niedziela, 8 marca 2015

Faszerowane pomidory, fasolka z migdałami i grzanki

Witam Was Moi Drodzy

W moim życiu nastał bardzo intensywny czas, dlatego też chciałbym Was przeprosić za moją nieobecność i mam nadzieję, że moja dzisiejsza propozycja na obiad bądź kolację będzie dla Was inspiracją. Faszerowane pomidory, fasolka z migdałami i grzanki 
to bez dwóch zdań pożywne danie i ratunek od monotoni dnia codziennego. Chciałbym także życzyć Wszystkcih Paniom z okazji ich Święta wszystkiego dobrego i wielu sukcesów w życiu, bo co chwilę udawadniacie, że można. 

Potrzebne Nam będą:


Składniki na danie dla trzech osób.

Faszerowane pomidory:
  • 6 pomidorów
  • cebula
  • słone krakersy
  • zioła prowansalskie
  • majranek
  • tymianek
  • masło
Fasolka z migdałami:
  • 500g mrożonej fasolki szparagowej
  • 100g płatków migdałów
  • środek z pomidorów
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina masła
  • mieszanka Tomato Seasoning Salt
  • sól
  • pieprz
Grzanki:
  • 2 bułki
  • masło

Umyte pomidory pozbawiamy góry, odcinając ją i następnie oczyszczamy środek łyżeczkom. Poszatkowaną cebulę smażymy 
na rozgrzanym maśle, po czym dodajemy połamane krakersy, majranek, tymianek i zioła prowansalskie. 


Pomidory nadziewamy naszym farszem do pełna. 


Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni 
w naczyniu żaroodpornym.

Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, następnie podsmażamy
 na odrobinie masła i oliwy, po czym dodajemy płatki migdałów, słodką i ostrą paprykę i środki pomidorów. Podsmażamy jeszcze przez chwilę po czym doprawiamy.


Pieczywo kroimy w kromki i smażymy na maśle.


Wszystkie elementy naszego dania już gotowe, dlatego pozostaje nam jedynie umieścić je na talerzu i zajadać. 







20 komentarzy:

  1. Wow, pysznie to się zapowiada! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zawsze smakowicie. Dziękuję za życzenia i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, bez przesady nie wiem czy zawsze tak smakowicie

      Usuń
  3. Piekne!!!! Jesc mi sie juz chce:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękujemy :) A faszerowane pomidorki na pewno smakują wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Choć czekam na lato i te pomidory dojrzawające w blasku słońca i ten smak z którym te dostępne obecnie niewiele mają wspólnego

      Usuń
  5. Świetny przepis tylko z taką ilością przypraw trzeba się starać, by nie poprzypalać :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, ale nie da się ukryć, że swoje robią w tym daniu :)

      Usuń
  6. bardzo podoba mi się ten farsz w pomidorach i nigdy nie jadłam fasolki z migdalami : ) no i dzieki za życzenia ! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już wiesz co powinnaś spróbować :)

      Usuń
  7. Świetne jedzonko!!! Wypróbowałabym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja mogę jedynie zachęcać do wypróbowania :)

      Usuń
  8. ślinka mi cieknie wygląda pysznie i kolorowo ! Mniamm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, to prawda szybko zniknęło to danie z talerzy :)

      Usuń
  9. Wygląda apetycznie! Mniam. :) Z chęcią wcinałabym takie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że nie stoi na przeszkodzie by tak było :)

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. Starałem się by tak wyszło, więc dziękuję :)

      Usuń