wtorek, 26 maja 2015

Sałatka ryżowa z groszkiem i z piklami i gotowane warzywa z serkiem topionym

Witajcie Moi Drodzy

Natłok obowiązków i moja przerwa na blogu, spowodowały, 
że stęskniłem się za Wami już bardzo, dlatego wracam z nowymi pomysłami na jedzenie. Praca, studia, a właściwie zbliżający się ich koniec, a także ostatnie wydarzenie w Galerii Katowickiej czyli "Key Fashion Weeks" sprawiły, że brak czasu stał się moim stałym kompanem, ale mogę rzec jedno kocham to. Nie raz wydaje się, 
że nie ma już sił, ale wtedy zdarzają się chwile, które odmieniają wszystko. Niewątpliwie możliwość bycia koordynatorem pokazów mody marki Bytom w Galerii Katowickiej, była dla mnie nowym doświadczeniem, które dało mi wiele radości. Możliwość przygotowania takiego pokazu jak i spotkanie Joanny Krupy zostaną w mojej pamięci.

Tymczasem dość o tym co mnie zajmuje, a najwyższy czas 
na to co kocham nie od dziś czyli gotowanie. Moja dzisiejsza propozycja to obiad dla tych, którzy bez mięsa mogą się obyć, 
a ci którzy go potrzebują zawsze mogą dołączyć do tego zestawu mięso. Obiad moim zdaniem w sam raz na sezon wiosenno-letni czyli sałatka ryżowa z groszkiem i z piklami i gotowane warzywa z serkiem topionym. 

Potrzebne składniki:


Składniki na obiad dla trzech osób

Sałatka ryżowa:
  • 1 torebka ryżu brązowego
  • puszka groszku
  • 10 pikli
  • pęczek natki pietruszki
  • sproszkowana słodka papryka
  • sól
  • pieprz
Sos do sałatki ryżowej:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
Gotowane warzywa z serkiem topionym:
  • 3 marchewki
  • brokuł
  • 250g kalafiora
  • wagonik śmietankowego serka topionego
  • odrobina oliwy
  • suszona bazylia
  • majeranek
  • rzeżucha

Zaczyna od ugotowania ryżu, obranej marchewki i różyczek brokułu i kalafiora w osolonej wodzie w oddzielnych garnkach. 



Do miski dodajemy ugotowany ryż, groszek i pokrojone w kostkę pikle i mieszamy.


Do miseczki dodajemy majonez, oliwę, sok z cytryny mieszamy,
 po czym dodajemy do sałatki.


 Doprawiamy sproszkowaną słodką papryką i pieprzem, 
po czym dodajemy posiekaną natkę pietruszki. 

Ugotowaną marchewkę pokrojoną w talarki, różyczki brokuła 
i kalafiora układamy w naczyniu żaroodpornym.


Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy roztapiamy wagonik serka topionego i mieszamy. 


Uzyskanym jakby sos rozprowadzamy na warzywach w naczyniu  żaroodpornym, następnie posypujemy suszoną bazylią, majerankiem i świeżą rzeżuchą.

Nasz obiad gotowy, pozostaje nałożyć porcje na talerze i życzyć wszystkim smacznego. Chciałbym jeszcze na koniec życzyć Wszystkim Mamom wszystkiego dobrego z okazji ich święta.


28 komentarzy:

  1. Ale bym zjadła taką michę warzyw :) Pycha przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym chętnie takie jedzonko. Gratuluję pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, boskie! Szczególnie te warzywa w sosie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak się już zastanawiałem co z nimi zrobić by było coś innego znowu :)

      Usuń
  4. Lubię dużo warzyw, ale zdecydowanie dodałabym kawał mięcha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała Ty :) dobrze, że jedzenie daje możliwość tworzenia tak wielu połączeń :)

      Usuń
  5. Kolorowo,smakowicie, nic tylko łapać widelce:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne, lekkie danie. Tak jak lubię. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lekkość po ciężkim dniu każdemu dobrze zrobi :)

      Usuń
  7. Bardzo lubię takie dania bogate w warzywa ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. o mniam wspaniałe połączenie smakowe!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda i na pewno tak smakuje mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zniknęło szybciej z talerzy niż je podałem, haha :)

      Usuń
  10. Fajne, chociaż jak dla mnie jako dodatek a nie główny posiłek :p.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wspominałem, każdy ma prawo do swojej wersji :) do mięsa jak najbardziej się nada ta propozycja :)

      Usuń
  11. Ale kolorowo, pysznie i tak wiosennie na talerzu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro za oknem tak jest to na talerzu nie może być inaczej :)

      Usuń