poniedziałek, 21 września 2015

Sernik na zimno z czerwoną porzeczką

Witajcie Moi Drodzy

Słodkości nie od dziś poprawiają nam humor, kojarzą się z beztroską 
i przyjemnością. Każdy  nas nie raz potrzebuje odrobinę tej słodkości 
w zapracowanym życiu. Moją propozycją na taką osłodę życia na dziś jest sernik na zimno z czerwoną porzeczką bogatą w witaminę C.

Potrzebne składniki:


Składniki na sernik o wymiarach formy 24cm x 40cm

Spód:
  • 300g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 200g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
Masa serowa:
  • 800g serka homogenizowanego
  • torebka galaretki pomarańczowej
  • 2 torebki cukru waniliowego
Góra sernika:
  • 250g czerwonej porzeczki
  • torebka galaretki truskawkowej

W misce umieszczamy mąkę, cukier, proszek dopieczenia, masło 
i jajka.


Składniki mieszamy, zagniatamy i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Ciastem wykładamy spód formy nasmarowanej masłem 
i wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.


Przygotowujemy galaretkę pomarańczową, którą umieszczamy 
w lodówce. Serek homogenizowany wraz z cukrem waniliowym mieszamy przy pomocy miksera. W momencie, gdy galaretka będzie gęstniała wyjmujemy ją z lodówki i dodajemy do serka homogenizowanego. Miksujemy całość razem w celu uzyskania spójnej masy. 


Przygotowaną masę serową wlewamy na spód ciasta i umieszczamy 
w lodówce. 


W tym czasie przygotowujemy galaretkę truskawkową, 
którą także umieszczamy w lodówce. Ciasto wyjmujemy z lodówki 
na masie serowej umieszczamy czerwoną porzeczkę.


Na koniec wlewamy na górę ciasta gęstniejącą galaretkę truskawkową i ponownie umieszczamy w lodówce. Po upływie około godziny wyjmujemy z lodówki gotowy sernik na zimno i możemy rozkoszować się słodyczą.


Niepozorny kawałek słodkości, a nie raz nas ucieszy.


34 komentarze:

  1. Co do serników nie mamy żadnych ale :D Kochamy wszystkie bezwarunkowo :D <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, słodkie z lekko kwaśnym to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się sprawia, iż ten sernik nie jest za słodki :)

      Usuń
  3. Tak samo jak Angelika i Monika, uwielbiam serniki. Smakują mi w każdym połączeniu smakowym, na zimno, na ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik to jest sernik oprzeć się mu ciężko :)

      Usuń
  4. Mniam, mniam, uwielbiam różne sery i serniki także! Najczęściej jadałam z galaretką u góry albo z herbatnikami z dołu, ale to też musi być mega. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z herbatniki na spodzie jeszcze sernika nie robiłem :)

      Usuń
  5. Pychotka! Słodki sernik plus kwaskowe owoce-to musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nikt zażaleń nie składał po zjedzeniu :)

      Usuń
  6. Perfekcyjny! Sernik zawsze i wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Dobrze, że jest tak wiele możliwości z sernikami :)

      Usuń
  8. Przyznam że nie jadłam sernika z czerwoną porzeczką, pięknie wygląda! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychota! Ciekawy pomysł z tymi porzeczkami z wykorzystaniem do sernika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolor i kwaskowatość czerwonej porzeczki mnie zainspirowały :)

      Usuń
  10. Sernik zawsze w cenie :) Poczekam na jakąś okazję i spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie życzę smacznego i chętnie zobaczę zdjęcie Twojego sernika :)

      Usuń
  11. Sernika w takiej wersji jeszcze nie robiłam. Musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czerwona porzeczka jest wprost stworzona do sernika na zimno :)

      Usuń
  12. No wygląda smacznie ;)

    http://sk-artist.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniały sernik. Kojarzy mi się z czasami dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Odpowiedzi
    1. I masz do tego prawo, bo na szczęście każdy z nas jest inny :D

      Usuń