środa, 21 października 2015

Filet z mintaja, faszerowane papryki i frytki

Witajcie Moi Drodzy

Za oknem pochmurno i nie zbyt  ciekawie, senność ogarnia 
nie jednego z nas, dlatego najchętniej chciałoby się pozostać w domu. Los chciał, że ten stan trafił na mój wolny dzień, dlatego zrodziła się ochota na domowy obiad i pokrzątanie się w kuchni, która jest 
dla mnie swoistym azylem. Jak dla mnie nie ma nic przyjemniejszego 
od zapachów przygotowywanego jedzenia w kuchni i tej chwili, 
kiedy to cały świat się jest gdzieś tam za rogiem. Ważne jest dla mnie też to, aby w mojej kuchni znajdowały się niezbędne przedmioty 
i cieszące mnie swoim wyglądem, co wpływa na atmosferę pomieszczenia.

Potrzebne składniki:


Składniki na obiad dla 2 osób

Filety z mintaja:
  • 2 filety z mintaja
  • pół cytryny
  • sól
  • bułgarska przyprawa do ryb Picantina 
  • mąka pszenna
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy
Faszerowane papryki:
  • 2 czerwone papryki
  • cebula
  • kawałek żółtego sera
  • 200g kuskusu
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka kukurydzy
  • oliwa z oliwek
Frytki:
  • 6 dużych ziemniaków
  • sól
  • olej rzepakowy

Kuskus zalewamy gorącą wodą i solimy, po okoły 5 minutach będzie gotowy. Przyznam szczerze, że kuskus zwrócił na siebie moją uwagę stosunkowo niedawno, jednak na tyle bym bez oporów po niego sięgał. W tym czasie siekamy cebulę i smażymy na oliwie z oliwek.


Usmażoną cebulę i kukurydzę dodajemy do kuskusu, 
po czym mieszamy.


Papryki kroimy na pół i pozbawiamy gniazda z nasionami. 
Następnie wypełniamy farszem z kuskusu po brzegi.


Na wierzchu posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30 minut.


Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w paski, następnie smażymy 
na rozgrzanym oleju rzepakowym.


Nadszedł i czas na rybę czyli filet z mintaja. Filety z mintaja skrapiamy sokiem z cytryny z obu stron, po czym posypujemy bułgarską przyprawą do ryb Picantina. Ową przyprawę dostał od koleżanki 
z pracy, która spędziła swoje wakacje w Bułgarii i muszę Wam szczerze powiedzieć, że przypraw jest fantastyczna. Nie spodziewałem się po takiej przyprawie zbyt wiele, a tu się okazało, że przyprawa pachnie ziołami i cytryną i nadaje takiego smaku rybie.


Następnie rybę obtaczamy w mące, jajku i na koniec w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron.


Usmażoną rybę wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Na talerz wykładamy filet z mintaja, 2 połówki faszerowanej i frytki, 
do tego w sam raz będzie domowy kompot lub świeżo wyciskany sok. Życzę wszystkim smacznego i zapraszam do skorzystania z innych przepisów.



18 komentarzy:

  1. Aż zrobiłam się głodna :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że taką reakcje wywołuje ta propozycja obiadowa :)

      Usuń
  2. smażysz frytki na patelni? i wychodzą chrupiące czy raczej takie miękkie, nasiąkniete tłuszczem?
    Akurat dzisiaj też smażę ale ja zawsze tylko w głebokim tłuszczu w rondelku :) a obiadek pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś tak się przyzwyczaiłem do smażenia na patelni, frytki są trochę chrupiące, a nadmiaru tłuszczu pozbywam się wykładając je do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym :)

      Usuń
  3. Takie extra nadziane papryczki same bez niczego dodatkowego już byśmy mogły jeść i byłybyśmy zadowolone :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda nadziane papryki mają w sobie coś :)

      Usuń
  4. Ależ miałeś sycący i pyszny obiadek, uwielbiam faszerowane papryki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od czasu do czasu trzeba zjeść porządnie :)

      Usuń
  5. O matko zjadłbym zjadłbym wszystko ^^ !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tacy zjadacze są najlepsi dla osób gotujących :D

      Usuń
  6. Super sprawa! Podoba mi się połączenie ryby z papryką, muszę pokazać mamie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi, także takie połączenie przypadło do gustu :)

      Usuń