wtorek, 22 listopada 2016

Zupa pomidorowa

Witajcie Moi Drodzy

Zupy, zupy i jeszcze raz zupy są niezastąpione o tej porze roku i muszę przyznać, 
że dopiero z czasem tak naprawdę doceniłem ich zalety w chłodne dni. Dzisiaj nadszedł czas na jedną z moich ulubionych ostatnio zup czyli zupę pomidorową. Samodzielnie przygotowana w domu i to koniecznie z ryżem nie ma sobie równych, a już na pewno zmiata z powierzchni ziemi wszystkie zupki z torebek, które tak naprawdę nie mają w sobie nic wspólnego 
z prawdziwą zupą. Ponadto już jutro miną DWA lata od publikacji pierwszego posta na moim blogu, a tymczasem zachęcam Was do ugotowania pomidorowej.

Potrzebne składniki:

przepis na zupę pomidorową

Składniki na 3l garnek

  • pierś z kurczaka
  • kawałek selera
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek pora 
  • 5 liści laurowych
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • oliwa z oliwek
  • cebula
  • 6 pomidorów śliwkowych
  • 2 puszki pomidorów bez skóry
  • torebka ryżu
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • łyżka śmietany 18%
  • świeże liście bazylii

W garnku umieszczamy pierś z kurczaka, pokrojone w kostkę marchewki, seler, pietruszki, kawałek pora, jak liście laurowe i ziele angielskiego. Wywar gotujemy około 40 minut.

jak ugotować zupę

W międzyczasie smażymy na oliwie posiekaną cebulę.

siekana cebula

Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dusimy razem na patelni.

duszenie pomidorów

Na koniec do cebuli i pomidorów dodajemy pomidory z sokiem z puszki i dusimy jeszcze chwilę.

jak przygotować zupę pomidorową

Duszone pomidory z cebulą przelewamy do szklanego naczynia i miksujemy. 

pomysł na pomidory

Przygotowany przecier pomidorowy dolewamy do wywaru i gotujemy zupę jeszcze 
przez około 15 minut.

jak zrobić zupę pomidorową

Doprawiamy zupę solą, pieprzem i cukrem, po czym wsypujemy ryż i gotujemy jeszcze zupę do momentu jego zmiękczenia. Na koniec dodajemy łyżkę śmietany i liście świeżej bazylii pokrojone w paski.

domowa zupa

6 komentarzy:

  1. Pomidorowa to nasza ulubiona z dzieciństwa :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z dzieciństwa najlepiej wspominam ogórkową :)

      Usuń
  2. Uwielbiam zupę pomidorową. Ja wszystkie zupy przygotowuję na bazie przefiltrowanej wodzie. Zaobserwowałam, że to bardzo poprawia smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W to nie wątpię, bo ilość chloru itp... w wodzie w mieście poraża

      Usuń