sobota, 26 września 2015

Klopsiki indycze w sosie pomidorowym, smażone ziemniaki i kapusta z zasmażką

Witam Wszystkich

Śniadanie nie od dziś uznawane jest za najważniejszy posiłek dnia, 
ale to nie umniejsza wcale robili obiadu. Obiad jest swego rodzaju doładowaniem energetycznym po pracowitej pierwszej części dnia 
albo po pracy. Dzisiaj mam dla Was propozycję obiadową czyli klopsiki indycze w sosie pomidorowym, smażone ziemniaki i kapustę 
z zasmażką. Obiad w sam raz na jesienną aurę pogodową, 
jaką mamy już dzisiaj za oknami.

Potrzebne składniki:




Składniki na obiad dla 5 osób

Klopsiki indycze

  • 500g mielonego mięsa z indyka
  • 2 jajka
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • czerwona cebula
  • pieprz
  • sól
  • 1/2 szklanki bułki tartej

Sos pomidorowy:

  • 2 dojrzałe pomidory
  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pierz
  • suszona bazylia
  • 1,5 szklanki wody
Smażone ziemniaki:

  • 500g ziemniaków
  • sól
  • łyżka masła
Kapusta z zasmażką:
  • główka białej kapusty
  • cebula
  • łyżka masła
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki mąki
  • szklanka wody
  • pieprz
  • sól

Do miski dodajemy mięso mielone z indyka, kukurydzę, fasolę, posiekaną czerwoną cebulę, jajka i bułkę tartą. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem.


Z uzyskanej masy formujemy klopsiki, które obtaczamy
jeszcze w bułce tartej.


Klopsiki smażymy na patelni z nagrzanym olejem rzepakowym.


Do garnka wlewamy wodę, dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojone w kostkę pomidory, oliwę, sól, pieprz i suszoną bazylię. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki i gotujemy
przez kilkanaście minut.


Kapustę siekamy i gotujemy w osolonej wodzie.


Posiekaną cebulę smażymy na maśle, po czym dodajemy
do ugotowanej kapusty i mieszamy.


Do rondla wlewamy wodę, dodajemy mąkę i doprawiamy solą
i pieprzem, następnie wstawiamy na ogień i trzepaczką dokładnie mieszamy, aby uniknąć powstania grudek.


Po zgęstnieniu roztworu zdejmujemy z ognia i wlewamy do kapusty, po czym dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem.

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, po czym smażymy
na maśle.


Nasz obiad gotowy, pozostaje nałożyć sobie porcję i się posilić. Życzę wszystkim smacznego i zachęcam do skorzystania z innych przepisów.





18 komentarzy:

  1. Klopsiki z kukurydzą i fasolą muszą być naprawdę pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda te danie, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, to zdecydowanie nie danie dla wegetarianki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie, dla wegetarianki w sam raz będą warzywne :)

      Usuń
  4. O kulinarny blog, powodzenia.
    Ładnie to danie wygląda :)
    goo-misek.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Te klopsiki to super pomysł - muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma to jak domowy obiadek. W takim wydaniu klopsików jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, że domowy obiad jest niezastąpiony :)

      Usuń