poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Ziemniaczana frittata ze szpinakiem i kiełkami rzodkiewki

Witajcie Moi Mili

Niedawno w europejskich mediach rozgorzał temat skażonych jaj i mięsa drobiu, co dla nas wszystkich jest złą wiadomością. Zacząłem się jednak zastanawiać nad  przyczyną mnożących się incydentów       
z udziałem żywnością i nie tylko żywnością wątpliwej jakości oraz szkodliwej dla zdrowia. Na pierwszy plan rzuca się masowa produkcja, która skupia się przede wszystkim na ilości i niskiej cenie, spychając tym samym na dalszy plan jakość i ludzkie zdrowie. Masowa produkcja nie istnieje jednak sama z siebie, a jednak spowodowana jest przede wszystkim istnieniem międzynarodowych sieci handlowych, które są zainteresowane przede wszystkim współpracą z dużymi podmiotami, co przyczynia się do spadku szeroko pojętej różnorodności. Najwyższa pora, aby sieci handlowe zrewidowały swoje cele skupione na pomnażaniu zysków na rzecz dobra dla przyrody i ludzi. Nigdy nie przypuszczałem, że ten temat poruszę w poście dotyczącym frittaty. Wracając jednak do tematu kulinariów to muszę przyznać, że od kilku lat w mojej kuchni opieram przede wszystkim na swojskich jajkach, które smakują i wyglądają trochę inaczej niż te sklepowe. 

Potrzebne składniki:

przepis na frittatę

Składniki na frittatę dla 4 osób

  • 5 jajek
  • 1kg ziemniaków
  • 200g mrożonego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól himalajska
  • świeże kiełki rzodkiewki

Mrożony szpinak przygotowujemy z dodatkiem oliwy, natomiast w osolonej wodzie gotujemy obrane ziemniaki. 

pomysł na szpinak

Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy posiekany czosnek. 

czosnek to świetna przyprawa

Na patelnię wrzucamy ugotowane kawałki ziemniaków i przygotowany szpinak, dzięki czemu nabiorą aromatu czosnku. 

jak przygotować frittatę

Po chwili dodajemy jajka, doprawiamy całość solą himalajską i chwilę podsmażamy. Zawartość patelni następnie umieszczamy w wysmarowanej oliwą formie.

sposób na frittatę

Formę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez około pół godziny.

jak piec frittatę

Gotowa frittata z pewnością zachwyci wielbicieli jajek. 

frittata ze szpinaie,

Na koniec przyda Nam się dobry nóż do krojenia, łopatka do ciasta i kiełki rzodkiewki do posypania wierzchu fritatty. Życzę Wam smacznego i mam nadzieję, że niedługo każdy z Nas będzie mógł cieszyć się żywnością dobrej jakości. 

friattata z kiełkami rzodkiewek



6 komentarzy:

  1. Zielono mi, zdrowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. My mamy to szczęście, że od rodziców ze wsi zawsze mamy dostawę świeżych jaj i warzyw :)
    Frittata wyszła świetna :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, uwielbiam takie dania. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham szpinak, ale to danie wygląda mega apetycznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosto, ale efektownie i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń