnie ciasto drożdże właściwości

Ciasto umieszczamy w misce, zakrywamy ścierką kuchenną i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

ciasto drożdżowe na chleb

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i umieszczamy w wysmarowanych masłem 
i obsypanym mąką keksówkach.


jak zrobić żytni chleb

Formy umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez około 1 godzinę i 15 minut.


w jakiej temperaturze piec chleb

Upieczone chleby pozostawiamy do wystygnięcia. Chleb jest zdecydowanym przeciwieństwem napompowanych chlebów sklepowych, ponieważ za sprawą mąki żytniej pełnoziarnistej ma zbitą konsystencje  jest lekko wilgotny, co  w połączeniu z dodatkiem bakalii sprawia, że jest przepyszny. Jego dużą zaletą jest również dłuższa świeżość niż w przypadku pieczywa,  
które zazwyczaj możemy kupić.

domowy chleb żytni

Piekliście już, a może pieczecie własny chleb? Jakie macie doświadczenia?

8 komentarzy:

  1. Nie ma to jak domowe pieczywo. Smak i zapach nie mają sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nic nie zastąpi zapachu piekącego się chleba :D Wspaniale Tobie wyszły te bochenki :D My od jakiegoś czasu przerzuciłyśmy się na wieloziarnite ale taki też byśmy chętnie spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że wieloziarniste to też dobra opcja :)

      Usuń
  3. Ostatnio piekę z oliwkami. Ale żurawina też brzmi ciekawie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czuję, że weekend spędzę w kuchni :)
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię spędzać w taki sposób wolny weekend :)

      Usuń