niedziela, 1 stycznia 2017

Pierniczki z czekoladą i skórką pomarańczy

Witam Wszystkich Serdecznie

Pieczenie pierniczków przed świętami jest prawdziwą tradycją, która zapowiada nadchodzące święta i przyciąga do kuchni wszystkich domowników chętnych do wykrajania pierniczków 
o różnych kształtach. Pierniczki nie tylko pięknie pachną i wyglądają, ale przede wszystkim mają to do siebie, że z upływem czasu smakują jeszcze lepiej. Przechowywane w pojemniku będę dobre jeszcze przez długi czas. W okresie świąt przez te wszystkie pyszności tracimy 
na nie ochotę i sięgamy po nie zazwyczaj już w nowym roku, gdy przejedzenie świąteczne mija, a domowe pierniczki znowu smakują wspaniale. 

Potrzebne składniki:

jak zrobić pierniczki
  • 1kg mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 350g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • 5 jajek
  • 12 łyżek miodu
  • 5 łyżeczek przyprawy korzennej
  • 5 łyżeczek cynamonu
  • 5 łyżek kakao 
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • skórka z jednej pomarańczy


W misce umieszczamy wszystkie suche składniki i startą czekoladę, po czym je mieszamy. 

przepis na pierniczki z czekoladą i skórką pomarańczy

Do suchych składników dodajemy masło, miód i jajka, następnie zaczynamy wyrabiać masę. Warto pamiętać, że ciasto na pierniczki nie może być za suche, ponieważ wtedy nie będzie miało odpowiedniej plastyczności do rozwałkowania ciasta i wykrajania pierniczków. Prosto rzecz ujmując ciasto będzie się po prostu rozpadać. 

pierniczki bez białego cukru

Wyrabiamy dokładnie masę, dzięki czemu całość nabierze przyjemnego korzennego aromatu z nutą kakao i skórki pomarańczy.

jak upiec pierniczki

Ciasto dzielimy na mniejsze części, które kolejno rozwałkowujemy pamiętając, 
by ciasto nie było za grube, bo jeszcze urośnie podczas pieczenia. Po rozwałkowaniu nadchodzi czas na ulubiony przez wszystkich moment czyli wykrawanie pierniczków o różnych kształtach.

jak rozwałkować ciasto pierniczki

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a w tym czasie pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

świąteczne pierniczki

Pierniczki pieczemy przez około 9 minut, czynność musimy powtórzyć kilkakrotnie ze względu na ilość pierniczków, dlatego nieoceniona będzie druga blacha, co usprawni naszą pracę. 

ile piec pierniczki

Domowe pierniczki z czekoladą i skórką pomarańczy już gotowe, dobre dla Mikołaja, 
do osłodzenia świąt, ale i do kakao w nowym roku. 

domowe pierniczki na święta



15 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! Muszę takie upiec młodemu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z czekoladą jeszcze nigdy nie próbowałam piec, a wyglądają naprawdę nieźle. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakoś mnie w tym roku pokusiło, żeby trochę dodać :) i nie żałuję tej decyzji :)

      Usuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie :)
    A ja właśnie wczoraj dekorowałam ostatnią partię - czekoladą i orzechami ziemnymi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To muszą wyglądać wspaniale :) Ja w tym roku zrezygnowałem z ich dekorowania :)

      Usuń
  4. Muszę spróbować Twojej wersji ze skórką pomarańczy :) Pierniczki piekłam na święta i już dawno nie ma po nich śladu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. My byśmy pierniki mogły jeść przez cały rok :D
    Na pewno wyszły przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam. Jak zawsze robię się głodna, kiedy tu zaglądam :)

    OdpowiedzUsuń