wtorek, 18 kwietnia 2017

Pieczone filety z halibuta, purre jaglono-kalafiorowe i surówka

Cześć Wszystkim

Święta, święta i po świętach po stole zapełnionym przeróżnymi potrawami i smakołykami czas wrócić do codzienności i zjedź coś lżejszego. Muszę przyznać, że ostatnio co raz chętniej wybieram rybę na obiad i wcale nie żałuję tego wyboru. Do ryby świetnie sprawdzają się kasze z dodatkiem warzyw, a dawkę niezbędnych witamin dostarczy świeża i prosta surówka. W prostych składnikach kryje się wiele niedocenianych przez nas smaków i wartości odżywczych wystarczy je tylko odkryć. 

Potrzebne składniki:

pomysł na obiad z rybą

Składniki na obiad dla 4 osób

Pieczone filety z halibuta:
  • 4 filety z halibuta
  • pół cytryny
  • sól himalajska
  • czosnek sproszkowany
  • pieprz
  • lubczyk
  • masło
Purre jaglono-kalafiorowe:
  • 2 torebki kaszy jaglanej
  • kilka różyczek kalafiora
  • łyżka masła
  • pół szklanki mleka
  • sól himalajska
  • pieprz
  • suszony koperek 
Surówka:
  • 1/4 białej kapusty
  • 2 marchewki
  • cebula
  • 2 jabłka
  • sól himalajska
  • oliwa z oliwek
  • pół cytryny
  • pieprz
  • 2 łyżki siemie lniane 

Umyte i osuszone filety z halibuta oblewamy sokiem z cytryny z obu stron, 
następnie posypujemy solą pieprzem, lubczykiem i sproszkowany czosnkiem, co nada rybie wspaniałego aromatu. 

jak przyrządzić filety z halibuta

Na wierzchu filetów kładziemy kilka kawałków masła, następnie zakrywamy wierzch naczynia żaroodpornego folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 25 minut pod koniec możemy zdjąć folię aluminiową, aby odparować nadmiar płynu. 

W między czasie gotujemy kaszę jaglaną w osolonej wodzie, a w drugim naczyniu różyczki kalafiora. 

co zrobić z kaszy jaglanej

Łączymy ugotowany kalafior z kaszą jaglaną i rozgniatamy widelcu, następnie dodajemy masło i mleko. Na koniec doprawiamy purre pieprzem, solą i suszonym koperkiem. 
Jak możemy się przekonać kasza daje nam wiele możliwości w kuchni. 

purre jaglano-kalafiorowe

Siekamy kapustę, po czym płuczemy ją wodą. Do kapusty dodajemy starte marchewki 
i jabłka, po czym dodajemy jeszcze posiekaną cebulę. Całość mieszamy dokładnie 
i doprawiamy sokiem z cytryny, łyżką oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy jeszcze 2 łyżki siemia lnianego. 

surówka z białej kapusty

Życzę Wszystkim smacznego i mam nadzieję, że mieliście udane święta. Ps. Zapraszam Was do obserwowania mojego instagrama @januszbartoszekblog i snapchat'a januszbartoszek, dzięki którym możecie być na bieżąco, bo jest mnie tam ostatnio więcej. 

pomysł na obiad

2 komentarze:

  1. Fajne pure :) Taką rybkę chętnie by się zjadło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No, całkiem smacznie. Lubię ryby, a halibuta jeszcze chyba nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń