INSTAGRAM

czwartek, 29 czerwca 2017

Pieczone pierogi z warzywnym farszem i pastą z ciecierzycy

Witam Wszystkich Serdecznie


Pierogi z pewnością możemy zaliczyć do jednej ze specjalności polskiej kuchni, która kojarzy mi się przede wszystkim z daniem obiadowym. W mojej głowie zrodził się jednak pomysł, 
by zamiast ugotować pierogi jak zawsze upiec je w piekarniku i podać z pastą z ciecierzycy jako przekąskę. Pierogi w takiej wersji doskonale sprawdzają się na spotkaniach 
ze znajomymi czy przyjęciach. 

Potrzebne składniki:


przepis na pastę z ciecierzycy


Pierogi:
  • 500g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki wody
  • sól himalajska
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • wędzona papryka
Farsz:
  • puszka groszku i marchewki 
  • oliwa z oliwek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól himalajska
  • pieprz
Pasta z ciecierzycy:
  • puszka ciecierzycy
  • 2 ogórki kiszone
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • pieprz 
  • sól himalajska

Mieszamy mąkę z wędzoną papryką i solą, następnie dodajemy jajko, oliwę z oliwek i wodę, po czym zagniatamy ciasto. 

przepis na ciasto na pierogi


Pora na przygotowanie farszu, najpierw smażymy posiekaną cebulę z dodatkiem oliwy. Do cebuli dodajemy groszek z marchewką i przez chwilę podsmażamy. 


warzywny farsz do pierogów


Podsmażone warzywa zagniatamy widelcem i doprawiamy pieprzem i solą.



farsz do pierogów


Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, które następnie rozwałkowujemy. 



rozwałkowane ciasto na pierogi


Wycinamy szklanką kółka w cieście, następnie na środku umieszczamy farsz i zaklejamy pierogi.



jak zrobić pierogi


Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je rozbełtanym jajkiem. 



smarowanie pierogów rozbełtanym jajkiem


Pierogi wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut. 



jak piec pierogi


W między czasie przygotowujemy pastę z ciecierzycy i ogórków kiszonym. W naczyniu umieszczamy ciecierzycę z puszki, pokrojone w kostkę ogórki kiszone i posiekaną cebulę. Całość blendujemy na gładką masę i doprawiamy. 



pomysł na ciecierzycę


Upieczone pierogi podajemy z przygotowaną pastą. Łagodne w smaku pierogi z warzywnym farszem w połączeniu z kwaskowatą pastą z pewnością zasmakują Wam i Waszym gościom.


pierogi z pastą z ciecierzycy

Ps. ZAPRASZAM WAS DO UDZIAŁU W KONKURSIE NA MOIM FANPAGE'U!



6 komentarzy:

  1. Całkiem inna propozycja pierogów! Muszą być chrupiące i pyszne a ogórek to taka wisienka na torcie ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam się głodna, kiedy zobaczyłam je na fb. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To muszę Cię w takim razie na te pierogi zaprosić :D

      Usuń
  3. Pierogów jeszcze nie piekłyśmy ale chyba czas takie spróbować :D

    OdpowiedzUsuń