wtorek, 16 sierpnia 2016

Ciasto smak lata

Witajcie Moi Mili

Sierpień nie rozpieszcza nas za bardzo letnią pogodą, ale to wcale 
nie musi znaczyć, że nie możemy sobie pozwolić na ciasto w letnim wydaniu. Proponuję Wam ciasto smak lata w bardziej wartościowym 
i zdrowszym wydaniu niż tradycyjne ciasta. Wszystko za sprawą pełnoziarnistej mąki pszennej i płatków owsianych wykorzystanych 
do zrobienia spodu. Obecnie wszystkie moje wypieki opierają się 
na pełnoziarnistej mące pszennej i żytniej, jak i płatkach owsianych, choć ostatnio postanowiłem, także sięgnąć po mąkę ryżową, kasztanową i płatki jęczmienne. Obiecuję, że na blogu pojawi się wiele przepisów z ich wykorzystaniem w wypiekach.

Potrzebne składniki:

janusz bartoszek blog

Składniki na ciasto u wymiarach formy: 38cm x 25cm

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szklanka płatków owsianych
  • pół kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia bio
  • 400g śmietanki 30%
  • torebka cukru waniliowego
  • pomarańcza
  • 0,5kg truskawek
  • 2 agrestowe galaretki
  • 1 litr wody

W misce umieszczamy mąkę, płatki owsiane, cukier i proszek 
do pieczenia, po czym mieszamy.

janusz bartoszek blog

W osobnym naczyniu mieszamy mleko i jajka, po czym dodajemy jeszcze roztopione masło. 

janusz bartoszek blog

Dodajemy wymieszane mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy. Warto zwrócić uwagę na fakt, iż masa z mąką pełnoziarnistą jest bardziej zbita.

janusz bartoszek blog

Masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia 
i umieszczamy w piekarniku nagrzanych do 180 stopni. 

janusz bartoszek blog

Spód pieczemy przez około 35 minut.

janusz bartoszek blog

W czasie pieczenia warto przygotować galaretkę i umieścić ją 
w lodówce, żeby stężała. Natomiast śmietankę z dodatkiem cukru waniliowego ubijamy na sztywno.

janusz bartoszek blog
 
Na upieczonym spodzie rozsmarowujemy bitą śmietanę na której układamy połówki truskawek i kawałki pomarańczy. 

janusz bartoszek blog

Następnie boki ciasta zabezpieczamy papierem śniadaniowym, 
i wylewamy na wierzchu galaretkę w momencie, gdy już tężeje. 

janusz bartoszek blog

Ciasto umieszczamy jeszcze w lodówce, żeby galaretka w pełni stężała. 

Na koniec pozostaje mieć nadzieję, że pogoda dopisze i będziemy mogli zajadać ciasto w ogrodzie lub na balkonie i cieszyć się latem. 
Ps. Mam nadzieję, że wybaczycie mi wyjątkowo krzywo pokrojone ciasto.

janusz bartoszek blog








6 komentarzy:

  1. Ładne ciasto wyszło, a ten kolor żółty od razu przyciągnął moje oczy :) Chyba za mało słońca tego lata :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, też czuję nie dosyt słońca tego lata :)

      Usuń
  2. Takiego właśnie ciasta brakowało w moim życiu :D Bardzo ciekawie wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto z galaretką i owocami <3 Czego chcieć więcej ? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No w sumie :D może trochę więcej słońca :)

      Usuń